Policijska akcija na Severu i jugu: Uhapšeni policajci Srbi, Bošnjaci i Albanci među njima i starešine, sumnjiče se kao deo organizovane kriminalne grupe


15:42 – Zamenik direktora KBC-a: Četiri lica povređena u Zubinom Potoku, dvojica zbrinutih sa težim telesnim povredama

Zlatan Elek, zamenik direktora Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, u izjavi za KoSSev, saopštio je da su trenutno četiri pacijenta koja su zadobila telesne povrede u Zubinom Potoku zbrinuta u ovom zdravstvenom centru.

„Dva pacijenta, dovezena u prepodnevnim satima, smeštena su na odeljenje ortopedije i radi se o povredama donjih ekstremiteta, dok je kod druge dvojice reč o težim telesnim povredama, povredama glave. Jedno lice je ruski državljanin, član UNMIK administracije, a drugo lice je gluvonemo i obojica su smeštena na odeljenje intenzivne nege sa teškim povredama glave“, izjavio je Elek.

Stanje povređenih trenutno je stabilno, poručio je.

Indeksonline objavio je video snimak u kojem se vidi, ruski državljanin član osoblja UNMIK-a, kako ulazi u bolnički auto, držeći se za bradu, ali se i iz pozadine čuje psovka na srpskom jeziku sa akcentom koji upućuje na to da govornikov maternji jezik nije srpski. Drugi kosovski medij, Insajderi, objavio je fotografiju vozačke dozvole sa ličnim podacima ovog člana osoblja UNMIK-a. I dok su ime i fotografija, kao i broj vozačke dozvole vidljivi, zatamnjen je manji deo ove vozačke dozvole.

15:10 – Sulj Hodža: Procesne radnje započete aprila prošle godine

Tužilac Specijalnog tužilaštva, Sulj Hodža, na konferenciji za medije o policijskoj akciji u kojoj su pritvoreni policijski službenici koji se sumnjiče za organizovani kriminal, kaže da su procesne radnje za ovu operaciju počele još u aprilu prošle godine, prenosi Koha.

On je rekao da su u tom periodu saslušani brojni svedoci.

„Specijalno tužilaštvo na Kosovu počelo je procesne radnje od aprila prošle godine, protiv nekih osoba koje se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, organizovani kriminal, krijumčarenje robe, uzimanje i davanje mita itd. Tokom ovog perioda, u saradnji sa inspektorima PIK-a i policije, sprovedene su mnoge procesne radnje. Mi smo dobili nalog od Osnovnog suda i na osnovu njega inspektori su preduzeli radnje na terenu. Nakon skoro godinu dana istrage, tužilaštvo je, nakon što je prikupilo dokaze, podnelo zahtev Osnovnom sudu u Prištini za pretres kuća i lokala ovih osumnjičenih. Imamo uhapšene starešine policije, policajce, među kojima ima pripadnika srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti. Među osumnjičenima ima i građana, ne samo službenika, koji se sumnjiče za krijumčarenje robe i slične prekršaje“, rekao je Hodža.

14:49 – PIK: Uhapšeno i suspendovano 19 pripadnika policije, među kojima jedan komandir, tri poručnika i 15 policajaca

U današnjoj akciji Kosovske policije lišeno je slobode 19 pripadnika Kosovske policije (11 Srba, 4 Albanca i 4 Bošnjaka), među kojima je jedan komandir, tri poručnika i petnaest policijskih službenika, saopštila je na današnjoj konferenciji za štampu izvršna direktorica PIK-a, Miradije Keljmendi (Miradije Kelmendi), prenosi Koha.

„Tokom pretresa zaplenjeno je oružje, tehnička oprema i novac “, izjavila je Keljmendi, ističući da se istraga u ovom slučaju nastavlja.

Ona je naglasila da je pripadnicima Kosovske policije određeno zadržavanje do 48 sati kao i da su suspendovani sa dužnosti.

