Od sutra u hramovima „Moleban za KiM“, vladika Teodosije poziva na molitvu i post

Vladika Teodosije
Vladika Teodosije

Episkop raško-prizrenski Teodosije od sutra – nakon večernje službe – u pet crkava i manastira služi „Moleban za Kosovo i Metohiju“. Isti moleban služiće se od ponedeljka u svim hramovima na Kosovu. Vladika je uputio i poruku sveštenstvu, monaštvu i vernicima: „Kao arhijerej sa pastirskom odgovornošću za svoj narod i naše svetinje, pozivamo naše sveštenike, monahe i vernike da u ovim teškim danima koji su pred nama, svi zajedno molitvom i postom damo svoj doprinos očuvanju žive Crkve na prostoru naše Eparhije.“ Poruku vladike prenosimo u celosti:

Kao i mnogo puta u viševekovnoj istoriji, naša Crkva sa svojim vernim narodom na mučeničkom Kosovu i Metohiji prolazi teške i sudbonosne dane. Ugledajući se na naše pretke koji su ostajali i opstajali, kao svoji na svome, i pored svih teškoća i nevolјa, uzdajući se najviše u Boga i pravdu Nјegovu, i mi u ovom našem vremenu, ostavlјeni na vetrometini interesa moćnika ovoga sveta, pribegavamo Gospodu Spasitelјu i Majci Božijoj sa molitvom da spasu i sačuvaju verno stado, decu Svetog Save, na zavetnim prostorima svetolazarevskog Kosova i Metohije.

Episkop Teodosije će Moleban za Kosovo i Metohiju da služi prema sledećem rasporedu a  nakon večernjeg bogosluženja koje počinje u 17 časova:

– Ponedelјak, 6. avgusta, u sabornom hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici;

– Utorak, 7. avgusta, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u manastiru Gračanici;

– Sreda, 8. avgusta, u hramu Svetog Arhangela Gavrila u manastiru Draganac;

– Četvrtak, 9. avgusta, u hramu Svetog Nikolaja Čudotvorca u Štrpcu;

– Petak 10. avgusta, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu.

„Eparhija poziva verni narod da se u što većem broju sabere na molebni kanon.“

Evanđelјe nas uči da dajemo sve od sebe, što do nas stoji, ali da ipak sa verom i nadom prepustimo Gospodu svaku brigu za sutra, jer su nam „i vlasi na glavi izbrojane“ (Lk 12.7). Zato, kao arhijerej sa pastirskom odgovornošću za svoj narod i naše svetinje, pozivamo sve naše sveštenike, monahe i vernike da u ovim teškim danima koji su pred nama, svi zajedno molitvom i postom, damo svoj doprinos očuvanju žive Crkve na prostoru naše Eparhije. Na taj način će Bog najviše moći da nam pomogne, jer Božija lјubav nesmetano dela tamo gde su molitvom i postom srca otvorena za Nјega. Naš, večnog spomena dostojni, blaženopočivši Patrijarh Pavle često je u teškim trenucima pozivao narod na post i molitvu, da bi nas Bog sačuvao tamo gde smo bili u opasnosti.

Stoga, arhipastirski pozivamo sveštenstvo, monaštvo i verni narod naše Eparhije da od ponedelјka (6. avgusta) zaklјučno sa petkom (10. avgusta) ove godine svi po svojim moćima strogo poste i da se u hramovima, nakon večernje službe, redovno služi „Moleban za Kosovo i Metohiju“.

Srpska pravoslavna crkva ostaje verno sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji bez obzira šta nam moćnici ovoga sveta presude, znajući dobro da je poslednja uvek pravda Božija i da oni koji se odriču svetolazarevskog nasleđa radi prolaznih interesa lako mogu da dođu pod teški teret osude i kletve Svetoga Kneza Lazara. Mi živimo u ovom svetu, ali nismo od ovoga sveta i za nas Kosovo i Metohija nije nešto što nam neko može oteti, ako ga se sami ne odreknemo. Kosovo i Metohija su za naš verni narod sinonim svega što su nam ostavili naši sveti preci, onoga što nas na svetskoj vetrometini čini decom Svetog Save, i zato će ono za nas ostati naše sve dok bude i poslednjeg Srbina koji u svom srcu nosi ovaj mnogoceni biser koji nam je od Gospoda dat preko naših predaka.

Vaš molitvenik pred Gospodom

Episkop TeodosijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.