Zajedno u 2020. – godinu izazova

Foto: KoSSev

Ušli smo u Novu 2020! Godinu dočekujemo slično kao i prethodnu, na snazi su takse prištinske vlade na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a dijalog sa Prištinom ne izgleda kao da bi mogao brzo da se nastavi. I srpsko – crnogorski odnosi naglo kreću u smeru sve većeg zaoštravanja, a zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti koji srpski narod u Crnoj Gori, na čelu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom vidi kao diskriminišući i napad na versko nasleđe i identitet. U lokalnom kontekstu, mogućnost da Samoopredeljenje po prvi put formira vladu u Prištini donosi dodatne nepoznanice za budućnost srpske zajednice na Kosovu, koja strahuje od dodatne majorizacije.

Hapšenja policajaca

Godinu za nama obeležile su tri velike akcije hapšenja, i to hapšenja policijskih službenika – majsko hapšenje preko 30 osoba osumnjičenih za učešće u krijumčarenju, oktobarsko hapšenje Policijskog inspektorata Kosova najavljeno kao nastavak majske akcije i najzad, takođe oktobarsko hapšenje dvojice policajaca po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova, a u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Svi ovi događaji unosili su nemir u zajednicu, prvenstveno zbog načina sprovođenja ovih akcija, a koje su politički predstavnici ali i druge istaknute ličnosti iz srpske zajednice na Kosovu ocenjivali kao nepotrebno nasilne i spektakularne.

Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića

Ova godina donela je i veliku vest u vezi sa istragom o ubistvu našeg sugrađanina, Olivera Ivanovića. Krajem godine, u decembru, podignuta je optužnica protiv šest osoba koje se sumnjiče za ubistvo Ivanovića, a 30. decembra održano je i pripremno saslušanje. Više lica je na poternicama, među kojima je i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, kao Ž.B. za kojeg je u javnosti iznešeno da se radi o šefu operative za Sever Željku Bojiću.

Ovaj sudski proces odložen je međutim i pre početka, a zbog toga što je optužnica izmenjena i odbrani nije dostavljena na srpskom jeziku, ne samo zvaničnom jeziku na Kosovu, već i maternjem jeziku svih šestoro osumnjičenih.

I sama vest o optužnici privukla je veliko interesovanje, ali su kritike na račun tog dokumenta gotovo jednoglasne – dokument ne sadrži saznanja o počiniocima i nalogodavcima, a slučaj se zasniva na pokušaju dokazivanja veze između osoba označenih kao vođe organizovane kriminalne grupe i osumnjičenih, ali bez čvrstih dokaza u vezi sa samim ubistvom.

KoSSev u brojkama u 2019.

Naš portal je ove godine proširio publiku, te se naš broj korisnika skoro udvostručio i iznosi preko 820 hiljada ljudi širom sveta. Posle Srbije, najveći broj naših čitalaca dolazi iz SAD, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Nemačke.

Sve stranice našeg portala zabeležile su preko 10 miliona pregleda ove godine, a pet najčitanijih vesti na našem portalu bile su:

Policijska akcija na Severu i jugu: Uhapšeni policajci Srbi, Bošnjaci i Albanci među njima i starešine, sumnjiče se kao deo organizovane kriminalne grupe

Express objavila svedočenja zaštićenih svedoka: „Bradonje“ osumnjičene za ubistvo Ivanovića

Stupa na snagu novi kosovski Zakon o platama u javnom sektoru: Smanjene plate najvišim službenicima

Kosovski mediji: Zaustavljeni pripadnici KBS na Jarinju

Po treći put pljačka vozila Henderson za prevoz novca u Leposaviću

Urednici KoSSev-a, Tatjani Lazarević, ove godine je uručena i nagrada „Stanislav Staša Marinković“ dnevnog lista Danas koji se dodeljuje novinarima za novinarasku hrabrost i posebna dostignuća u analitičkom i istraživačkom novinarstvu za 2019.

Srpska lista ubedljiva na izborima ali sa problemima pred kosovskim pravosudnim institucijama

Proteklu godinu obeležili su i izbori, i to vanredni izbori za gradonačelnike opština na severu, ali i vanredni parlamentarni izbori na Kosovu. I na jednim, i drugim, ubedljivu pobedu odnela je Srpska lista.

Međutim, političke uspehe Srpske liste, pratili su i institucionalni problemi. Dvojica ministara i jedna zamenica ministra iz redova Srpske liste razrešeni su dužnosti u toku godine zbog poteza i izjava koje su smatrane kontroverznim od strane kosovskih vlasti.