14:41 – Direktor Kosovske policije: Akcija hapšenja sprovedena uspešno uprkos otporu u Zubinom Potoku

Današnja akcija hapšenja pripadnika Kosovske policije „sprovedena je uspešno, uprkos otporu u Zubinom Potoku“, izjavio je generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj (Rashit Qalaj) na konferenciji za medije. Izjavio je da je ova akcija brzo pripljemljena, ali da je detaljno bila isplanirana.

„Akcija je počela od 6 časova ujutro. Operacija je tekla normalno, bez prepreka, ali je bilo dosta problema u Zubinom Potoku, jer smo na početku akcije naišli na zasedu, pucnjavu na policiju, gde smo imali lakše povređenog policajca. Istim metkom pogođen je još jedan policajac, ali je brzina amortizovana i nije  uspeo da ga probije“, rekao je Ćaljaj, prenosi Koha.

Ćaljaj je izjavio da su zbog ovih okolnosti i „oružanog otpora“ angažovane i druge jedinice koje su počele da uklanjaju barikade „silom i uspele su da pretraže kuće i planirane lokacije“.

„Mogu da kažem da smo imali još tri povređena zvaničnika, ali ne vatrenim oružjem, već prilikom uklanjanja barikada. Imamo 6 povređenih građana koji su bili na barikadama“, rekao je direktor policije.

On je rekao da je nekoliko građana uhapšeno i da je operacija uprkos otporu u Zubinom Potoku sprovedena sa velikim uspehom.

„Nema ozbiljnih povreda. U zonama napada pronašli smo 11 komada vatrenog oružja i neke telefone “, naglasio je Ćaljaj.

Govoreći o ruskom državljaninu uhapšenom tokom današnje akcije na Severu, Ćaljaj je rekao da je  „u pokušaju da se uklone barikade, tu bio automobil UN-a u kojem se nalazio i zvaničnik UN-a i lokalni zvaničnik koji je radi u UN-u. Uhapšeni su kao učesnici na barikadama“, izjavio je generalni direktor policije, prenosi Koha.

Uklanjanje barikade u opštini Zubin Potok

14:19 – Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu najoštrije osuđuju pucanje na automobil TV Prve

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu najoštrije je osudilo pucanje na automobil TV Prve i ugrožavanje bezbednosti novinara Zorana Maksimovića i novinarskih ekipa na Severu Kosova i Metohije od strane Kosovske policije i traže od EULEX-a i KFOR-a da zaštite novinare i omoguće im nesmetan rad.

UNS navodi da im je novinar TV Prva, Zoran Maksimović „potvrdio da je automobil Prve potpuno oštećen u pucnjavi Kosovske policije i haosu koji je nastao“.

UNS ističe da su „EULEX i KFOR dužni da obezbede sigurnost novinarskim ekipama kako bi kosovska, srpska i međunarodna javnost bile informisane o vanrednoj situaciji na Severu Kosova“.

UNS podseća da „KFOR i EULEX na svojoj savesti imaju nerasvetljene otmice i zločine nad novinarima na Kosovu i Metohiji i da je njihova dužnost da spreče nasilje nad novinarima“.

Pozivaju domaće i međunarodne novinarske, kao i organizacije koje se bave slobodom medija, govora i mišljenja da se oglase povodom ovog ugrožavanja bezbednosti novinara.

Novinar TV Prva, Zoran Maksimović koji se nalazio u Zubinom Potoku tokom jutrošnjih dešavanja, izvestio je sa terena da je automobil TV Prva potpuno oštećen. Naveo je da je situacija danas u Zubinom Potoku bila „poput ratnog stanja, ljudi su zabarikadirani u svojim kućama, a dobar deo njih je pobegao u šumu“.

„I sam reporter TV Prve javio se iz skloništa i navodi da će teško, u skorije vreme, uspeti iz njega da izađe“, prenela je ova televizija.

13:50 – UNMIK poziva na hitno oslobađanje osoblja UN-a

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, Zahir Tanin, pozvao je na hitno oslobađanje osoblja UN-a, dodajući da “u slučaju da UNMIK osoblje bude na bilo koji način povređeno treba očekivati najviši stepen diplomatske i pravne reakcije“.

