Sava Janjić prozvao Srpsku listu za odsustvo interesovanja za put kod Visokih Dečana, Srpska lista: Teodosije kamenom na Aleksandra Vučića

Manastir Visoki Dečani, tokom jedne od poseta vernika
Manastir Visoki Dečani, tokom jedne od poseta vernika

„Predstavnici Srpske liste su potrčali da bace kamen na Vladiku Teodosija koji nosi krst sa svojim narodom, a niko od njih prstom nije maknuo da pomogne Dečanima oko problema sa putem ili barem pozvao telefonom da se interesuje. Više se stranci brinu nego oni. Koga oni predstavljaju?“ poručio je sinoć preko društvenih mreža iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić. Poruka je usledila u jeku višemesečnih napora srpskog pravoslavnog manastira pod zaštitom UNESCO-a da se obustave radovi na, kako oni tvrde, nezakonitoj izgradnji puta Dečani-Plav, a u okviru Specijalne zaštićene manastirske zone.

Odgovara Srpska Lista sa stavom da brani predsednika Srbije od, kako oni vide „kamena“ koji Vladika Teodosije „baca“ na Aleksandra Vučiča koga inače, kako i on sam redovno tvrdi, svi napadaju:

„Nisu se predstavnici Srpske liste bacili kamenom na vladiku Teodosija, nego se on bacio kamenom na Aleksandra Vučića, koji je i kao predsednik vlade, i kao predsednik države i lično više uradio za crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i Eparhiju raško-prizrensku, nego bilo koji političar ili predstavnik Srba. Niti je vladika jednom pre nego što se bacio kamenom na Vučića, svojim nevešto prikrivenim napadima protiv politike sopstvene države, makar pokušao da sa nama o ovim pitanjima i iskušenjima za ceo narod razgovara. Nama je sada potpuno jasno i sa kime, na žalost, jeste. Kao što nam je sada potpuno jasno i zašto ste prećutali šta smo sve, boreći se da zaustavimo izgradnju puta pored manastira Dečani, uradili.“

Ovo su nove reči Srpske liste nakon što su se prvaci najveće stranke kosovskih Srba ove nedelje, gotovo istovremeno, iz više beogradskih studija, obratili srpskoj javnosti sa kritikama upravo na račun Vladike Teodosija a posle njegovog apela da se spreči egzodus srpskog naroda sa KiM-a koji bi nastao, kako Srpska pravoslavna crkva vidi, podelom ili razmenom teritorija a o čemu govore pojedini najviši srpski predstavnici.

„Kao Episkop, ali pre svega kao hrišćanin i čovek, koji je najveći deo svog života sa sveštenstvom i monaštvom proživeo na KiM, apelujem na političare, kako u Beogradu, tako i u Prištini, ali i na međunarodne posrednike u dijalogu i druge zvaničnike da se rešavanje svih pitanja na KiM mora i sme tražiti samo u funkciji očuvanja mira, sigurnosti svih građana, posebno nevećinskih etničkih i verskih zajednica, očuvanju njihove duhovne i kulturne baštine, istorijskog identiteta, lјudskih i verskih sloboda.“ U javnom apelu Vladika Teodosije izrazio je duboku zabrinutost zbog izjava o „podeli“ Kosova i „razgraničenju“.

„Svi ti koji pišu otvorena pisma imaju kosovske i srpske lične karte i ne bi me začudilo da imaju lične karte zemalja koje su bile sponzori kosovske nezavisnosti,“ odgovorio je u studiju RTS, po funkciji najodgovorniji predstavnik Srpske liste – Goran Rakić, koji je, kritikujući i srpsku opoziciju, zatražio da se Srbi sa KiM-a „ostave“ da sa „predsednikom Vučićem odlučuju o svojim životima“.

Visoka međunarodna delegacija boravila je ove nedelje u zaštićenoj zoni i samom manastiru kako bi se, po sopstvenom priznanju, „na licu mesta i iz prve ruke uverila“ u situaciju koja je nastala u maju kada je Eparhija alarmirala predstavnike, institucije i javnost tvrdeći da se narušava Specijalna zaštićena manastirska zona izgradnjom puta pored manastira Dečani-Plav. I tada su međunarodne diplomate takođe reagovale zatraživši da se prekinu radovi.

Upravo je nakon ove posete Sava Janjić došao na udar i pojedinih kosovskih medija.


A evo šta je prethodno Eparhija odgovorila na prozivku predsednika Aleksandra Vučića posle Vladikinog apela da od „kosovska države traži isplatu od 650.000 evra“:

Sava Janjić: SPC ne traži od Vlade Kosova pomoć, već novac od kirije

Objašnjenje pravne službe Eparhije Raško-prizrenske u vezi navodnog finansiranja Eparhije od strane „Kosovskih institucija“

 

Rakiću se pridružio stranački kolega – kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić. Jevtić vladiku „voli i poštuje“, ali „dakle, ako nešto ne znate, nemojte ni da komentarišete“, poručio je ovaj kosovski Srbin Vladiki iz Beograda takođe.

Rakiću i Jevtiću uputili smo sledeća pitanja sa zahtevom i da prethodno potvrde istinitost navoda oce Save Janjića:

Zašto se srpski zvaničnici nisu interesovali u direktnom kontaktu sa manastirom za situaciju povodom navoda o ilegalnoj gradnji puta unutar zaštićene zone manastira?

Zašto ministar za zajednice i povratak i (Srpska lista) nije otišao na teren u toku ovih meseci da se lično uveri o tome šta se događa?

Da li mislite da je dovoljno da se reaguje samo saopštenjem za štampu osude izgradnje puta?

Da li je i šta Srpska lista, osim saopštenja za medije, uradila?

Kakvi argumenti idu u prilog tome da su predstavnici Srpske liste gotovo istovremeno u više beogradskih studija izneli kritike na račun Vladike i njegovog apela?

Na osnovu čega tvrdite da Vladika ne razume dovoljno situaciju u vezi sa varijantama za rešenje KiM-a o kojim se razgovara u Briselu, te da ne treba „da govori ono što ne razume“?

Da li kritike na račun onih Srba koji imaju kosovske lične karte znači da su svi oni koji ih imaju – učinili loše po srpski interes?

Možete li da potvrdite da predstavnici Srpske liste nemaju kosovska dokumenta – kakav je zaključak, a na osnovu kritika koje su predstavnici Srpske liste izneli, kao i predsednik Srbije za one koji ih imaju?

Sa kakvim dokumentima ste učestvovali na izborima i potpisali ugovore i na osnovu kakvih dokumenata ostvarujete prihod u vladi i parlamentu „Republike Kosovo“ i kosovskim opštinama?

Dok iz Jevtićevog kabineta stiže odgovor da je stav upravo onakav kako je navedeno u saopštenju Srpske liste, niti Goran Rakić, niti sama Srpska lista nisu do objavljivanja ove vesti odgovorili na pitanja KoSSeva.

Manastir Visoki Dečani je pod zaštitom UNESCO-a od 2005. godine. Od 1999. godine nalazi se pod vojnim obezbeđenjem zbog četiri oružana napada koja su se od tada dogodila na manastir i pokušaja terorističkog napada 2016. godine od strane grupe naoružanih kosovskih islamista. Manastir Visoki Dečani je iz prve polovine 14. veka i spada u najznačajnije kulturno-istorijsko versko nasleđe hrišćanske civilizacije i srpskog naroda.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.