Arhimandrit Sava Janjić: Lično ću se izviniti ako srpski politički predstavnici javno odbace svaki scenario podele i potvrde vernost Ustavu Srbije

Abbot Sava Janjic
Abbot Sava Janjic

„Ne bih odgovarao na neosnovane i neprimerne napade, koji me podsećaju na sličnu retoriku nekih ranijih mračnih vremena, radije bih rekao da bismo svi mi ovde sa velikom radošću uputili iskrenu zahvalnost i pohvalu našim vlastima, a ja lično i najdublјe izvinjenje zbog ishitrene sumnje, ako bi naši politički predstavnici javno odbacili svaki eventualni scenario podele teritorije Srbije na Kosovu i Metohiji, i ukoliko bi potvrdili da ostaju verni Ustavu Srbije na kom su se zakleli (pred Evanđelјem), potvrđujući da je KiM neotuđivi deo Srbije i da će kao takvo za Srbiju zvanično i ostati, bez obzira na situaciju na terenu koja je nasilno proglašena mimo Rezolucije 1244 i mnogih međunarodnih principa“ – ovo je javnosti poručio iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić. Tako je odgovorio na prozivke najviših srpskih zvaničnika na račun crkvenih predstavnika, a koje je jutros još jednom ponovio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Za crkvu pitanje podele, poručio je dalje Janjić: „Nikada neće biti pitanje politike, već opstanka naroda i naše Crkve u miru i dostojanstvu, i zato imamo i legitimno pravo da izrazimo zabrinutost zbog obeshrabrujućih izjava nekih od najodgovornijih lјudi, koje izazivaju duboko razočaranje.“

„Očuvanje celovitosti Srbije i odbacivanje ideje podele teritorije, koja bi se teško odrazila na većinu našeg naroda na KiM i najvažnije svetinje, zvanični su stavovi SPC izraženi na zasedanju Sv. Arhijerejskog Sabora u maju ove godine. Zato bi sve nas ovde ovakva ohrabrujuća izjava političkog rukovodstva Srbije čvrsto uspokojila i unela mir među naš verni narod na KiM. Onda ćemo, nadam se, zajedno i jedinstveno nastaviti da se trudimo da radimo, svako na svoj način, na pobolјšanju života našeg naroda i drugih lјudi koji ovde žive, kroz odgovoran dijalog sa kosovskim Albancima, sa kojima želimo da živimo u miru i poštovanju“ – takođe je poruka igumana Visokih Dečana.

Iskreno mu je žao, dalje ističe, što se Marko Đurić našao povređenim činjenicom da je Eparhija izrazila zabrinutost o podeli u kojoj bi „najveći deo Srba ostao van granica Srbije i bio izložen novim progonima“.

Još jednom podsećajući da je tu brigu javno izrazio i Sveti Arhijerejski Sabor SPC, te da tu brigu dele i građani koji prisustvuju molebanima za KiM u hramovima širom Kosova, zaključuje:

„Ratnohuškačka retorika nekih medija još od početka meseca juna, ali i konkretne namere da se ‘spontano’ izazove teritorijalna podela, s pravom su našeg Vladiku i sve nas duboko zabrinuli i primorali ga da se oglasi. Drago nam je da smo aktuelizovanjem ove teme barem donekle doprineli da se ovakav scenario ne dogodi ili barem odloži, jer nijedna teritorijalna podela o kojoj se sve otvorenije govori, kao što znamo, nikada ne biva u miru i neminovno vodi do stradanja nevinih.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.