„UNMIK sa velikom zabrinutošću prati dešavanja na severu Kosova danas, uključujući pritvor dva pripadnika UN-a tokom obavljanja njihovih dužnosti od strane Kosovske policije. Oba člana osoblja su kasnije prebačena u bolnicu radi lečenja povreda“, stoji u saopštenju UN misije na Kosovu.

Iz ove misije poručuju da utvrđuju „precizne okolnosti, u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim agencijama na terenu“.

Šef misije je pozvao sve strane „da se pridržavaju principa vladavine prava i dostojanstva za sve, i da pomognu da se vrati mir i sigurnost u području“.

13:30 – Čepurin osudio akciju na Severu Kosova, Moskva traži oslobađanje uhapšenog Rusa

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin osudio je danas „upad kosovskih specijalaca u rejone severa Kosova i Metohije koje naseljavaju Srbi“, prenosi Beta.

„To je krajnje opasno i kosi se sa svim postojećim dogovorima“, navodi se u saopštenju dostavljenom iz Ambasade Rusije.

U saopštenju se takođe izražava revolt „provokacijom prištinskih vlasti u odnosu na ruskog državljanina, saradnika UNMIK Mihajila Krasnoščekova“ i traži „neodložno oslobođenje Rusa i pozivanje na odgovornost svih koji su krivi za ovaj vapijući incident“.

U Ambasadi Rusije u Beogradu prethodno je za ruske medije potvrđeno da je Kosovska policija u jutrošnjoj akciji uhapsila i jednog Rusa, saradnika UNMIK-a i da je to potvrdila i misija UN.

Deo današnjih dešavanja u selu Ugljare, opština Zubin Potok, pogledajte u video snimku Tviter korisnik Jor-el.

12:41 – Uhapšeno 19 policajaca i 9 građana 

Portal Insajderi navodi da je u današnjoj akciji uhapšeno 28 lica, 19 policajaca i 9 građana. Pozivajući se na svoje izvore, ovaj portal navodi puna imena uhapšenih policajaca:

I.R, R.R, R.K, B.M, A.M, Z.B, A.P, O.K, B.L, J.D, V.D, A.B.B, K.S, Z.S, D.S, B.M, A.H, B.M i M.M.

Od toga tri pripadnice Kosovske policije sa Severa – J.D, A.B.B, i M.M.

Kosovska novinska agencija Kosovapress zabeležila je trenutak tokom današnje policijske akcije, kada jedan od policajaca na dužnosti pokazuje rukama simbol orla, što je nacionalni simbol Albanaca.

12:15 – Kosovska policija se povlači sa Severa

Specijalne jedinice Kosovske policije povlače se sa Severa, prenosi portal Kallxo.

Navode da je Kosovska policija okončala akciju u selu Košutovo, koje se nalazi između Južne Mitrovice i Zubinog Potoka, i započela povlačenje.

Inače, Kallxo je jedini medij sa Kosova koji je danas pratio u stopu akciju specijalnih jedinica Kosovske policije.

11:12 – Graso: KFOR potvrđuje da je ovo samo akcija policije i da ni KBS ni druge vojne snage nisu poslate na Sever Kosova

Portparol KFOR-a, Vinćenco Graso je za KoSSev potvrdio da Kosovska policija sprovodi akciju širom Kosova na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini a u vezi sa istragom o korupciji.

„KFOR potvrđuje da je ovo samo akcija policije i da ni KBS ni druge vojne snage nisu poslate na Sever Kosova“.

Iz KFOR-a pozivaju sve strane da zbog politički osetljivog trenutka „nesuglasice reše mirno i na odgovoran način, bez upotrebe sile“.

Naglašavaju da nadgledaju situaciju i da su spremni da se uključe na zahtev a u nastojanju da garantuju bezbednost svim zajednicama u skladu sa svojim mandatom pod Rezolucijom 1244.

10:56 – Predsednik Srbije: U toku je premlaćivanje, osvajanje i kriminalizacija Severa

U ovim trenucima obraća se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iz skupštine Srbije, drugi put za skupštinskom govornicom od juče kada je više sati govorio upravo o Kosovu i Metohiji.

