Uhapšena još jedna pripadnica policije iz Z. Potoka; Policija traži i kolegu Bojića?

Istražna jedinica Policijskog inspektorata Kosova (PIK) danas je u popodnevnim časovima uhapsila pripadnicu granične policije u Zubinom Potoku, saopšteno je iz PIK-a.

PIK je potvrdio da je današnje hapšenje „pripadnika granične policije B. T.“ rezultat nastavka akcije hapšenja lica koja se sumnjiče da su umešana u krijumčarenje, organizovani kriminal, korupciju i zloupotrebu službenog položaja.

KoSSev nezvanično saznaje da se radi o ženskoj osobi.

Jučerašnjoj akciji i današnjem hapšenju još jedne službenice Kosovske policije prethodila je višemesečna istraga, dodaju iz PIK-a.

Podsetimo, juče u ranim jutarnjim časovima specijalne jedinice Kosovske policije sprovele su akciju u četiri opštine na Severu Kosova, ali i u tri opštine na jugu. Tokom akcije uhapšena su lica koja se sumnjiče da su umešana u krijumčarenje, organizovani kriminal, korupciju i zloupotrebu službenog položaja. Uhapšeno je ukupno 19 policijskih službenika, od toga 11 Srba, četiri Albanca i četiri Bošnjaka, kao i 9 građana. 

Tokom ove akcije, pričinjena je veća materijalna šteta na privatnim objektima i automobilima, ali i povređeno više građana i policajaca, uglavnom na teritoriji Zubinog Potoka.

Lista za hapšenje? Policija traži i kolegu Bojića?

Da jučerašnja akcija specijalnih jedinica Kosovske policije navodno predstavlja samo početak, kao i da će u narednim danima biti hapšeni i drugi pripadnici policije, juče su najavili pojedini srpski mediji, koji su objavili i listu pripadnika Kosovske policije koji bi, navodno, trebalo da budu uhapšeni, kao što su to uradile Večernje novosti.

Takođe, i pojedini kosovski mediji pišu u sličnom maniru – da će se akcija „nastaviti“ i da lista osoba za hapšenje, pre svega pripadnika KP, nije konačna.

Tako je danas portal Arbreshi.info javio, i to samo par sati nakon što je srpski predsednik Aleksandar Vučić rekao da je cilj jučerašnje akcije – hapšenje – kako je nazvao šefa operative regiona Sever KP Željka Bojića – „komandanta Željka Bojića“, da je „među beguncima“ upravo i Bojić, ali da se on „traži u vezi sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića“.

Međutim, šef operative Željko Bojić prisustvovao je danas mitingu Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici, uz komandira Nenada Đurića, a koji se ticao upravo protesta protiv jučerašnje akcije Kosovske policije

Portal piše i o, kako navode, „bogatstvu“ ovog visokog policijskog zvaničnika i povezanosti za svojim, kako dalje navode „kumom“ Zvonkom Veselinovićem i potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem.

Navode da lista nije konačna sa imenima do sada uhapšenih. Što se tiče spiskova za navodno hapšenje, uvid, odnosno u posed ovakvih navodnih lista na više strana, sa listom i lokacija za pretres, došli su i drugi mediji, uključujući i naš portal. Tako se i inicijali danas uhapšene pripadnice Kosovske policije (ukoliko je reč o verodostojnom dokumentu), nalazi na ovom spisku u koji smo imali uvid neposredno pre nego što je vest o hapšenju objavljena.

Prekid veze sa Bojićem?

U pokušaju da dobijemo komentar od šefa operative regiona Sever, Željka Bojića, na današnje svedočenje predsednika Vučića o tome da je „konačni cilj“ jučerašnje akcije Kosovske policije, zapravo njegovo hapšenja, kao i na pisanje dela kosovskih medija da se on povezuje sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića, pozvali smo ovog zvaničnika.

Nakon što mu se novinar predstavio, a pre nego da postavi pitanje, veza se sa druge strane prekinula.

Podsećamo, Kosovska policija je juče saopštila da jučerašnja akcija nema nikakve veze sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića.


Hodža: Ne komentarišemo navode političara ili medijska pisanja

Potvrdu navoda predsednika Vučića i odgovor na pitanje o istinitosti navoda dela medija o šefu policijske operative na Severu zatražili smo i od portparola Kosovske policije Daute Hodže (Daut Hoxha). Objasnio je da u policiji ne komentarišu navode političkih zvaničnika, kao ni samih medija. Takođe, Hodžu smo pitali i za verodostojnost navodnih spiskova za hapšenje, na šta smo dobili isti odgovor, a pitali smo ga i za detalje jučerašnje akcije u Zubinom Potoku, odnosno, svedočenja građana o upotrebi sile.

Hodža je na sva pitanja odgovorio da sve što su imali da kažu o jučerašnjoj akciji, saopštili su kroz tri saopštenja za medije, kao i na vanrednoj konferenciji za štampu, te da „ne može da komentariše preko toga“, naglašavajući da postupaju „u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova“, i da su svi pripadnici policije postupali u skladu sa „standardno-operativnom procedurom“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.