Haradinaj: Kosovsko tržište za priznanje; Vučić: Verujem i nadam se da će takse biti ukinute

Foto: Al Jazeera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je danas da „veruje i nada se“ da će takse biti brzo povučene. Ovakav stav u suprotnosti je sa procenama koje je do sada predsednik Vučić davao, ali i sa gotovo svakodnevnim izjavama kosovskog premijera. Haradinaj danas još jednom poručuje – Srbiji treba naše tržište, nama treba priznanje.

Kosovski premijer želi sa Srbijom da trguje, smatra da je Srbiji neophodno kosovsko tržište, a da zauzvrat, Kosovo želi priznanje. Ova trgovina je razlog donošenja odluke o ukidanju taksi. Slično, „Kosovo želi da olakša Bosni da sutra donese odluku o priznanju Kosova“ te se stoga odluka o taksama odnosi i na ovu, jedinu državu u regionu Zapadnog Balkana koja nije priznala Kosovo.

„Želimo da nas Srbija prizna posle ovakvog našeg delovanja. Oni imaju potrebe za našim tržištem, a mi za priznanjem, ali isto tako želimo da olakšamo i Bosni da sutra donese odluku o priznanju Kosova, zato što mi nemamo otvorenih pitanja s Bosnom i ne želimo da ih povredimo ovom odlukom,“ kazao je Haradinaj na predstavljanju izveštaja Ministarstva za regionalni razvoj koje vodi Rasim Demiri iz bošnjačke zajednice.

On je dodao da odluka Vlade Kosova nije doneta kako bi se povredili odnosi između naroda, već se radi o delovanju koje se tiče dobijanja priznanja od te dve države.

Predsednik Vučić u Briselu sa nešto optimističnijim očekivanjima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Briselu da je Srbija spremna za nastavak dijaloga s Prištinom čim Kosovo ukine takse. Kaže da Srbiji „stvari idu dobro što se ekonomije tiče“, ali „ono što nam kvari sve“ su dešavanja oko Kosova i Metohije. Predsednik ne brine samo zbog ekonomskih gubitaka a koji mogu biti između 40 i 43 miliona evra na mesečnom nivou u narednoj godini. Kaže da je to „vrlo teško i vrlo loše“, ali „i to bismo preživeli“, njega više brine kako narodu na KiM da omogući normalan život.
Za razliku od svojih dosadašnjih procena, Vučić je danas bio optimističniji po pitanju odluke o taksama, nada se da će one uskoro biti povučene.

„Verujem i nadam se da će te takse vrlo brzo biti povučene. Prosto mislim da niko ne može biti sam u svetu i da će svi iz sveta nastaviti na tome da insistiraju, nije tu Srbija usamljena. Ako bi se to dovršilo onda je put nastavku dijaloga apsolutno otvoren, mi smo za to spremni,“ naveo je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.