Isa Mustafa: Bilo je besmisleno uvoditi takse kada je Tramp tražio da se Kosovo uzdrži od akcija

Isa Mustafa
Foto: Gazeta Express

Demokratski savez Kosova (LDK) je na konferenciji za medije poručio da nisu zadovoljni načinom na koji se rukovodi Kosovom i da bi za ovu vladu bilo najbolje da, kako navode, „ode kući“, prenosi RTK2.

Predsednik LDK, Isa Mustafa, uputio je niz kritika na račun vlade kosovskog premijera Haradinaja, počevši od uvođenja takse od 100 odsto na srpsku robu i dijaloga u Briselu.

O ukidanju taksi govorio je pre nekoliko dana i kosovski predsednik. U razgovoru za Vašington post u petak, na engleskom jeziku preko imejla, Tači je rekao da je „spreman da razmotri ukidanje taksi ako se za Kosovo otvori jasan put ka postizanju konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom“. Ova izjava kosovskog predsednika izazvala je negativne reakcije u Prištini, a reagovao je i kosovski ministar trgovine na čiji predlog je odluka i usvojena istakavši da „predsednik ne zna šta radi“ kao i da će takse biti ukinute nakon što pregovarački tim ukloni razloge zbog kojih su takse i uvedene.

Prema njegovim rečima, nije dobro to što se ne poštuje pismo predsednika Donalda Trampa, i ukinu takse, jer, kako je rekao, “bez podrške SAD-a Kosovo nikada ne bi postalo država”.

„Mi cenimo pismo predsednika Trampa. Za nas je besmisleno da u vreme kada je Kosovo dobilo pismo da se uzdrži od akcija, Vlada Kosova uvodi mere od 100 odsto, umesto da razmotri pismo koje dolazi iz jedne zemlje od koje zavisi budućnost Kosova,“ rekao je Mustafa.

Prema procenama LDK, ova partija trenutno uživa između 27 i 30 odsto podrške naroda.

Mustafa kaže da je politika ove vlade dovela u pitanje i odnose Kosova sa Evropskom unijom i da vlada treba pasti pre nego što ugrozi sprovođenje reformi na evropskoj agendi.

„Nije hendikep za Kosovo ukoliko padne vlada koja ima preko 80 zamenika ministara i mnoge ministre sa optužnicama. Ja zastupam stavove LDK, a to je da vladu treba menjati,“ istakao je on.

Bojkot pregovaračkog tima se nastavlja

Što se tiče učešća u dijalogu Beograda i Prištine, Mustafa je rekao da će dati svoj doprinos na druge načine, ali da je vlada ta koja treba da preuzme glavnu odgovornost po ovom pitanju.

„Rekli smo predstavnicima međunarodne zajednice da ćemo nastaviti da radimo sa njima, ali vlada treba da preuzme svoju odgovornost za dijalog i da tu odgovornost ne prebacuje na opoziciju. Kao LDK u ovom procesu, mi ostajemo lojalni našem dokumentu (prim.red. rezoluciji koju je ova partija predložila Skupštini Kosova) o osnovu razvoja dijaloga jer je taj dokument većina članova partije podržala. Dijalog treba da se završi u interesu građana Kosova, zaključujući sve probleme“.

Dalji bojkot pregovaračkog tima najavila je juče druga po veličini opoziciona partija, Samoopredeljenje. Oni, kao ni LDK nisu imenovali svoje predstavnike u pregovaračkom timu kada je Skupština Kosova usvojila rezoluciju o dijalogu sa Srbijom.

Na jučerašnji poziv predsedavajućeg Skupštine Kosova, Kadrija Veseljija, da LDK i Samoopredeljenje prisustvuju drugom koordinacionom sastanku pregovaračkog tima zakazanom za 14. januar, iz ovog pokreta su odmah odgovorili da ovom, kao ni prethodnom sastanku, neće prisustvovati.

„Ovi sastanci se održavaju radi Tačijeve legitimnosti u dijalogu sa Srbijom i kako bi se stvorio utisak da Tači ima podršku koja mu, u stvari, nedostaje. Sve što ima uz sebe su neke manjinske stranke kojima je glavni izazov prelazak cenzusa, a koje se potčinjavaju jednom čoveku,“ rekla je za Telegraf, portparolka Samoopredeljenja, Tinka Kurti.

Pročitajte još:

LDK i Samoopredeljenje u pismu EU: Bez naših glasova, „tim jedinstva“ nema „široku podršku“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.