Nenad Rikalo, bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, smenjen je početkom godine zbog nezadovoljstva njegovim radom. Kraj ove godine, javnost je dočekala sa vešću da je protiv Rikala podignuta optužnica zbog „zloupotrebe službenog položaja“.

Smenu, optužnicu, ali i prvostepenu presudu od dve godine zatvora ove godine dočekao je i bivši ministar administracije i lokalne samouprave, Ivan Todosijević, koji se teretio za „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“, a zbog izjave da je „Račak fabrikovan“.

U toku godine, sa mesta zamenice ministra pravde, smenjena je bila i Vesna Mikić  zbog objave na Fejsbuku u kojoj je istakla da je 1999. izvršen „genocid od strane NATO alijanse“.

Čestitke

U toku dana stigle su brojne čestitke povodom Nove godine građanima, od političkih predstavnika, srpskih i kosovskih institucija i medija.

Preko društvenih mreža čestitke je uputio u novogodišnjem video spotu predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, a kako prenose beogradski mediji, video poruka je objavljena i na zvaničnim nalozima funkcionera Srpske napredne stranke.

Čestitka povodom novogodišnjih praznika svim građanima Srbije stiže i od predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić.

„Svim građanima Srbije upućujem iskrene čestitke povodom Nove godine, sa željom da bude uspešnija i prosperitetnija i donese svima zdravlje, blagostanje i ličnu sreću“, navela je Brnabić.

Predsednica Narodne Skupštine: Možemo da budemo ponosni na godinu za nama

Građanima Republike Srbije u ime Narodne skupštine, Novu godinu je čestitala i Maja Gojković uz poruku da je za nama godina na koju možemo da budemo ponosni.

„Verujem da ćemo i u narednoj godini nastaviti da gradimo još bolju Srbiju – bogatiju i sigurniju za naše građane, koja će biti snažan oslonac za sve naše sunarodnike, dobrog i pouzdanog partnera za prijatelje širom sveta“.

Ministarka Živić: U nadi da će sledeća godina biti rodna i plodna

Čestitke povodom predstojeće Nove 2020. godine u ime kosovskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja i u svoje lično ime, građanima je uputila ministarka Živić.

„Neka Vam Nova godina donese dobro zdravlje, puno uspeha, radosti i lepih trenutaka. U nadi da nam predstojeća godina bude rodna i plodna, da još više napredujemo, da budemo vredniji, da prepoznamo prave vrednosti, negujemo i poštujemo našu ljudskost i humanost, solidarnost i toleranciju. Provedite praznične dane u slozi i ljubavi, sa svojim najmilijima“, poručila je u svojoj čestitki Dijana Živić kosovska ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja.

Hodžić: Puno zdravlja, sreće i ljubavi

Odlazeća kosovska ministarka administracije lokalne samouprave, Adriana Hodžić, takođe je čestitala Novu godinu.

“Svim građanima želim srećnu i uspešnu novu 2020. godinu. Neka vam naredna godina bude ispunjena sa puno zdravlja, sreće, ljubavi, blagostanja i uspeha. Živeli!”, poručila je Hodžić.

SLS: U 2020. sa entuzijazmom

U ime Samostalno liberalne stranke, novu godinu je građanima čestitao i Slobodan Petrović, poželevši im dobro zdravlje, mnogo ljubavi, uspeha i sreće .

„U 2020. godinu zakoračajte sa puno entuzijazma, hrabrosti, volje i elana da zajedno stvaramo lepšu i bolju budućnost za sve. Radite na sebi sa verom u sebe, sa verom u druge i u zajednicu!“

Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji: Cela Republika Srpska vam želi slogu i zajedništvo

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, Milorad Arlov, čestitao je srpskom narodu na Kosovu predstojeće praznike, posebno se obraćajući bolesnoj i deci ometenoj u razvoju uz želje za njihovo ozdravljenje ili poboljšanje uslova njihovog teškog života.

„Svim Srbima na Kosovu i Metohiji želim da u narednoj godine nestane neizvijesnost, više radnih mijesta, bolji prosperitet, hrabrost i snagu koju su uvijek imali. Posebno slogu i zajedništvo!“, navodi se u čestitki Odbora.

KFOR poželeo stabilnost

Čestitke povodom Nove godine uputio je komandir KFOR-a, italijanski general Mikele Rizi.

„Želim svim ljudima na Kosovu Novu godinu mira, stabilnosti, tolerancije, sreće i blagostanja“.

Za kraj dragi čitaoci, čestitke i od našeg portala! Želimo svima srećnu Novu 2020. godinu. Da što manje teških i loših događaja imamo, a što više mira! Puno zdravlja i uspeha.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.