Tramp u nečujnom naporu za mirovni sporazum između Kosova i Srbije mami Baštom ruža

White House Historical Association
FOTO: White House Historical Association Flowers bloom Oct. 18, 2004, in the Rose Garden of the White house. Photo by Tina Hager, Courtesy of the George W. Bush Presidential Library and Museum

Izvor: Washington Post (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Pod pritiskom Trampove administracije i uz ponudu predsednika Trampa u vidu mirovne ceremonije u Beloj kući, kosovski predsednik je obećao da će napraviti veliki korak ka rešavanju eskalirajućeg spora sa svojim balkanskim rivalom – Srbijom.

Tramp je uputio neobičan, direktan apel srpskim i kosovskim liderima, pošto 10 godina neprijateljstava preti da proključa u oružan sukob i dok njegova administracija teži ka prethodno zatvorenom pozadinskom kanalu kako bi smanjila napetost u odnosu sa Srbijom koja ima podršku Rusije.

Kosovski predsednik Hašim Tači je prošlog meseca otputovao u prethodno nenajavljenu diplomatsku posetu Berlinu, gde se sastao sa Trampovim poverenikom, američkim ambasadorom Ričardom Grenelom (Richard Grenell). Tači je tada obećao da će preokrenuti kurs o kaznenim taksama koje su nametnute na sve srpske proizvode.

U razgovoru za Vašington post u petak, na engleskom jeziku preko imejla, Tači je rekao da je „spreman da razmotri ukidanje taksi ako se za Kosovo otvori jasan put ka postizanju konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom“.

Takse koje su uvedene prošlog meseca – potez koji je razbesneo Srbiju i Rusiju i uznemirio Evropsku uniju – bile su propraćene pretnjama Kosova o formiranju stalne vojske i pored očiglednog kršenja sporazuma sa NATO-om, koji i dalje ima malu odbrambenu snagu na Kosovu, deceniju nakon što se ono odvojilo od Srbije i formiralo suverenu zemlju.

Srbija nikada nije priznala nezavisnost Kosova i upozorila je na oružanu intervenciju zbog najnovijih neslaganja. Rusija smatra da je ključna uloga koju su Sjedinjene Države odigrale u stvaranju zemlje – nelegitimno mešanje na njenom pragu.

„Da, takse jesu jedna izuzetna mera,“ rekao je Tači. “Postoji spremnost sa naše strane da ih ukinemo. Imaće jaču odlučnost ako za ovo dobijemo podršku i smernice naših partnera. Što se moje uloge tiče, ja ću uveriti kosovski narod da te smernice i podrška u potpunosti i postoje.“

Tačijev stav, koji do sada nije bio poznat, nosi sa sobom neku vrstu političke opasnosti u trenutku kada nacionalističke tenzije rastu. On ne može sam da ukine takse i suočava se iznutra sa protivljenjem kosovskog premijera, koji je njegov povremeni politički rival. Ali Sjedinjene Države smatraju da je njegova uvertira prvi korak ka zaustavljanju eskalacije tipa ’oko za oko’ koja je prisutna u poslednja dva meseca, te potencijalnom povratku na ono što je izgledalo kao najplodniji napor u poslednjoj deceniji – ka konačnom mirovnom sporazumu.

„Prijatelji Kosova i ja delimo jasno i snažno razumevanje ogromnog izazova koji pred sobom imamo – u smislu da učinimo ono što nas naša savest i naša istorijska dužnost pozivaju da učinimo, a to je da mir učinimo mogućim i održivim,“ rekao je Tači.

Tramp je prošlog meseca poslao lična pisma liderima obe zemlje, pozivajući ih da nastave sa mirovnim pregovorima i nudeći mogućnost zajedničke pozivnice da borave u Beloj kući. Iako Bela kuća nije mnogo raspravljala o dosegu u javnost ove informacije, Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavili su pisma na internetu.

„Neuspeh da se iskoristi ova jedinstvena prilika bi bio tragičan korak unazad, jer malo je verovatno da će se još jedna šansa za sveobuhvatni mir uskoro pojaviti,“ napisao je Tramp u pismu kosovskom lideru.

“Mi smo spremni da pomognemo vašim naporima da postignete sporazum kojim se balansiraju interesi i Kosova i Srbije. Takav sporazum je na dohvat ruke. Radujem se da Vas i predsednika Aleksandra Vučića dočekam u Beloj kući kako bi proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum,“ pisalo je u pismu upućenom Tačiju.

Oba lidera su izjavila da su ta pisma shvatili kao znak da je Tramp spreman da preuzme aktivniju ulogu medijatora, iako su američki zvaničnici izjavili da održavaju politiku nemešanja.

„Snažno vođstvo je potrebno za rešavanje složenog i teškog pitanja kao što je ovaj konflikt koji traje generacijama, čak i vekovima,“ rekao je Vučić u intervjuu. “Učešće velikih sila sa uticajem u regionu obavezno je. Kao lider jedne od najvećih svetskih nacija, nacije sa dubokim učešćem u regionu, siguran sam da bi predsednik Tramp mogao da da važan doprinos rešavanju ovog sukoba.“

Vučić je izrazio skepticizam da je Tači iskren u pogledu poništavanja taksi i rekao da Tači i njegov premijer igraju koristoljubivu igru „dobrog policajca, lošeg policajca“.

