Gazeta Express: Grenel i Tači se sastali juče u tajnosti

Foto: RTK2

Kosovski predsednik Hašim Tači i specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog, Ričard Grenel, sastali su se juče na privatnom sastanku u Berlinu, tvrde iz Gazete Express. Razgovarali su o dijalogu i situaciji na Kosovu, takođe tvrde iz Gazete.

Sastanak nije potvrđen iz Tačijevog kabineta, ali kako tvrde iz Gazete, iz Grenelovog jeste. Međutim, o sadržaju sastanka, iz Grenelove kancelarije, nije bilo dodatnih informacija.

„Hvala na upitu. Mi ne komentarišemo privatne sastanke ambasadora Grenela, međutim, možete pretpostaviti da se on susreće sa nekim ljudima i grupama redovno“, navodi se u odgovoru Dika Kustina, zvaničnika za medije specijalnog predstavnika.

Prema saznanjima Gazete, Tači i Grenel razgovarali su o dijalogu tj. načinu da se dijalog odblokira, ali i trenutnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim fokusom na postizborni period.

Kosovo je prošle nedelje, nakon više od tri meseca od održavanja izbora, konstituisalo Skupštinu, a nakon tri odbijena poziva kosovskog predsednika, budući mandatar Vlade Kosova, Aljbin Kurti, prihvatio je danas da se sastane sa kosovskim predsednikom 6. januara kako bi održali konsultativni sastanak na kom bi i zvanično bilo odabrano ime budućeg mandatara vlade Kosova.

Od trenutka imenovanja mandatara, isti će imati rok od 15 dana da obezbedi skupštinsku većinu za formiranje vlade, što znači da bi Priština mogla dobiti vladu do kraja januara.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.