Eskobar: Ne nalazim nikakvu pristrasnost kod Lajčaka

Izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) u intervjuu za Radio Slobodna Evropa je rekao da „ne nalazi nikakve dokaze pristrasnosti“ kod specijalnog predstavnika EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka.

„Ne nalazim nikakve dokaze o dosluhu u radu kako bi se davala prednost interesima Srbije u ovome“, rekao je Eskobar u intervjuu za RSE.

Nakon poslednje, neuspešne runde dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova u Briselu, Evropska unija je označila premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija kao odgovornog za to što nije bilo pomaka u dijalogu.

Kurti je na to izjavio da se specijalni predstavnik Evropske unije „pozicionirao protiv Kosova“.

Eskobar je rekao da je „pomalo zabrinut“ porukama iz Prištine, u kojima se kritikuje Lajčak.

On je istakao da SAD očekuju da obe strane „pojačaju svoju posvećenost, a za Kosovo da pokaže više pragmatizma i realizma u svom pristupu EU“.

Šta vidite kao izlaz iz zastoja u kom se trenutno nalazi dijalog Srbije i Kosova?

Znate, trenutno nema alternative za dijalog. Tako da je važna stvar za obe strane da nastave da se drže dijaloga. Siguran sam da ste videli izjavu (visokog predstavnika EU Žozepa) Borelja. Mi zaista pozivamo kosovsku stranu da bude konstruktivnija. I moram da kažem da sam pomalo uznemiren zbog poruka koje dolaze iz Prištine.

Ja sam radio sa specijalnim predstavnikom EU (Miroslavom Lajčakom). Ne nalazim nikakve dokaze pristrasnosti. Ne nalazim nikakve dokaze o dosluhu u radu kako bi se davala prednost interesima Srbije u ovome.

Ono što mi pokušavamo da uradimo, što EU pokušava da uradi jeste da stvorimo uslove za normalizaciju i harmonizaciju za integraciju u EU u isto vreme. Tako da mislim da je odgovor da obe strane pojačaju svoju posvećenost, a za Kosovo da pokaže više pragmatizma i realizma u svom pristupu EU.

Evropska unija je saopštila da će razmotriti dodatne mere ka obema stranama ukoliko ne krenu napred sa implementacijom Ohridskog sporazuma i njegovog aneksa. Da li SAD razmatraju potencijalne mere prema obe strane u tom slučaju?

Ne bih rekao mere, rekao bih posledice. A ja ću vam reći da posledice sa kojima se suočava Kosovo jesu da ako odbiju da sarađuju EU, EU se neće angažovati na dodatnoj pomoći i dodatnim merama za integraciju.

Vidite, mislim da te mere imaju uticaja na Kosovo i na kosovsku ekonomiju. Nadam se da ćemo barem bilateralno, Sjedinjene Države moći da radimo sa Kosovom na pronalaženju načina da se te mere uklone u 2024.

Tako da ćemo nastaviti da radimo sa Kosovom kako bismo ih približili Evropskoj uniji. Ali, voleli bismo da vidimo političku volju i da se krećemo u tom pravcu.

Postoji li rok za to?

Ne, i to je nesrećna okolnost. Tako da su te mere na neodređeno vreme dokle god se ne krene ka napretku u implementaciji Ohridskog sporazuma i plana za deeskalaciju.

Zajednica u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova

RSE: Da li su SAD i EU na istoj strani kada je reč o tome da Zajednica opština sa srpskom većinom mora da bude u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova? Pitam Vas ovo jer portparol EU Peter Stano danas (21. septembra) nije želeo da eksplicitno prizna da je stav EU da odluka Ustavnog suda treba da se uzme u obzir prilikom osnivanja Zajednice.

Više puta smo rekli da Zajednica opština sa srpskom većinom ne bi trebalo da stvori probleme unutar Kosova, u njegovom funkcionisanju. Treba da bude u skladu sa njihovom zakonskom legislativom, treba da bude u skladu sa Ustavom.

Tako da u okviru toga i dalje mislim da postoji ogroman kapacitet kako bi se dozvolilo Srbima da upravljaju svojim opštinskim službama na način koji najbolje odgovara njihovim građanima, a da ne postanu Republika Srpska. Tim pitanjem smo se više puta bavili.

I razočaran sam što se i dalje postavlja to pitanje – da bi to bila Republika Srpska. Neće to biti. Zaista se radi o tome da opštinske vlasti rade ono što opštine već rade na srpskom jeziku.

Pročitajte još:

Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba; Lajčaku nije lako a svi bi da ga kritikuju

Sastali se i u Njujorku: Lajčak o napretku u primeni sporazuma, Vučić o zabrinutosti…

Eskobar: Kosovska vlada da promeni pristup „uzmi ili ostavi“

Hovenijer: ZSO bi trebalo da bude među prvim koracima

Osmani sa Lajčakom: Traži primenu sporazuma, ali i ukidanje kaznenih mera

Bisljimi: Francusko-nemački sporazum obezbeđuje de fakto priznanje od strane Srbije
Kurti: U Briselu sam bio izložen Lajčakovom scenariju koji je davno osmislio, sinhronizovao se sa Vučićem

Iz LVV nastavljaju sa optužbama na račun posrednika EU: Pristrasni, u korist Srbije, obezvredili uloge

Lajčak: Krenite sa primenom sporazuma; Moguće još veće nasilje na Severu ako se Ohridski „pretvori u prašinu“

Vučić: Brinem za posledice Kurtijevog ponašanja, zamislite kakav bi odgovor sveta bio da sam ja rekao da će Albanci morati da pate i plate

SAD razočarane nedostatkom napretka u dijalogu Beograda i

Kurti objavio svoj predlog za implementaciju sporazuma: „Odricanje Srbije od svih teritorijalnih pretenzija“

Kurtijev savetnik objavio dokument u kojem se traži formiranje ZSO do oktobra: „Vučićev uslov postao stav EU“

Borelj: Kurti nije spreman za ZSO, Vučić prihvatio predlog; Ostavke gradonačelnika bolje, ali ne jedino rešenjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.