Putin: Hvala vam na prijateljstvu!

Putin i Irinej
Foto: Tanjug

Jednodnevna poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji završena je večeras ispred Hrama Svetog Save na Vračaru. Uprkos najavama o obraćanju predsednika Putina velikom broju okupljenih građana, nakon kratkog razgovora sa srpskim patrijarhom Irinejom ispred Hrama, predsednik Putin je skupu podrške prijateljstvu Srbije i Rusije kratko rekao: „Hvala vam na prijateljstvu!“

U plan moje posete ne ulazi učešće na nekim mitinzima, to je za mene neočekivano, rekao je ruski predsednik na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije i dodao da ispred Hrama neće imati prevodioca. Odgovarao je na pitanje novinarke ruske agencije TAS da li će građanima koji se od jutros okupljaju ispred Hrama uputiti poruku podrške i prijateljstva, posebno po pitanju Kosova.

„Ali ovde mogu da kažem da se jako toplo odnosimo prema ovakvim potezima prijateljstva. Odnosi između Rusije i Srbije nisu od danas i juče, oni su se stvarali tokom vekova, imaju jake i duboke korene i povezani smo duhovnom bliskošću. Možda neću dobro citirati, ali – kad smo zajedno očekuje nas pobeda,“ zaključio je Putin.

Pet miliona za Hram i stranica Miroslavljevog jevanđelja

Vladimir Putin posetiće i Hram Svetog Save, za koji će Rusija donirati još pet miliona evra. Kako je izjavio Aleksandar Vučić, Rusija će Srbiji vratiti i 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja. Original te stranice koja je duže od 150 godina odvojena od originala čuva se u biblioteci u Sankt Peterburgu i Srbija je u više navrata tražila njeno vraćanje.

Ipak, posle razmene par reči sa patrijarhom Irinejom ispred Hrama, a posle molbe predsednika Republike Srbije upućene Irineju, predsednik Putin je ipak kratko okupljenima ispred Hrama Svetog Save zahvalio na prijateljstvu na srpskom i ruskom jeziku.

„Vaša Svetosti, da zamolite predsednika Putina da se u tri rečenice obrati narodu, bilo bi dobro,“ sugerisao je predsednik Vučić patrijarhu Irineju pri kraju obilaska Hrama Svetog Save, a neposredno pre završetka zvaničnog dela posete.

Inače, deo skupa podrške prijateljstvu Srbije i Rusije činio je i veći broj naših sugrađana, ali i Srba koji žive širom Kosova i Metohije koji su se jutros rano uputili put prestonice da dočekaju predsednika Putina. Tako su se ispred Hrama Svetog Save mogli videti i transparenti sa natpisima Leposavić i Gračanica.

Transparent Leposavić
Foto: Kurir live, caption

Danas je i Kosovska Mitrovica osvanula ukrašena ruskim zastavama i posterima srpskog i ruskog predsednika, o čemu možete čitati u posebnoj vesti Mitrovica osvanula okićena ruskim zastavama i posterima sa Putinovim likom.

Putin: U pregovorima o Kosovu direktno učestvuje EU, ali to radi slabo

Iako ne ispred Hrama, ruski predsednik jeste kratko govorio o Kosovu na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije. On je naveo da po tom pitanju deli stavove Srbije i njenih građana. Dodao je da i Rusija, kao i Srbija želi da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna.

„Naš stav je poznat – zalažemo se za kompromis i uzajamno prihvatljivo rešenje i poštovanje Rezolucije 1244. Kosovska vlast preduzela je neke provokativne korake. Mislim na formiranje takozvane vojske Kosovo. To je direktno kršenje Rezolucije, koja ne dopušta formiranje bilo kakve vojske,“ istakao je Putin.

Tokom radne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji potpisano je više od 20 sporazuma i memoranduma o saradnji u raznim oblastima, a trećina je u oblasti inovacija i novih tehnologija.Pored toga, odlikovao je predsednika Srbije, Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog.

Na pitanje o uključivanju Rusije u dijalog Beograda i Prištine, predsednik Rusije je rekao da je Moskva oduvek aktivno učestvovala u tome, ali da što se tiče direktnog posredovanja, to radi EU.

„To radi slabo. Formiranje Zajednice srpskih opština je trebalo da bude završeno, ali ništa nije urađeno. Takođe, Rezolucija 1244 predviđa mogućnost prisustva srpskih policajca i graničara na teritoriji Kosova, ali njih nema,“ dodao je Putin.

Predsednik Srbije je naveo da su se vodili pregovori o Kosovu, dok takse nisu uvedene.

„Potpuno jasno da Albanci ne žele kompromis. Bez Rusije i zbog snage Rusije nikakvog rešenja neće biti. I kad ga bude bilo, svakako ću se konsultovati sa predsednikom Rusije. Ali, ne mogu da budem optimističan i govorim o rešenju, nema ga,“ naveo je Vučić.

Dačić: Putin ne donosi rešenje za Kosovo, on nas pita koje je rešenje

Navode beogradskih medija o tome da Putin donosi u Beograd rešenje za Kosovo, demantovao je za N1 ministar spoljnjih poslova, Ivica Dačić, ali dodaje da odnosi Srbije i Rusije nemaju „otvorenih pitanja“ i da Srbija ima punu podršku Rusije kada je „najbolnije pitanje teritorijalnog integriteta“ Srbije u pitanju.

“Ne donosi rešenje, on nas pita koje je rešenje. Sa njima redovno razmenjujemo informacije u poslednjih pet, šest godina, još otkad sam ja bio premijer,” podsetio je on.

Na pitanje N1 šta zvaničnici Srbije kažu Putinu kada pita koje je rešenje za Kosovo, Dačić je rekao: “Vi znate naše predloge za kompromisno rešenje, oni podržavaju da nađemo neki kompromis, kritikuju jednostrane poteze Prištine i aktivni su u podršci koju nam pružaju u međunarodnim organizacijama.”

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.