Nemačka ambasada: Kosovski test na COVID-19 nije priznat u Nemačkoj

Foto: Deutsche Botschaft

Ambasada Nemačke u Prištini izdala je svojim državljanima upozorenje u vezi sa putovanjem u inostranstvo i naglasila da na Kosovu trenutno nema laboratorija koje sprovode COVID-19 testove koje Nemačka priznaje, zbog čega je po povratku u Nemačku sa Kosova obavezan karantin od 14 dana.

Za sve koji u Saveznu Republiku Nemačku dolaze iz područja koja su klasifikovana kao COVID-19 rizična, obavezan je karantin tj. kućna samoizolacija od 14 dana, navodi se u objavi ambasade na Fejsbuku.

Na listi COVID-19 rizičnih područja je i Kosovo.

Iz nemačke ambasade podsećaju i na to da putovanje na Kosovo i dalje nije preporučeno bez preke potrebe, što je savet koji će biti iznova razmotren 31. avgusta.

U faktore rizika ulazi i činjenica da na Kosovu nije osigurana medicinska nega po Nemačkim standardima, te da su kapaciteti za testiranje i intenzivnu negu ograničeni.

One koji ipak putuju u inostranstvo uprkos upozorenju, Nemačka ambasada obaveštava da neće biti u mogućnosti da im osigura povratak u zemlju u slučaju da se iznova uvedu ograničenja putovanja.

S druge strane, kosovske vlasti dozvolile su strancima da ponovo uđu na Кosovo bez ograničenja od 9. juna 2020. godine, ukoliko putnici ne pokažu nikakve simptome bolesti. Pojačane kontrole i zdravstvene provere vrše se prilikom ulaska. U javnosti postoji obaveza nošenja zaštitne maske. I dalje se mora održavati fizička distanca.

14-dnevni karantin obavezan i za ulazak iz Srbije

Nemačka je od 2. jula ublažila mere ograničenja za ulazak iz Srbije na osnovu nacionalne vize u svrhu spajanja porodice supružnika i maloletne dece sa licima koja se već nalaze u Nemačkoj. Takođe, dozvoljen je ulazak za visokokvalifikovana lica sa nostrifikovanom diplomom visokoškolske ustanove ili sa diplomom o završenom stručnom obrazovanju i studentima.

Sva lica koja iz Srbije dolaze u Nemačku, dužna su da se pridrže kućne izolacije u trajanju od 14 dana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.