Kosovski mediji: Stejt department uslovio Kosovo podrškom za KBS ako ne ukinu takse

Stejt Department
Foto: Klan Kosova

Dva dana nakon najave uvođenja novih mera kosovskih vlasti prema Srbiji, mediji u Prištini preneli su poruku Stejt Departmenta koji je zatražio da Kosovo ukine takse, upozorio da ovakva odluka ugrožava dijalog, ali i prijateljstvo sa SAD-om zbog neodgovornog ponašanja i da će SAD ukoliko se takse ne ukinu, uskratiti podršku za KBS. Gotovo u isto vreme stiže i poruka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će „Kosovo privremeno ukinuti taksu „ali samo nakon „međunarodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma“.

Pred sam kraj godine savetnik kosovskog predsednika Bekim Čolaku izjavio je da ukoliko SAD i EU traže od Kosova ukidanje taksi, onda „zašto ne bi razmislili o privremenom ukidanju“. Kosovski predsednik Hašim Tači je takođe pre nedelju dana u intervjuu za Washington post rekao je da je „spreman da razmotri ukidanje taksi ako se za Kosovo otvori jasan put ka postizanju konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom“. A nedavno su i prvi glasovi iz opozicije počeli da dovode u pitanje odluku Vlade Kosova – da ne poštuje savete Vašingtona, dok je lider LDK, Isa Mustafa izjavio da je za ovu političku opciju „besmisleno to da u vreme kada je Kosovo dobilo pismo da se uzdrži od akcija, Vlada Kosova uvodi mere od 100 odsto, umesto da razmotri pismo koje dolazi iz jedne zemlje od koje zavisi budućnost Kosova“.

U nastavku prenosimo najnovije tekstove o Haradinajevoj najavi o ukidanju taksi uz međunarodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma, odnosno vest Kljana Kosova o „uslovljavanju“ Kosova za ukidanje istih.

Amerika traži trenutnu naknadu za Srbiju, upozorava na posledice

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Američki savet za nacionalnu bezbednost i američki Stejt department zauzeli su stav u vezi sa trenutnim dešavanjima na Kosovu, odnosno pitanjem poreza nametnutih od strane Vlade i dijaloga između Kosova i Srbije.

Izvor Kljana Kosova pružio je jasnu poruku koja je već dostavljena državnim organima Kosova u pisanoj formi.

Ova izjava američke administracije sastoji se od osam glavnih tačaka.

1. „Takse su preduzete bez konsultacija sa Sjedinjenim Američkim Državama.“

2. „Izražavamo duboko razočaranje time što nakon pisma predsednika Trampa predsedniku Tačiju, ne samo da nije bilo pozitivnog odgovora od strane Vlade Kosova, već je povećan obim proizvoda na koje se takse odnose.“

3. „Zahtevamo trenutnu suspenziju taksi. Ista naknada se može ponovo uspostaviti ukoliko sporazum sa Srbijom ne uspe.“

4. „Podrška SAD-a Kosovu nije bezuslovna. Kosovo trenutno nosi teret ugrožavanja uspeha dijaloga.“

5. „Ako takse ne budu hitno suspendovane, SAD će suspendovati pomoć u oblasti bezbednosti, to jest, podršku za KBS.“

6. „Uspeh i postizanje sporazuma ne odnosi se na ulogu gospođe Mogerini i EU. Postizanje sporazuma je strateški interes SAD-a, tako da je neprihvatljivo da zbog neodgovornih akcija kosovskih lidera dovodimo u pitanje ovaj strateški cilj.“

7. „Ako sporazum ne uspe zbog Kosova, teret odgovornosti i posledice će snositi samo Kosovo i pojedinci odgovorni za ovaj neuspeh.“

8. „Kosovo svojim neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožava prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama.“

Kljanu Kosova je takođe potvrđeno da je na zahtev institucija ova poruka prosleđena diplomatskim kanalima pet relevantnih državnih institucija Kosova.

Haradinaj zahteva garanciju EU kako bi ukinuo takse Srbiji

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj izjavio je da će Vlada Kosova privremeno ukinuti taksu, ali samo nakon međunarodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma koji će rezultirati priznanjem Kosova.

Premijer Kosova napisao je na Fejsbuku da dok god imamo samo predloge za neuspešne sastanke, bez cilja i bez jasno određenih rokova, bez prethodno dogovorenog ugovora i međunarodnih garancija da će se potpisati konačni sporazum koji rezultira priznanjem, taksa ostaje na snazi.

„Duboko sam uveren u mogućnost postizanja zakonski obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji će da rezultira priznanjem. Mi intenzivno radimo na konačnom ugovoru, finalnom sporazumu, zbog čega smo i predali Veliku knjigu sa poglavljima i nacrtom ovog sporazuma. Ceo ovaj sadržaj smo obavili sa ciljem da se obezbedimo da kada budemo seli sa Srbijom, da imamo održivu materiju, sa činjenicama i argumentima. Postavljanje taksi prema proizvodima Srbije nema za cilj smetanje i prolongiranje postizanja sveobuhvatnog sporazuma, pravno obavezujućeg, sa Srbijom, koji rezultira priznanjem. Naprotiv, Vlada Kosova će privremeno obustaviti taksu, samo nakon međunarodne garancije, da ćemo sesti da bi potpisali završni sporazum, a koji treba da rezultira međusobnim priznanjem,“ napisao je on.

Prema njegovim rečima, garancija znači da postoji jedna materija, dogovoreni ugovor u principu i čeka samo potpisivanje ovog dogovora, koji rezultira sporazumom.

Pročitajte još:

Koha: SAD pozivaju na hitnu suspenziju taksiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.