Izveštaj PIK-a za 2018: 194 zaposlenih u KPS-u pod istragom, 12 uhapšeno, 50 suspendovano

PIK
Foto: Info.ks

Policijski inspektorat Kosova (PIK) u toku 2018. godine primio je i razmatrao 1419 žalbi i informacija građana protiv zaposlenih u Kosovskoj policiji (KPS). Takođe, 194. zaposlenih u samoj policiji bilo je predmet istrage, 12 lica je uhapšeno, 50 suspendovano, a u 10 slučajeva je izvršen premeštaj, navodi se u godišnjem izveštaju PIK-a za prošlu godinu.

Od primljenih žalbi na račun rada zaposlenih u policiji, 762. su klasifikovane kao lakši disciplinski prekršaji. Navodi se da je u odnosu na 2017. godinu, broj primljenih žalbi u porastu. Tokom pretprošle 2017, PIK je obradio 1226 žalbi.

Od 143 predmeta sa elementima krivičnog dela, odeljenje za istrage je njih 90 prosledilo nadležnom tužilaštvu na krivično gonjenje, dok je posebnim izveštajem nadležnim tužilaštvima upućeno 18 predmeta.

PIK je istraživao 194 zaposlenih u Kosovskoj policiji tokom prošle godine, a izraženo u procentima, 2,29% zaposlenih je pod istragom od strane PIK-a zbog sumnje da su počinili krivična dela, navodi se u izveštaju.

Ove godine, PIK je istražio 36 slučajeva krivičnih dela sa elementima korupcije i drugih krivičnih dela protiv službene dužnosti.

Na osnovu Zakona o Policijskom inspektoratu Kosova, PIK je obavezan da prima sve žalbe građana protiv zaposlenih u KPS-u, kao i da razmatra i utvrdi koje žalbe će se istraživati od strane PIK-a, a koje će se proslediti Kosovskoj policiji ili drugim odgovornim institucijama.

Svaki građanin može da podnese žalbu PIK-u pod navodima da je bilo ko od pripadnika KPS-a postupao suprotno pravilima službe.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.