Han u Beogradu i Prištini: Kosovo da odblokira regonalnu saradnju i trgovinu

FOTO: Tanjug/ Dimitrije Goll

„Pozvaću sagovornike na Kosovu da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu i naglasiti potrebu za povratak dijalogu, što je u interesu stabilnosti i čitavog regiona,“ poruka je komesara Hana nakon sastanka sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Iz Prištine na to poručuju da carina ostaje, a istovremeno traže viznu liberalizaciju.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju boravio je danas u zvaničnoj poseti Beogradu i Prištini. Han se u Beogradu sastao sa predsednikom Vučićem, dok se u Prištini sastao sa premijerom Haradinajem.

Sudeći po izjavama za medije, jedina tema posete bila je odluka Prištine da uvede carinu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, a protiv koje već danima protestuje i srpska zajednica na Kosovu, ali i državni vrh Srbije koji od međunarodne zajednice zahteva reakcije.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije, Han je izjavio da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

Evropski komesar saopštio je da se odlukom Prištine ugrožava Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini.

Po završetku sastanka sa Ramušom Haradinajem, Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem, Johanes Han je rekao da carina predstavlja ozbiljan problem i da ona moraju biti ukinuta. Ponudio je da pomogne u nalaženju rešenja i to organizacijom posebnog foruma koji će se fokusirati samo na probleme vezane za trgovinu.

„Regionalna ekonomska zona je važna za dinamičan ekonomski razvoj regiona, a u isto vreme predstavlja i najbolju pripremu za jedinstveno tržište EU. Na mojim sagovornicima je da procene i prodiskutuju moj predlog. Spreman sam da se založim za ovo pitanje,“ napisao je komesar Han na svom Twitter nalogu.

Vučić nakon sastanka sa Hanom: Mere Prištine destabilizuju region

Vučić se danas po okončanju sastanka sa Hanom, javnosti obratio saopštenjem.

„Vučić je zahvalio Hanu na razumevanju situacije i na želji da problem reši, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog s Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze“, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Srbije je ponovio da Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu.

Haradinaj nakon sastanka sa Hanom: Na takse sam prinuđen, odluka ostaje

FOTO: Tnjug/AP/ Visar Kryeziu

Posle sastanka sa komesarom za proširenje i dobrosusedsku politiku Johanesom Hanom, Haradinaj je na konferenciji za medije izjavio da su razgovarali o mnogim temama među kojima su bile i dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kao i o uvođenju takse od 100 odsto ističući da će takse biti ukinute kada Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Kosovski premijer je rekao i da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza i da zahteva ukidanje viza za građane Kosova.

Doček za Hana u Prištini

Iako je u Prištini poznato da će carine biti tema sastanka Johanesa Hana sa premijerom Haradinajem, predsednikom Tačijem i predsedavajućim Skupštine Kosova Veseljijem, građane interesuje druga tema.

Grupa aktivista okačila je na ulaz u kosovsku vladu baner sa natpisom:

„Dobrodošli na Kosovo, gospodine Han! Mi na Kosovu primenjujemo reciprocitet, tako da vam je potrebna viza da uđete na Kosovo. Za vizu vam je potrebno oko 45 različitih dokumenata i 35 evra (taksa za vizu).“

FOTO: Pristina Insight

Đavit Drenori (Xhavit Drenori), jedan od organizatora ove aktivnosti, za Pristina Insight je izjavio da je poruka postavljena u znak nezadovoljstva zbog pristupa EU prema građanima Kosova.

„Ovaj pristup je neprihvatljiv jer mi ne zaslužujemo da ostanemo jedini u Evropi i na Balkanu bez viza,“ rekao je. „Ako nismo uspeli kao država, deo krivice je i na EU zemljama jer su oni pomogli sa oslobađanjem i nezavisnošću Kosova tako da je neopravdano da se sva krivica svali na nas zbog neispunjavanja kriterijuma,“ poručio je Drenori.

FOTO: Fejsbuk profil poslanika Slavka Simića
FOTO: Koha

Sa banerima i natpisima komesara Hana dočekuje i Srpska lista koja se od juče zatvorila u kancelariju svoje poslaničke grupe u zgradi Skupštine Kosova. Na ovakav potez, poslanici Srpske liste su se odlučili kako bi osigurali priliku da se sastanu sa komesarom Hanom koji nije pozitivno odgovorio na njihov zahtev za sastanak.

Poslanike Srpske liste, koji su u zgradi kosovske skupštine proveli noć u iščekivanju da se sastanu sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, posetila je jutros visoka predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Srpski poslanici su Apostolovoj ponovili svoj stav da neće napuštati zgradu skupštine dok komesara Hana lično ne upoznaju sa svojim zahtevima, javio je Radio Kontakt plus.

TV Most javila je večeras da su poslanici Srpske liste uspeli u nameri da se sastanu sa komesarom Hanom i najavili da će uskoro biti dostupno više detalja. U međuvremenu i kosovski mediji potvrdili su da je do ovog susreta došlo uz prisustvo Natalije Apostolove u skupštinskom holu.

Pročitajte još:

Poslanici Srpske liste spavaće u Skupštini Kosova do dolaska Johanesa Hana

REAKCIJE na čekanje Hana: „Skreću pažnju sa hapšenja osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića“

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.