Odbijen predlog za određivanje pritvora šestorici Srba iz Zubinog Potoka

Ročište osumnjičenih za ometanje službenih lica u obavljanju službene dužnosti
Foto: KoSSev

Predlog Osnovnog tužilaštva u Mitrovici za određivanje pritvora šestorici Srba koji su uhapšeni u jučerašnjoj akciji Kosovske policije u Zubinom Potoku, odbijen je kao neosnovan i tokom ostatka procesa, ova lica će se braniti sa slobode. Sva šestorica saslušanih, imali su vidne povrede po licu, negiraju da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, a specijalne jedinice Kosovske policije optužili su za prekomernu upotrebu sile, navodeći da su ih tukli nakon što su bili vezani. Nakon saslušanja, trojica osumnjičenih su hospitalizovani.

Osnovno tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici predložilo je danas Osnovnom sudu u Mitrovici, ogranak u Zubinom Potoku meru određivanja pritvora za šestoricu Srba, P.M, D.D, T.M, M.M, I.M i M.O, koji se sumnjiče da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Uhapšeno 20 policajaca i 10 civila zbog organizovanog kriminala

U izjavi za KoSSev, advokat Nebojša Vlajić precizirao je da je povodom jučerašnje akcije hapšenja koju je sprovela specijalna jedinica Kosovske policije uhapšeno 20 osumnjičenih policajaca i 10 civila. Sva ova lica terete se za učešće u organizovanim kriminalnim grupama, zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje i krijumčarenje robe.

Međutim, tokom akcije, privedeno je i 10 građana koji nisu povezani sa širom istragom Policijskog inspektorata Kosova i Specijalnog tužilaštva Kosova i koji se terete da su navodno sprečavali službena lica u obavljanju službene dužnosti. Šestorica od ovih drugih deset civila su danas salušani i braniće se sa slobode.

Podsećamo, u toku dana je u Zubinom Potoku uhapšena još jedna pripadnica Kosovske policije, saopštio je danas PIK.

U predlogu za određivaje pritvora je navedeno da su okrivljena lica zajedničkim radnjama oko 9 časova ujutru upotrebom fizičke sile, u selu Varage, onemogućila kretanje službenih vozila Kosovske policije.

Osumnjičeni su, kako je dalje naveo tužilac, upotrebili različita sredstva – kamione, gume, metalne predmete, drveće kako bi onemogućili službenike u vršenju službene dužnosti koji su sprovodili operativni plan za hapšenje osumnjičenih lica za razna krivična dela.

„Osumnjičeni su upozoreni da oslobode put, što oni nisu uradili čime su izvršili krivično delo ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“, navedeno je u predlogu.

U zahtevu za određivanje pritvora tužilac, Ibrahim Fejza, je kao dokaze naveo izveštaj policije od 28. maja i foto dokumentaciju koja se sastoji od 20 fotografija.

Negiranje navoda tužilaštva

Šestorica osumnjičenih, sa primetnim povredama, negirali su tvrdnje tužilaštva i optužili specijalnu jedinicu Kosovske policije za prekomernu upotrebu sile.

Okrivljena lica su navela da su ih specijalne jedinice Kosovske policije uhapsili u kućnom dvorištu koje se nalazilo na 150 do 200 metara od magistralnog puta, iako ih ni na koji način nisu ometali u obavljanju njihovih dužnosti.

Kako su izjavili, pripadnici policije su upali u dvorište sa uperenim puškama i vikali na njih na albanskom jeziku. Nakon što su legli na zemlju, kažu da su ih pripadnici policije vezali lisicama i počeli da ih tuku. Naveli su i da su osim njih fizički napali i dve ženske osobe koje su bile prisutne u dvorištu imanja.

Zapisnik sa ročišta o određivanju mere pritvora osumnjičenima za ometanje službenih lica u obavljanju službene dužnosti, Osnovni sud u Mitrovici, 29.05.2019.

Među uhapšenima je i jedan član lokalnog osoblja UNMIK-a, D.D, koji je naveo da je tog dana na terenu bio u sklopu svojih zaduženja, te da je na tri jezika poručio pripadnicima policije da je član UN osoblja i pokazao legitimaciju. Ipak, kako je izjavio, policajci su mu rekli da legne na tlo, nakon čega su mu uzeli legitimaciju iz ruke i počeli da ga tuku.

Prema svedočenjima uhapšenih lica, policija je i nakon sprovođenja do policijskog vozila, nastavila da ih tuče u vozilu. Pored toga, izjavili su da su tokom hapšenja bili i vređani.

Branilac jednog od okrivljenih, I.V. zatražio je da se njegovom branjeniku odobri bolničko lečenje, s obzirom na povrede koje je zadobio i činjenicu da nije danas mogao da stoji tokom suđenja.

Sudija za prethodni postupak Ljiljana Stevanović odobrila je ovaj zahtev.

Hospitalizovana trojica osumnjičenih saslušanih danas

Trojica osumnjičenih koji su saslušani danas tražili su da budu prebačeni u bolnicu na lečenje zbog teškog fizičkog stanja. Odlukom sudije, odlučeno je da se osumnjičeni hospitalizuju nakon saslušanja, a kako javlja Radio Kontakt plus oni su oko 19.30 prebačeni u mitrovički KBC.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.