Eskobar: Kosovska vlada da promeni pristup „uzmi ili ostavi“, jasno im je šta su njihove obaveze

FOTO: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vreme je za novi pristup partnera unutar dijaloga Srbije i Kosova. A pristup treba da menja ona strana koja deluje po principu – uzmi ili ostavi. Konkretno mislim na Vladu Kosova, poručio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar.

Ovaj američki diplomata u Njujorku boravi povodom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija gde je razgovarao i planira susrete sa liderima država Zapadnog Balkana.

U razgovoru za Glas Amerike naglasio je da, nakon još jednog kraha u razgovorima Beograda i Prištine, pristup treba da menja strana koja, kako je naznačio, deluje po principu – uzmi ili ostavi.

“Konkretno mislim na Vladu Kosova. Jasno im je šta su njihove obaveze. I mislim da je izjava Borelja bila veoma jasna. Srbiju nastavljamo da ohrabrujemo da bude konstruktivna i strpljiva. Od nje nastavljamo da tražimo da ne čini ništa što doprinosi destabilizaciji Kosova. Moramo da nastavimo da radimo na dijalogu. Nema alternative za region – osim evropskih integracija”.

Dodao je da ne prihvata kritike na račun angažmana posrednika u razgovorima, diplomate Miroslava Lajčaka.

“Lajčak uživa puno poverenje Evropske unije i Sjedinjenih Država. Posle kraha razgovora, 27 država članica Evropske unije javno je Lajčaku uputilo podršku. Dakle, to je nešto sa čime će on (Kurti, prim.nov.) morati da se nosi. Lajčak i dijalog neće nestati. Neće zemlja od million i po stanovnika ubediti transatlantsku zajednicu sa 700.000.000 ljudi da promeni taktiku“, rekao je Eskobar, dodajući da je potreban pragmatičniji pristup kosovske vlade.

Od Kurtija i Osmani zatražio da osude to što je Lajčak na meti napada na kosovskih društvenim mrežama

„Moram da dodam još nešto. Tokom prošle sedmice uznemirile su me informacije da se Lajčak našao na meti napada na kosovskim društvenim mrežama. Tražio sam od predsednice Osmani i premijera Kurtija da ih osude. Ne kažem da dolaze iz redova Vlade Kosova, ali potrebno jasno istaći da su neprihvatljivi napadi lične prirode na specijalnog izaslanika”, poručio je Eskobar.

U osvrtu na to što je Srbija još jednom propustila da se usaglasi sa kaznenom politikom zapadnih saveznika prema Rusiji – Eskobar je ukazao da ta država ne bi trebalo da bude, kako se izrazio, stranac u evropskoj porodici.

“Reći ću da smatramo da Srbija treba da uvede sankcije. Ona nema nikakvu zakonsku obavezu da to učini i očigledno je da se radi o državi koja samostalno sprovodi sopstvenu spoljnu politiku. Dakle, to je ono što smo dosledno prenosili i ja ću to ponoviti”, napomenuo je Eskobar.

Zbog tesnog rasporeda još nije razgovarao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

“Nadam se da ćemo se videti tokom nedelje”, dodao je američki zvaničnik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.