„Posledice neslaganja crkve i države su katastrofalne“

Pećka Patrijaršija Kim
Pećka Patrijaršija/Foto:Kim

„Svako upozorenje koje je, u proteklim decenijama, u prelomnim trenucima Srpska pravoslavna crkva upućivala državama Jugoslaviji i Srbiji pokazalo se kao tačno i svaki put kada je došlo do neslaganja crkve i države posledice su bile katastrofalne,“ izjavio je književnik i novinar Živojin Rakočević.

Sava Janjić: Agresivnost dolazi od straha i nesigurnosti

KoSSev: Od pojedinih najviših državnih predstavnika i predstavnika Srpske liste danima stižu poruke o delovanju „stranih agentura“, kao i o tome da su u „agenturnim delovanjima“ učestvovali „pojedini politički predstavnici“ i „verski predstavnici“.

Nakon ovih poruka, oglasio se iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić:

„Optuživanje crkvenih predstavnika za ‘agenturno delovanje’ kada u vremenu medijskog mraka pokušavaju da pozivima na mir i razum i celovitost Srbije sačuvaju svoj verni narod i svetinje, neodoljivo podseća na ne tako davni, sličan i prepoznatljiv ‘rukopis’. Da li neko misli da je srpski narod toliko zaglupljen, da ništa ne vidi? Glas mog dragog pokojnog prijatelja Olivera Ivanovića u ovom trenutku tako bi nam svima značio, ali možda je upravo njegova istinoljubivost i hrabrost razlog zašto sada nije sa nama. Ne zaboravimo, agresivnost dolazi od straha i nesigurnosti.“

U hramovima širom Kosova u toku je Moleban za Kosovo i Metohiju, koji u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici lično služi vladika raško-prizrenski Teodosije. KoSSev prati ovu službu. Uskoro objavljujemo i izveštaj.

Rakočević smatra da bi upozorenja, apele i predloge koje šalje Srpska pravoslavna crkva trebalo krajnje ozbiljno razmotriti i u najvećoj mogućoj meri prihvatiti, jer je iskustvo crkve iznad teško narušenih institucija.

„Setimo se dramatičnih upozorenja iz 1998. i strašnih napada na crkvu. Šta se posle toga dogodilo suvišno je podsećati. Crkva je opstala sa svojim narodom, a država je bila prinuđena na povlačenje. Za razliku, recimo od Hrvatske, gde su Srbi ostali bez ičega, naš narod na Kosovu i Metohiji mogao je utočište naći, više nego igde, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Moguće je da smo preživeli zahvaljujući činjenici da smo se mogli skloniti u sigurnost Gračanice, Patrijaršije ili Dečana,“ rekao je Rakočević i dodao:

„Ako je crkva u najtežim trenucima tražila i našla, neku vrstu izlaza za naše živote, ona ima pravo da učestvuje u svakom rešenju i rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Jedino ona, do detalja, pamti svako dobro i svako zlo koje su uradili jedni drugima i Srbi i Albanci, zato može da razume i iz vekovnog iskustva svojih svetinja kaže šta je dobro i šta će sutra biti. Trebalo bi da poslušamo taj glas.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.