Godina za nama: Kad policija hapsi policiju

FOTO: Policija Kosova

U 2019., nije bilo dijaloga Beograda i Prištine, barem ne onog vidljivog, ako se naravno, izuzmu zapaljiva prepucavanja zvaničnika preko medija – što je punilo šlajfne za tabloide i elektronske naslove. Nije bilo diplomatske akcije, ali jeste policijske – na policiju. Godinu koja broji sitne sate do odlaska, između ostalih turobnih političkih događaja kada se radi o kosovskom pitanju, obeležila su hapšenja policajaca – pripadnika Kosovske policije.

Prošle godine u vezi sa Kosovom pisala su se pisma, ove su se privodili policajci. Iako su se policajci hapsili širom Kosova, u više navrata, što zbog navoda o korupciji, zloupotrebi službenog položaja, organizovanog kriminala, ili drugih teških krivičnih dela, akcije hapšenja na Severu su dobijale posebnu političku i medijsku pažnju. One su u javnom prostoru uglavnom služile za uzajamno prepucavanje zvaničnika u Beogradu i Prištini, te kao poligon na koji su izletale teške reči, ali i upozorenja o tome da se diže borbena gotovost.

„Onim što su juče uradili oni primoravaju srpske policajce na Severu da budu gori Albanci od Albanaca što oni neće da budu, sa konačnim ciljem da uhapse komandanta Bojića, evo da vam odmah kažem“, krajem maja rekao je Aleksandar Vučić ono što će se javno potvrditi 16. oktobra.

„Bahati zločinci, prerušeni u neku policiju, udarali, lomili, rušili, pucali da bi tobože zaveli nekakav red“, jedna je od ocena gradonačelnika Gorana Rakića, poručivši „ratnim zločincima” da „ako žele da čiste dvorište, prvo neka počiste svoje“.

Kosovski mediji su listom prenosili senzacionalističke izveštaje i naslove u kojima je za kosovsku javnost bilo jasno da je Sever “zona organizovanog kriminala”.

Kosovska policija je za to vreme više puta najavljivala borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, hvaleći se redovno svojim uspesima i brojkama, pa i na kraju ove godine, škrta u deljenju drugih informacija.

Izgleda da su samo građani bili mirni i nisu delili ničije oduševljenje, kao ni bes.

U sumiranim brojkama kojima se prvi čovek Kosovske policije Rašit Ćaljaj pohvalio pre nekoliko dana su one o manjem broju krađa, borbi protiv trgovine narkoticima, trgovine ljudima i terorizma. Slično je učinio i njegov kolega iz severnog regiona, komandir Đorđe Karamarković. Broj krivičnih dela na Severu je za bezmalo 12 meseci u opadanju u odnosu na prošlu za oko 100 krivičnih dela, a procenat rasvetljenih slučajeva viši je za 1,5% (66,2%).

Brojka koja je privukla našu pažnju su pojačane aktivnosti Policijskog inspektorata Kosova, odnosno broj uhapšenih pripadnika Kosovske policije, među kojima ima visokih starešina, čak i onih za kojima je raspisana poternica.

U najnovijem odgovoru za KoSSev, Policijski Inspektorat Kosova (PIK) navodi da je za prvih devet meseci 2019., naime Istražno odeljenje uz odobrenje Tužilaštva, u periodu januar – septembar 2019., uhapsio 32 policajaca i jedno  civilnog službenika, a preporučili suspenziju 57 policajaca i dva civilna službenika Kosovske policije.

Primili su ukupno 1030 žalbu, od čega su 679 žalbe poslate Kosovskoj policiji na disciplinsku istragu, dok je 351 žalba su procesuirana u Istražnom odeljenju PIK-a.

Kakva je statistika za prošlu godinu: 194. zaposlenih u samoj policiji bilo je predmet istrage, 12 lica je uhapšeno, 50 suspendovano, a u 10 slučajeva je izvršen premeštaj. Policijski inspektorat Kosova (PIK) u toku 2018. godine primio je i razmatrao 1419 žalbi i informacija građana protiv zaposlenih u Kosovskoj policiji (KPS). 

Operacija „Krijumčarenje“

Udarna akcija za Kosovsku policiju ove godine je bila akcija “Krijumčarenje”, i sprovođena je u više navrata, ali se najveća akcija odigrala u maju. Iako je sprovedena širom Kosova, akcenat je u javnosti i ovog puta stavljen na Sever. Naglo i visoko podigla je tenzije između Beograda i Prištine.

Bilans operacije za koju je tužilac rekao da je ona rezultat skoro jednogodišnje istrage Specijalnog tužilaštva Kosova i Policijskog inspektorata Kosova: Uhapšeno ukupno 30-oro (16 Albanaca, 11 Srba, 4 Bošnjaka), od čega 19 pripadnika Kosovske policije (11 Srba, 4 Albanca i 4 Bošnjaka), među kojima je jedan komandir, tri poručnika i petnaest policijskih službenika, zaplenjeno oružje, tehnička oprema i novac, pripadnik Kosovske policije za kojim se traga; izbili su nemiri u Zubinom Potoku, sa povređenima, uništenom imovinom, i bezmalo je došlo do međunarodnog incidenta u vezi sa privođenjem ruskog državljanina, službenika UNMIK-a i nasilja prema njemu, zbog čega su najviši predstavnici i u Beogradu i Prištini reagovali, ali i najviši međunarodni zvaničnici.

