Mogerini pozvala Haradinaja da ukine takse u zamenu za odrednicu ‘Kosovo*’ u CEFTA sporazumu

Mogerini Federika

Evropska komisija poslala je pismo Ramušu Haradinaju kojim se kosovska vlada poziva da ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a sa druge strane, između ostalog, Kosovo će u CEFTA sporazumu biti predstavljeno kao „Kosovo*“. Deo prištinskih medija navodi da će odgovor ipak biti ne. Sa druge strane, direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS, Nenad Đurđević kaže da o tome mora da se pita i Srbija.

Briselski sporazum o regionalnom predstavljanju

O tome kako je Kosovo predstavljeno regulisano je briselskim sporazumom o regionalnom predstavljanju koji je zaključen 24. februara 2012. između Beograda i Prištine. Prema ovom sporazumu ‘Kosovo*’ (Kosovo sa asteriksom) je jedini naziv koji će se koristiti u okviru regionalne saradnje.

On podrazumeva da pored table na kojoj je ispisano „Kosovo*“ (Kosovo sa asteriksom), u svim pratećim dokumentima, tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu, a u fusnoti da se navede – „ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti“.

Predstavnik Misije UNMIK-a, prema ovom sporazumu, biće pozvan na susrete organizovane u okviru dogovora u kojima je on jedan od ugovornih strana. Na UNMIK-u je da odluči da li će prisustvovati nekom sastanku.

Vlada Srbije, pored ovog sporazuma, 2013. je usvojila i instrukciju o učešću i postupanju srpskih državnih organa na regionalnim skupovima na kojima učestvuje i Kosovo pod uslovima koji su predviđeni Briselskim sporazumom o regionalnom predstavljanju.

Ubrzo nakon njegovog potpisivanja tadašnja zamenica kosovskog premijera i šefica kosovskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri prokomentarisala je da je fusnota zapravo pahuljica.

„Ta fusnota je kao pahuljica, istopiće se kad prođe zima.“

Potpisano od strane šefice EU diplomatije Federike Mogerini, komesara nadležanog za pitanja proširenja Johanesa Hana, kao i komesarke nadležne za trgovinska pitanja Sesilije Malmstrom, pismo je poslato kosovskom premijeru 12. decembra. Kako prenosi RSE, u pismu se “izražava spremnost Evropske komisije, da se stvori jedan format ‘skrojen po meri’ za Kosovo i Srbiju”, u cilju “što hitnijeg pronalaska konkretnog i praktičnog rešenja za sva trgovinska pitanja na relaciji Priština – Beograd”.

Njime pozivaju kosovsku vladu da suspenduje primenu povećanja tarifa pre sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje koji se održava sutra, kao privremenu meru, dok se ne pronađe rešenje za „identifikovane probleme“.

Jedan od elemenata u rešenju bi obuhvatao i dugogodišnje pitanje gde bi se odrednica „UNMIK“ u CEFTA sporazumu zamenila samo sa odrednicom „Kosovo*“, dok bi se kao deo rešenja našlo i šire pitanje „modernizacije i revitalizacije“ sporazuma CEFTA.

„Kao gest dobre volje, kako bi se olakšao početak ovih razgovora, pozivamo vašu vladu da suspenduje primenu povećanja tarifa, pre predstojećeg sastanka Saveta za SP, kao privremenu meru dok se ne pronađe rešenje za identifikovane probleme,“ stoji u pismu koje su potpisali Mogerinijeva, Malmstremova i Han. 

Prema pismu, tri evropska komesara tvrde da su spremni da započnu sa ovim procesom već 17. decembra na marginama sastanka SSP-a sa Kosovom. Stoga traže od kosovskog premijera da imenuje jednog člana koji bi učestvovao u pripremnim sastancima u njegovo ime.

„Svi stavovi Vlade poznati su građanima“

Da je pismo stiglo u kosovsku vladu potvrdio je šef kabineta Avni Arifi, naglasivši da će kosovski premijer Ramuš Haradinaj odgovoriti sutra, prenela je Gazeta Express.

„Pismo ne sadrži ni jedan red sa nekim stavom koji nije poznat građanima Kosova. Svi stavovi Vlade poznati su građanima,“ rekao je Arifi.

Na osnovu ovoga, Gazeta zaključuje da će najverovatnije odgovor kosovske vlade biti negativan.

O promeni odrednice morala bi da se usaglasi i Srbija

Međutim, kako je u izjavi za KoSSev potvrdio direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS, Nenad Đurđević, u slučaju promene ove odrednice morao bi da se zaključiti aneks ovog sporazuma koji bi potpisala Srbija.

Đurđević objašnjava da kada je Kosovo postalo deo CEFTA sporazuma, odrednica koja je korišćena u ovu svrhu je glasila „UNMIK/Kosovo“.

A na poslednjem redovnom okupljanju Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini, predstavnici Kosova napustili su ovaj sastanak. Kako je prenela prištinska Koha, razlog je protivljenje insistiranju Srbije da sastankom predsedava UNMIK. Sa druge strane, Veriu.info preneo je izjavu ministra trgovine Kosova, koji je objasnio da je razlog napuštanja sastanak korišćenje odrednice „Kosovo i Metohija“ od strane predstavnika Vlade Srbije, uprkos upozorenju da treba da koristi ustavom definisanu odrednicu za Kosovo – „Republika Kosovo“.

O svim dešavanjima koja su usledila od trenutka donošenja odluke kosovske vlade od 6. novembra o uvođenju taksi od 10 odsto, povećanju na 100 odsto 21. novembra, pa sve do danas čitajte na našoj tematskoj stranici Trgovinski rat Priština – Beograd.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.