„U toku je bukvalno premlaćivanje Srba kod Tehničke škole u Zubinom Potoku. Upadaju u kuće, sve po kući lome“, kaže Vučić. Dodaje da su Srbi nenaoružani, dok „oni“, kako kaže za kosovsku policiju, „pokazuju koliko su moćni“.

„Nema poginulih do sada“ – kaže.

Tvrdi da su u Kosovskoj Mitrovici policajci pucali na srpske mladiće koji su ih gađali kamenicama.

Saopštio je podatke o broju vozila i pripadnika, kako kaže, pripadnika specijalnih „FIT“ i „NJSO“ jedinica, a da je u tri opštine Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić, uhapšeno 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti, te da su specijalci iz Prištine probili tri barikade u Zubinom Potoku.

Dodaje i da će uhapsiti „i pet Albanaca, kako bi rekli da je reč o policijskoj akciji“.

Takođe navodi da je (u Zubinom Potoku) pretučen i priveden Mihail Krasnoščenko, službenik UNMIK-a, inače ruski državljanin, o čemu je Beograd informisao ruske vlasti, a protumačio je kao pokušaj kosovskih vlasti da se „dodvore onima koji su im celu operaciju dozvolili“.

Što se stanovništva tiče, Vučić navodi da su na Severu Srbi veoma uznemireni, „kao nikad do sada“.

„To su prekaljeni vukovi“, ipak je opisao Srbe.

Celu akciju protumačio je kao pokušaj kriminalizacije Severa kako bi se krenulo sa osvajanjem ovih većinski srpskih teritorija, kroz nekoliko faza. Kritikovao je i srpske opozicione političare.

Ja sam i juče rekao, ono što sam rekao i u Kosovskoj Mitrovici, mi novu Oluju i Bljesak nećemo da dozvolimo

Najavio je i mogućnost pokušaja uspostavljanja velikoalbanske granice na Kopaoniku, što on neće dozvoliti, podsećajući na poslednju izjavu Hašima Tačija, da je potrebno izbrisati granicu između Kosova i Albanije, u čemu će im, kako predsednik kaže, „pomoći neki odavde“.

„Ono što vam garantujem je da ako dođe do eskalacije sukoba i daljeg napada na srpski živalj, sve što mogu da vam kažem je – Srbija će pobediti“, rekao je on.

12:10-  Tači: Populistička izjava Vučića

Kosovski predsednik Hašim Tači, nakon sastanka sa liderima bezbednosnih struktura na Kosovu, izjavio je da Kosovska policija sprovodi normalnu akciju u nekoliko opština na Kosovu gde su uhapšeni „oni koji su prekršili zakon“, prenosi Periskopi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o „Vučićevom upozorenju da je spreman da pošalje vosku na Kosovo“, Tači je izjavio da je reč o populističkoj izjavi.

„To je jedna populistčka izjava koja ima u vidu unutrašnje mnjenje u Srbiji. Vučić vrlo dobro zna da ne može da se kreće u pravcu Kosova, i on je sam siguran, ali u svakoj prilici, bezbedonosne institucije Kosova su u stanju spremnosti. Niko nema pravo da brani ljude koji su prekršili zakon, Beograd treba da bude saradnik u ovom pravcu. To je jedna zajednička akcija, gde ima uhapšenih građana sa severa, iz Drenice, uhapšen je i jedan Rus koji je bio kamufliran. Pozivam građane da sarađuju i zahvalan sam im što su bili saradnici u ovon slučaju“, rekao je Tači, prenosi Periskopi.

10:29 – Policijska akcija na Severu i jugu: Uhapšeni policajci Srbi, Bošnjaci i Albanci među njima i starešine, sumnjiče se kao deo organizovane kriminalne grupe

Kosovska policija oglasila se i trećim saopštenjem od jutros u vezi sa akcijom koja je i dalje u toku na Severu. Ovog puta, međutim, daju konkretnije informacije da se akcija sprovodi i u sredinama koje su nastanjene većinski albanskim stanovništvom – Srbici, Južnoj Mitrovici i Drenici.