„Pokušajte da se stavite u našu poziciju,“ rekao je Vučić. „Šta biste želeli da ste na našem mestu? Želimo najbolje moguće odnose, pouzdano partnerstvo i nešto prostora za disanje, tako da možemo da se brinemo o sopstvenim interesima. Zauzvrat, nudimo pravu i pouzdanu podršku za mir i razvoj ovog dela Evrope i uzajamno poštovanje.“

Grenel je pozvao na normalizaciju odnosa između Kosova i Srba i direktne pregovore između dve zemlje kada se sastao sa Tačijem, naveli su američki zvaničnici. On je takođe izrazio zabrinutost zbog prava homoseksualaca na Kosovu, uključujući i blago krivično gonjenje nasilja protiv lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih osoba, saopštili su američki zvaničnici.

On se nije pojedinačno sastao sa Vučićem.

Grenel je bio portparol i savetnik sadašnjeg savetnika za nacionalnu sigurnost u Beloj kući Džona Boltona (John Bolton) i drugih američkih ambasadora u Ujedinjenim nacijama tokom administracije Džordža V. Buša (George W. Bush). Bio je konzervativni komentator spoljne politike pre nego što je prošle godine preuzeo sadašnju funkciju u Berlinu. Tači je rekao da ima bliske odnose sa američkim ambasadorom u Prištini, glavnom gradu Kosova, ali da se odvojeno obratio Grenelu kao „Trampovom najbližem saradniku u Evropi“. Otputovao je za Berlin 21. decembra, zajedno sa tri pomoćnika, nekoliko dana nakon što je dobio Trampovo pismo.

“Predsednik Tači i ja razgovarali smo o važnosti donošenja dugoročnih odluka umesto da reagujemo kratkoročno. Bilo mi je drago što se on složio i obavezao se da će raditi na ukidanju taksi koje su nedavno nametnute prema srpskim proizvodima,” rekao je Grenel u izjavi za Post. „Ovaj potez bi pomogao da se pošalju pravi signali da je ozbiljan što se pregovoranja tiče i pomogao bi u izgradnji poverenja između strana.“

Tači je nazvao Trampovu komunikaciju „revolucionarnom“ i rekao da je podrška SAD Kosovu od vitalnog značaja za njegovu budućnost. „Rođenje“ Kosova 2008. godine bilo je strastveni projekat za mnoge konzervativne Bušove savetnike, od kojih nekoliko sada radi za Trampa, ali sam Tramp ranije nije naveo detaljne stavove o balkanskim sukobima.

Bolton je u avgustu izjavio da se Sjedinjene Države neće protiviti uzajamno dogovorenim razmenama teritorija koje su tada predlagane od strane Srbije i Kosova kao način za postizanje konačnog sporazuma. To je dovelo do toga da Trampova administracija dođe u sukob sa Nemačkom i brojnim drugim EU zemljama koje strahuju da bi bilo kakvo prekrajanje granica moglo ponovo da otvori sukobe koji su raskomadali Balkan tokom 1990-ih.

Ali razgovori o velikom dogovoru između Kosova i Srbije posustali su prošle jeseni, a svaka zemlja je ojačala svoje pozicije.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, pišući za Vašington post 28. novembra, rekao je da su takse od 100 odsto na srpsku robu odbrambena akcija “u ime poštene trgovine, nacionalne sigurnosti i naših vitalnih nacionalnih interesa”.

Tramp je u svom pismu zaobišao pitanje razmene teritorija, ali njegov rečnik sugeriše da bi on prihvatio prekrajanje granica ukoliko se obe strane slože sa tim.

„Pismo predsednika Trampa je razjasnilo mnoge stvari u situaciji koja je donedavno bila obeležena rastućim osećajem konfuzije i nelagodnosti zbog čitavog niza kontradiktornih stavova, izjava i ideja u vezi sa Kosovom i Srbijom,“ rekao je Tači.

On je pozvao na bilateralne razgovore “sa SAD-om u vodećoj ulozi u koordinativnom međunarodnom doprinosu konačnom mirovnom sporazumu koji će dovesti do priznanja Kosova od strane Srbije”.

Bivši viši savetnik za Evropu i Evroaziju u Odboru za spoljne poslove Senata, Danijel Vajdič (Daniel Vajdich), pozdravio je Trampovu intervenciju.

„Trenutno postoji stvarni potencijal za rešavanje jednog od poslednjih preostalih teritorijalnih sporova u Evropi,“ rekao je Vajdič, predsednik strateške savetodavne kompanije Yorktown Solutions i saradnik u Atlantskom veću.

„Strateški interes SAD-a je da se reši spor koji Rusija koristi za ucenjivanje Srbije da bude pokorna i da održi Balkan u stalnoj destabilizaciji,“ rekao je Vajdič. „Rešavanje kosovskog pitanja praktično bi eliminisalo ruski uticaj na Srbiju i njen uticaj na Balkanu. Postizanje ovoga trebalo bi da bude jedan od glavnih interesa SAD u Evropi.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.