Srpska lista: Gde je bio Sava Janjić 26. marta? Eparhija se tada oglasila hitnim saopštenjem, arhimandrit uputio i pismo međunarodnim predstavnicima

Saopštenje Eparhije raško-prizrenske od 26. marta
Saopštenje Eparhije raško-prizrenske od 26. marta

Srpska lista uputila je saopštenje u kojem se pita: „Gde je Sava Janjić bio kada su 26. marta predstavnici Albanaca u Kosovskoj Mitrovici direktora Đurića bezumno kidnapovali i vukli prištinskim ulicama, a srpski narod i njegove legitimne političke predstavnike brutalno tukli? Tada je reakcija igumana Visokih Dečana izostala“ – prenela je lokalna Televizija Most.  Upravo je Eparhija raško-prizrenska 26. marta na svojoj zvaničnoj Internet stranici, koju uređuje arhimandrit Sava Janjić, objavila saopštenje, zahtevajući Đurićevo hitno oslobađanje. Istog dana iguman Visokih Dečana je međunarodnim predstavnicima uputio pismo, izrazivši zgražavanje nad onim što se Direktoru Kancelarije za KiM tog dana dogodilo.

„Svi kosovsko-metohijski Srbi su užasnuti današnjim brutalnim nasilјem nad g. Markom Đurićem, našim građanima, novinarima u Mitrovici. Sa ovakvim nasilničkim ponašanjem podriva se budućnost celog regiona. Potrebno je sačuvati razum i mir“ – glasi deo saopštenja Eparhije raško-prizrenske objavljeno 26. marta, a uz fotografije uhapšenog Đurića, video zapis hapšenja, kao i link njegovog svedočenja o tome šta mu se dogodilo tokom privođenja.

Optužbe na račun crkvenih predstavnika na Kosovu traju danima. Šta je još poručila Srpska lista o njima, kao i srpski državni vrh, te kakav je bio njihov odgovor, čitajte u vestima:

Arhimandrit Sava Janjić: Lično ću se izviniti ako srpski politički predstavnici javno odbace svaki scenario podele i potvrde vernost Ustavu Srbije

Vučić se žalio patrijarhu na strane agenture u Crkvi

„Posledice neslaganja crkve i države su katastrofalne“

Šef srpske diplomatije ne vidi bolje rešenje od podele Kosova

Od sutra u hramovima „Moleban za KiM“, vladika Teodosije poziva na molitvu i posta

Vučić pred Patrijaršijom: Srbima na KiM želim dobar vikend, nedelje i mesece. Nikad više pogrom, Oluja i Bljesak

Đurić: Lažne optužbe protiv države i agenturna delovanja

Đurić: Srbi na KiM sa olakšanjem primili poruke Predsednika Srbije. Ništa neće preduzimati

Srpska lista posle Vladikinog apela: Ostavite nas da sa predsednikom Vučićem odlučujemo o svojim životima

Apel vladike Teodosija protiv podele i razgraničenja: Međunarodna zajednica da ne dozvoli egzodusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.