„Tokom današnje policijske akcije, koja je još uvek u toku, uhapšeni su pripadnici kosovske policije srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti“.

„Policijska operacija koja se sprovodi u nekoliko regiona, uključujući Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Severnu i Južnu Mitrovici, Srbicu i Drenicu, rezultirala je hapšenjem osumnjičenih pripadnika policije različitih nacionalnosti“, navodi se u najnovijem saopštenju Kosovske policije.

Dodaju da su se pored oružanog otpora u Severnoj Mitrovici, susreli i sa blokadom puteva, koja je zaustavila prolaz službenih vozila, „zbog čega su bili primorani da koriste neophodna sredstva kako bi uklonili blokadu puteva kako bi nastavili sa operacijom“.

11:00 – Od jutros kruže brojne nezvanične informacije o barikadama u opštini Zubin Potok, jedna od barikada bila je napravljena od zapaljenih guma, dok je druga bila napravljena od kamiona, međutim, kako su i saopštili iz policije, prepreke su uklonjene, a Kallxo je objavio i fotografije kamiona koji su izgurani sa glavnog puta.

Prema poslednjim informacijama sa terena, akcija u Zubinom Potoku se nastavlja i specijalne jedinice Kosovske policije su vršile pretres objekta u kojem se, između ostalog, nalazi i svečana sala, a koji se nalazi u neposrednoj blizini osnovne škole u Zubinom Potoku.

„Usled stvorenih prepreka i opstrukcija policijskih akcija na terenu od strane nekih građana u Severnoj Mitrovici, Kosovska policija privela je nekoliko građana umešanih u ove slučajeve“, stoji u saopštenju KP.

10:00 –  U Beogradu i Prištini Vučić i Tači na sastancima sa svojim strukturama bezbednosti

Kako beogradski mediji prenose, održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu. I u Prištini je u toku sastanak kosovskog predsednika sa kosovskim bezbednosnim strukturama

Beogradski mediji izveštavaju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio predstavnike EU da će Srbija reagovati ako se „ROSU (ROSU je rasformirana jedinica koja ne postoji više, prim.red.) ne povuče sa Severa Kosova i Metohije“. Dalje navode i da su primećeni pokreti Vojske Srbije i policije ka Kosovu.

Sa druge strane, kosovski predsednik Hašim Tači, kako pak prenose kosovski mediji, okupio je sve svoje sigurnosne strukture. Naime, navode da su viđeni kako ulaze jutros u Tačijevu kancelariju – direktor Kosovske obaveštajne agencije Špend Mađuni, direktor policije Rašit Ćaljaj, ali i predstavnici pravosudnih institucija.

Na srpskim televizijama sa nacionalnom frekvencijom u Beogradu, u toku su neprekidne vanredne vesti i programi. Policijska akcija na Severu udarna je vest i u Prištini. U tri policijska saopštenja do sada, pominje se „oružani otpor u Severnoj Mitrovici“.

U samom gradu, međutim, za sada je mirno.

9:50 – Ponovo se čuju sirene u opštini Zubin Potok, kako KoSSev nezvanično saznaje sa terena, na osnovu više svedočenja. Nekoliko građana Zubinog Potoka je povređeno, pretpostavlja se gumenim mecima, a policija je bacala i šok bombe. Iz ove opštine inače stižu informacije o incidentima, pre svega u delu poznatom kao Klisura, u blizini mesta Varage, koje ne uspevamo da potvrdimo preko zvaničnog izvora. Kosovska policija je potvrdila da je došlo do „oružanog otpora“ na Severu i ranjavanja jednog pripadnika Kosovske policije, ali nisu naveli i mesto gde se to desilo.

Na istom ovom mestu, 2011, došlo je do sukoba građana Zubinog Potoka sa tadašnjim pripadnicima ROSU policije.

Inače, helikopter nadleće Sever Kosova unazad duže od pola sata.

