Čolaku predložio privremeno ukidanje takse jer to traže SAD i EU

Bekim-Čolaku

Savetnik kosovskog predsednika, Bekim Čolaku izjavio je da je uvođenje carinske dažbine od 100 odsto veoma dobra mera, ali da je međunarodna zajednica „pritegla Kosovo“ zbog toga. Čolaku je rekao i da ukoliko SAD i EU traže od Kosova ukidanje takse, onda, „zašto ne bi razmislili o privremenom ukidanju“, prenosi Gazeta Express.

Gostujući u emisiji „Debata plus“, izjavio je da nije dovoljno da kažete da ste spremni za dijalog, već su potrebne i konkretne akcije, kao i to da je međunarodna zajednica bila veoma glasna protiv takse na srpske proizvode.

„Ako SAD i EU kažu nama, ‘molimo vas da imate razumevanja da se pitanje takse rešava u dijalogu’, onda, ja smatram, da ukoliko vlada nastavlja sa dijalogom, zašto ne bi razmislila o privremenoj suspenziji ove mere pod uslovom da se dijalogu da mogućnost od dva ili tri meseca,“ rekao je Čolaku.

Iako smatra da je taksa na srpske proizvode veoma dobra mera, ipak je svestan da je međunarodna zajednica „pritegla Kosovo“ zbog te odluke.

„Kao delotvorna, politička, privremena poreska mera, bila je opravdana. Postigla je svoj cilj. Srbija je shvatila da je Kosovo nezavisno i suvereno i da može donositi nezavisne odluke,“ izjavio je Čolaku. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.