EULEX o konvoju sa vozilima KP na Severu: Pratnja povodom zamene redovnih policajaca u Leposaviću

FOTO: KoSSev

Nakon što je tokom jučerašnjeg dana na seoskom putu Kamenica – Vuča – Sočanica, viđena kolona policijskih džipova sa vozilom EULEX, a potom usledili  oprečni i nepotvrđeni medijski izveštaji, iz ove misije potvrdili su danas za KoSSev da su pružali pratnju Kosovskoj policiji povodom zamene redovnih policijskih službenika u Leposaviću.

Kosovski mediji izveštavali su sinoć da su posle više od dve nedelje, koliko su se našli blokirani u Leposaviću usled barikada, konačno zamenjeni policajci i vraćeni u policijsku bazu na jugu.

Istovremeno, od subote popodne i kasno uveče našem portalu su čitaoci u više navrata slali informacije i fotografije iz rejona sela Kamenica – Vuča – Sočanica u kojima je viđena veća kolona policijskih džipova, uz vozila EULEX-a takođe. Više njih je potvrdilo da je na čelu policijske kolone u oba pravca išlo vozilo EULEX-a.

U pitanju je seoski put lošeg kvaliteta, premda se on sređuje, koji je sada jedina veza između Leposavića i Mitrovice, usled barikada na magistralnom putu i do sada policijska vozila nisu viđana na njemu.

Prema svedočenju druge grupe čitalaca, navodno su Srbi postavili još jednu barikadu u ovom kraju ali su je ipak uklonili pri povratku policijskih džipova.

Za to vreme srpski tabloidi izveštavali su o tome da su navodno KFOR i EULEX doveli specijalce sa snajperom u Leposavić.

KoSSev portal se juče obratio EULEX-u, sa upitom – da li su i zašto sa džipovima Kosovske policije koristili alternativni seoski put na Severu.

Odgovor je stigao danas.

IZ EULEX-a su za KoSSev saopštili da su pružali pratnju Kosovskoj policiji na osnovu njihovog zvaničnog zahteva, a upravo u vezi sa zamenom redovnih policijskih službenika u Leposaviću.

„Nakon zvaničnog zahteva Kosovske policije, EULEX je 24. decembra pratio konvoj redovnih službenika Kosovske policije koji su se rotirali i zamenili redovne policajce u policijskoj stanici u Leposaviću“, naveli su.

Da je došlo do smene pripadnika Kosovske policije u Policijskoj stanici Leposavić i da su zbog toga noćas pripadnici policije bili u tom mestu, potom je kazao i ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević, za televiziju Prva.

On je, međutim, kazao da je smena izvršena uz podršku i sa transporterima KFOR-a, te da je to ova misija NATO-a potvrdila, preneli su beogradski mediji

Barikade na Severu Kosova ušle su u treću nedelju. Već 16 dana blokirani su magistralni putevi na Severu Kosova na desetak mesta, odnosno 11 – prema jučerašnjim tvrdnjama kosovskog premijera. Isto toliko dana su blokirani i prelazi Jarinje i Brnjak.

O barikadama i najnovijim dešavanjima na Severu čitajte u:

Barikade 15. dan: ‘Spiskovi za hapšenje’, nepoverenje u Prištinu i Beograd…

Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.