Hapšenje policajaca u akciji protiv krijumčarenja - Bošnjačka
Foto: KoSSev, drugo okupljanje građana kod Tehničke škole

09:40 – Na raskrsnici kod Tehničke škole, blizu mesta nekadašnje barikade, koja je inače poslednja uklonjena na Severu Kosova 2016 godine, okupila se grupa od oko par stotina građana. Oni stoje mirno i trenutno se tu ništa ne dešava. 

Prethodno su građani u znatno manjem broju bili okupljeni na glavnom trgu u centru grada, među kojima su bili i starešine hrama Sv. Dimitrije, kao i zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević, koji nije davao izjave za medije.

09:18 – Nekoliko oklopnih vozila krenulo prema Zubinom Potoku

Portal Kallxo koji danas prati u stopu akciju specijalnih jedinica Kosovske policije, javlja da je pre nekoliko minuta iz policijske stanice u Južnoj Mitrovici nekoliko oklopnih vozila krenulo prema Zubinom Potoku. Na snimku je moguće videti najmanje četiri oklopna vozila koja izlaze iz dvorišta policijske stanice. Ovaj portal navodi da je do sada uhapšeno deset osoba.

Nezvanično saznajemo iz više izvora da su, u opštini Zubin Potok, u selu Varage, postavljene barikade i zapaljene gume u cilju sprečavanja policijske akcije.

barikada u varagama
FOTO: Barikada u Varagama, Gazeta Express

Prethodno je za Kallxo tužilac Sulj Hoža već potvrdio da je komandir policijske stanice u opštini Zubin Potok već uhapšen.

Slične informacije o novim hapšenjima policajaca i u drugim opštinama KoSSev saznaje, takođe iz više nezvaničnih izvora, uključujući i očevice dešavanja ispred policijske stanice u Severnoj Mitrovici, kada je navodno grupa do pet policajaca pod oružjem sprovela iz ove stanice muškarca i ženu takođe u policijskim uniformama.

Na licu mesta nalazila se i osoba sa kapuljačom na glavi i u crnoj garderobi, koja je sva dešavanja snimala manjom kamerom.

Ove navode, međutim, nismo  uspeli preko zvaničnog izvora da potvrdimo, iz regionalne direkcije Mitrovica Sever više puta od jutros, rekli su nam da ne mogu da daju zvanične informacije o ovoj akciji, s obzirom na to da je oni ne sprovode.

09:03 – Kosovska policija: Akcija hapšenja nije povezana sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića i Envera Zumberija

Kosovska policija obavestila je javnost da današnja policijska akcija u regionu Mitrovica Sever i Jug nije povezana sa ubistvima Envera Zumberija (Enver Zymberi) i političara Olivera Ivanovića, kako su preneli neki srpski i lokalni mediji, navodi se u saopštenju kosovske policije. Ovo je drugo saopštenje KP od jutros u vezi sa akcijom koja je i dalje u toku na Severu.

Navode da je policijskoj operaciji prethodila višemesečna istraga Kosovske policije, PIK-a i Specijalnog tužilaštva Kosova.

Potvrdili su da je kao rezultat otpora na koji su pripadnici policije tokom akcije naišli, povređen jedan policajac ali da nije u životnoj opasnosti.

Ponavljaju da su „uhapšeni neki pripadnici policije, neki građani i da je zaplenjeno više stvari, uključujući i oružje“.

08:45 – Haradinaj: Pozivam građane da ostanu mirni

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, oglasio se na Tviteru povodom jutrošnje akcije specijalnih jedinica Kosovske policije. „Operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala se sprovodi u severnim opštinama na Kosovu. To je deo naše posvećenosti sprovođenju vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija protiv organizovanog kriminala i usmerena protiv policajaca i carinika. Pozivam građane da ostanu mirni“, napisao je Haradinaj na Tviteru.

08:42 – U jutrošnjoj akciji ranjen pripadnik specijalnih jedinica Kosovske policije

Tokom jutrošnje akcije specijalnih jedinica Kosovske policije došlo je i do oružanog sukoba, što je potvrđeno i u zvaničnom saopštenju Kosovske policije. Kako KoSSev nezvanično saznaje, do pucnjave je došlo u opštini Zubin Potok i tom prilikom lakše je ranjen pripadnik specijalnih jedinica Kosovske policije, javlja Kallxo.

