Han opet u Prištini, bez zajedničke konferencije

Han i Ramuš
Foto: Kabinet kosovskog premijera

Evropski komesar za proširenje i politiku susedstva, Johanes Han, bio je juče u kratkoj zvaničnoj poseti Prištini i Tirani. Nakon posete kosovskom premijeru, nije bilo zajedničke konferencije, a javnosti je jedino Haradinaj predočio da je govorio o viznoj liberalizaciji.

„Prva poseta u 2019. regionu: snežna Priština. Imao sam dobru, otvorenu diskusiju sa premijerom Ramušem Haradinajem i ministrima. Radujem se zajedničkom radu na svim otvorenim problemima u ovoj godini kako bi Kosovo nastavilo da napreduje na putu ka EU,“ napisao je komesar Han na svom Tviter profilu nakon sastanka sa Haradinajem.

Da je diskusija bila „otvorena“ jedina je informacija o sadržini sastanka upućena javnosti od strane EU.

Nešto više informacija o sastanku dostupno je u saopštenju Vlade Kosova gde se navodi da se diskusija vodila o „političkim i ekonomskim dešavanjima“ na Kosovu, „evropskoj agendi za reformu, i jačanju vladavine prava“.

„Kosovski premijer je i obavestio komesara da Kosovo ostaje posvećeno evropskom putu, ali i ponovio da je razočaran time što su kosovski građani, uprkos tome što je vlada ispunila uslove za viznu liberalizaciju, uskraćeni za mogućnost bezviznog putovanja.

Na sastanku je bilo reči i o dijalogu sa Beogradom. Tom prilikom je kosovski premijer izneo svoj stav u vezi sa sveobuhvatnim sporazumom.

Najzad, bilo je reči o ekonomskom razvoju i merama koje je Kosovo preduzelo da poboljša poslovnu klimu i privuče direktne investicije.“

Druga poseta Hana Prištini u mesec i po dana

Nije poznato da li je na sastanku bilo reči o taksama koje je Priština uvela na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine što je bio povod Hanove prethodne posete Prištini, pre nešto više od mesec dana.

Tada je po završetku sastanka sa Ramušom Haradinajem, Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem, Johanes Han rekao da taksa predstavlja ozbiljan problem i da ona mora biti ukinuta. Ponudio je da pomogne u nalaženju rešenja i to organizacijom posebnog foruma koji će se fokusirati samo na probleme vezane za trgovinu.

Taj predlog je konkretizovan u pismu koje su potpisali komesar Han, komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom i visoka predstavnica EU Federika Mogerini. Trojka je ponudila Kosovu da se odrednica „UNMIK“ u CEFTA sporazumu zameni samo sa odrednicom „Kosovo*“, dok bi se kao deo rešenja našlo i šire pitanje „modernizacije i revitalizacije“ sporazuma CEFTA.

Ovaj predlog je kosovski premijer odbio nešto kasnije, takođe u formi pisma. U odgovoru se zahvalio „ozbiljnom pristupu“ i posvećenosti EU da se problem reši, ali i poručio da je kasno da se taj problem reši izolovano. Zatražio je sveobuhvatnije rešavanje niza problema između Beograda i Prištine.

Do posete Hana Prištini dolazi u toku značajne promene diskursa kosovskih zvaničnika prema odluci o uvođenu taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a do kojeg je došlo nakon navodnog usvajanja dokumenta od osam tačaka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost kojim SAD od Kosova traži da ukine tu odluku.

Čvrst stav velike većine zvaničnika vlade, ali i opozicije bio je da Kosovo ne treba ukinuti odluku o taksama dok Srbija i BiH ne priznaju Kosovo.

O nešto umerenijim skorijim izjavama kosovskih zvaničnika u vezi sa odlukom o taksama pročitajte:

Čolaku predložio privremeno ukidanje takse jer to traže SAD i EU

Tramp u nečujnom naporu za mirovni sporazum između Kosova i Srbije mami Baštom ruža

Isa Mustafa: Bilo je besmisleno uvoditi takse kada je Tramp tražio da se Kosovo uzdrži od akcija

Dardan Gaši: Odluka o taksama će biti razmotrena

Hodžaj: Takse uvedene da bi se ekonomski oštetila Srbija, ne zbog priznanja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.