U ranim jutarnjim časovima 28. maja, specijalne jedinice Kosovske policije sprovele su akciju u četiri opštine na Severu Kosova i u tri opštine na jugu. Tokom akcije uhapšeno je 20 policajaca i 10 civila osumnjičenih za učešće u organizovanim kriminalnim grupama, zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje i krijumčarenje robe.

Pored toga, tokom akcije hapšenja privedeno je i 10 građana koji nisu povezani sa širom istragom Policijskog inspektorata Kosova i Specijalnog tužilaštva Kosova i koji se terete da su navodno sprečavali službena lica u obavljanju službene dužnosti. Akcija Kosovske policije se nastavila i naredna dva dana kada su uhapšena još dva policijska službenika  i jedna pripadnica Kosovske policije iz Zubinog Potoka.

Tokom ove policijske akcije, pričinjena je veća materijalna šteta na privatnim objektima i automobilima, ali i povređeno više građana i policajaca, uglavnom na teritoriji Zubinog Potoka.

Operacija „Krijumčarenje“ nastavila se i u oktobru. Policijski inspektorat Kosova (PIK) i istražitelji Istražnog odeljenja, u saradnji sa kosovskom policijom, uhapsili su tri policajca u ranim jutarnjim časovima u Severnoj Mitrovici. Uhapšeni su Z.R., Lj.V. i N.G. Tako se broj uhapšenih policajaca za organizovani kriminal i zloupotrebu položaja popeo na 25.

Tačno na 21. mesec od ubistva Olivera Ivanovića, u oktobru je izvedena još jedna akcija hapšenja pripadnika Kosovske policije na Severu, ali ovog puta u vezi sa ovim ubistvom. Na osnovu proširene istrage za ubistvo srpskog političara u Kosovskoj Mitrovici je uhapšen inspektor Rade Basara, dok Ž.B. za kojeg su u toku dana srpski zvaničnici potvrdili da se radi o šefu operative Kosovske policije za Sever – Željku Bojiću, nije bio na traženoj adresi, i on od tada nije dostupan kosovskim organima. U međuvremenu za njim je raspisana poternica.

U međuvremenu, 2. decembra, podignute su prve optužnice za ubistvo Ivanovića. Od šest optuženih, četvorica su pripadnici Kosovske policije – R.B., D.M., N. S. i Ž. J. Osim za zloupotrenu službenog položaja, dvojica se terete za svesno prikrivanje/eliminaciju dokaza o izvršenju krivičnih dela, pribavljanje koristi za sebe i druge, odnosno pomaganje  u izvršenju ubistva i pomaganje u begu nakon istog. Druga dvojica se terete za dostavljanje informacija sa mesta ubistva van Kosova i neadekvatnog obezbeđivanja mesta tragedije.

U oktobru su u još jednoj akciji „Harač“ u Prištini uhapšeni pripadnik Kosovske policije za specijalne operacije i civil zbog prinude.

U septembru su privedeni sudija odeljenja za teška krivična dela Osnovnog suda u Srbici i policajac zbog zloupotrebe službenog položaja i korupcije, a nešto ranije i dva pripadnika Kosovske policije u Štimlju.

Policijski inspektorat Kosova (PIK) pokrenuo je istragu i preporučio suspenziju šest policajaca PS u Đakovici među kojima su jedan major, kapetan i narednik, zbog sumnje da su upotrebili prekomernu silu, a na ombudsmanove preporuke.

Narednik Kosovske policije iz Đakovice uhapšen je u maju zbog pretnji i nasilja u porodici, a za trojicu policajaca u Prištini u drugom slučaju ali u istom danu predložena je suspenzija zbog incidenta koji se u tom gradu dogodio. Za nasilje u porodici privođen je još jedan policajac iz Prištine u aprilukao i iz Kosova Polja krajem septembra, takođe za porodično nasilje.

Najbrutalniji čin nasilja prema ženama bio je slučaj navodnog višemesečnog zlostavljanja maloletnice, kada je u februaru u Glogovcu uhapšen policajac V.V. za kog se sumnja da je počinio krivično delo silovanja, seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe službenog položaja.

Ponovo u maju, Policijski inspektorat Kosova pokrenuo je krivični postupak i preporučio Kosovskoj policiji da suspenduje pet policajaca iz policijske stanice u Leposaviću do kraja istrage zbog sumnje da su maloletniku iz Leposavića 18. maja, usled prekomerne upotrebe sile, naneli telesne povrede.

U decembru je takođe predložena suspenzija dva policajca nakon što je policajce prijavio novinar, koji ih je optužio da u trenutku incidenta, u kojem akteri bili novinari Indeksonline i odlazeći kosovski ministar trgovine Endrit Šalja, u Kliničko-bolničkom centru u Prištini, nisu vršili svoju službenu dužnost.

Lista hapšenja policijskih službenika za 2019., kompletirala se pravom crnom hronikom u decembru. Pre dva dana, kako su izvestili kosovski mediji, jedan Albanac je u ranim jutarnjim časovima sa svojim sinom prevozio stoku kamionom iz svog sela kod Kamenice za Novo Brdo radi prodaje, kada je nesrećnim slučajem u Gnjilanu udario u vozilo pripadnika Kosovske policije. Ukoliko istraga ne bude pokazala drugačije, bilo je to dovoljno da nesrećni čovek plati životom ovu grešku. Policajac V.H., kako se sumnjiči, ubio ga je na licu mesta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.