08:20 – Uhapšen komandir policijske stanice u Zubinom Potoku

Specijalni tužilac Sulj Hodža u izjavi za prištinski Kallxo rekao je da je do sada pet osumnjičenih pripadnika policije uhapšeno, među njima i komandir policijske stanice u Zubinom Potoku.

Hodža nije davao više informacija s obzirom na to da je akcija još uvek u toku.

08:00 – Akcija hapšenja u Severnoj i Južnoj Mitrovici: Uhapšeni policajci, građani, sumnjiče se da su deo organizovane kriminalne grupe

Oglasila se saopštenjem Kosovska policija:

„Danas je u saradnji Kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova, kao i drugih relevantnih jedinica, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i nekih građana.

Ovoj operaciji pethodnila je višemesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužilaštvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u „učešće i organizovanje kriminalne grupe“, u vezi sa drugim krivičnim delima „krijumčarenje robe“ i „zloupotreba službenog položaja“, „davanje mita“ itd.

Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cevi“.

07:45 – Posle duže od sat vremena sirene su prestale da zavijaju u Kosovskoj Mitrovici. Podsetimo, neprijatan i glasan zvuk probudio je građane Kosovske Mitrovice jutros nešto pre pola sedam.

Iz policije regiona Sever i dalje nema zvanične potvrde o policijskoj akciji koja se od ranih jutarnjih časova dešava u više opština na Severu Kosova. Na gradskom trgu okupljeno je nekoliko desetina građana, mahom zaposlenih u institucijama, a među njima su bile i starešine gradskog hrama Sv. Dimitrije. Tu je takođe i zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević, koji, međutim, nije želeo da da zvaničnu izjavu o tome šta se dešava i zamolio je našu ekipu da ne snimamo.

07:40 – Policijska vozila viđena su i u Leposaviću:

07:15 – Sirene su počele da zavijaju i u Zubinom Potoku, od pre dva minuta. Takođe, prema nezvaničnim informacijama sa terena, zapaljene su i gume u blizini Varaga.

Istovremeno na drugoj strani, veći broj policijskih vozila iz pravca Priština – Kosovska Mitrovica, prošao je putem ka Kosovskoj Mitrovici, javlja naš novinar koji je ovu kolonu zatekao između Vučitrna i Južne Mitrovice. Istovremeno, iz suprotnog pravca, pod rotacijom prošao je jedan kombi i jedno obično policijsko vozilo.  U Kosovskoj policiji regiona Sever i dalje nemaju zvanične informacije o tome šta se na Severu događa već sat vremena.

Hapšenja policajaca 28.05.2019
Foto: KoSSev

07:04 – U toku je policijska akcija u Bošnjačkoj mahali, ali i zavijanje sirene od nešto pre 06:30. Sirene zavijaju već duže od pola sata. Kosovski mediji – Kallxo, javljaju da se radi o „ogromnoj akciji na Severu Mitrovice protiv krijumčarenja“ i video prilogom prati ove događaje. Međutim, u kosovskoj policiji regiona Sever, još uvek nemaju zvanične informacije o tome šta se događa uprkos više pokušaja da dobijemo potvrdu tokom ovih pola sata.

Prema nezvaničnim informacijama, za sada, akcija se sprovodi na najmanje dve lokacije na Severu Kosova – Kosovskoj Mitrovici i opštini Zvečan. U Bošnjačkoj mahali pripadnici Kosovske policije nalaze se kod zgrade poznate kao Beograđanka.

Trenutno je u ovom delu grada, pored same zgrade mirno.

Ovo je slična situacija, kada je zavijanje sirene u pitanju na duži vremenski period u ranim jutarnjim časovima – iz novembra meseca prošle godine kada je Kosovska policija izvodila akciju hapšenja u zgradi Grej i uhapsila lica osumnjičena za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Nov zvuk sirene, koje podseća na zavijanje ljudskog glasa, čulo se na kratko i tokom jučerašnjeg dana.

Foto: KoSSev

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.