Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba; Lajčaku nije lako, a svi bi da ga kritikuju


Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba – ovako je srpski predsednik, Aleksandar Vučić, opisao kosovskog ministra unutrašnjih poslova.

Srpski predsednik završava posetu Njujorku, gde je učestvovao na zasedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija.

U svom poslednjem obraćanju pre povratka, osvrnuo se na današnje navode kosovskog ministra unutrašnjih poslova.

Dželjalj Svećlja je za sinoćno bacanje ručne bombe u naselju Bošnjačka mahala kao odgovorne naveo „kriminalne grupe – inspirisane, podržane i po nalogu“ srpskog predsednika.

„Valjda mu je tako lakše. Ne znam šta bih vam rekao“, poručio je Vučić.

„To je čovek koji, kada čuje da bi neko mogao da dođe na liturgiju u Gračanicu, kaže – ‘uhapsiću te’. To je čovek koji juri ljude da im skine majice samo zato što na njima piše – ‘Predaja nije opcija’. To je čovek koji hapsi Srbe zato što valjda mora da isporuči dnevnu dozu Aljbinu Kurtiju uhapšenih ili ranjenih Srba“, rekao je Vučić.

Pitanje za Gervalu – „Šta nije tačno u mom govoru?“

U vezi sa svojim jučerašnjim obraćanjem na zasedanju Generalne Skupštine UN-a, kaže da je govorio istinu i to zarad istorije.

Gotovo je izvesno da će imati „ličnu glavobolju“, ali Srbija „neće snositi bilo kakve negativne posledice“, tvrdi Vučić.

Da je samo govorio istinu, poručio je i odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše poziv kosovske ministarke spoljnih poslova, Donike Gervale, upućen EU i SAD – da osude Vučićev govor jer je, kako je navela, izneo neistine i pokušao da „iskrivi istoriju o Kosovu“.

„Nemam ništa protiv da osudi ko god hoće, to je u redu, to je legitimno i ima pravo Gervala da traži, samo mi tu nije jasno šta nije tačno. Je li doneta odluka o bombardovanju i agresiji na Srbiju bez odluke SB UN – jeste. Je li doneta odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i Poveljom UN – pa jeste. Kako god to tumačili, to ne možete da prenebregnete. To su činjenice – svidelo vam se ili ne. Ali ako ste već protiv nečega, onda morate da kažete šta nije tačno. Ja nisam govorio uvredljivim jezikom, nikoga poimence nisam pomenuo, ali sam govorio nedvosmisleno o tome šta se zbivalo i ko je krivac za to i kako se stvari menjaju i kako se pozicije i principi menjaju u skladu sa dnevno političkim potrebama – a onda to nisu principi. Mislim da sam od A do Š rekao apsolutnu istinu“, kazao je Vučić.

Nisam naredio podizanje borbene gotovosti, redovne aktivnosti vojske u Raškoj

Vučić je povodom primećenog kretanja Vojske Srbije ka Raškoj, o čemu su izveštavali mediji, kazao da nije naredio podizanje stepena borbene gotovosti i da se radi o redovnim aktivnostima.

„Kada smo podigli borbenu gotovost na najviši nivo tada je bilo mnogo naših vojnika tamo, ali to sada nije slučaj. Redovne aktivnosti su nešto pojačane, naše je da vojsku obučavamo, da bude snažna, da ima mnogo više vežbi, a ukoliko bude dolazilo do bilo kakvog povećavanja borbene gotovosti, bićete odmah obavešteni“, rekao je.

Nisu Lajčak i Borelj krivi, odluke se donose u Parizu, Berlinu i Vašingtonu

Vučić je večeras upitan i o sastanku sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. On nije želeo da otkriva detalje, navodeći samo: „Protekao je, razgovarali smo, i tako“.

Sa druge strane, kazao je da „ne može da kritikuje Lajčaka da bi time prebacivao krivicu na nekog drugog“.

Zna da Lajčak nije u lakoj poziciji, ali i da je svima najlakše da krive njega i visokog predstavnika EU, Žozepa Borelja.

„Nisu oni krivi, nisu oni ti koji donose ključne odluke, one se donose u Berlinu, Parizu Vašingtonu“, naveo je Vučić, uz konstataciju da „nije laka situacija“.

U kontekstu dijaloga sa Prištinom poručuje da je moguće postići kompromis kada imate posla sa racionalnim i normalnim, a da je kada razgovarate sa nekim ko „sve to nije“:

„Teško da sagledavate budućnost na realan i objektivan način i da znate šta vam sledi. Ovako vam ostaje strah jer nikada ne znate šta će nekome sutra da padne na pamet, a ko nije sasvim racionalan“.

Sa kineskim predsednikom o Kosovu – šira podrška?

Vučić je potvrdio da se na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, sastao sa potpredsednikom Kine, te da je pokrenuo temu Kosova zbog „potencijalne“ sednice SB UN u vezi sa situacijom, odnosno „napadima Prištine, svakodnevnim pritiscima na srpski narod, iseljavanjem“.

Najavio je da će se u oktobru sastati sa predsednikom Kine, te da će upravo KiM biti važna tema razgovora.

Srpski predsednik je uoči svog govora na zasedanju Generalne Skupštine takođe govorio o Kini, navodeći da će prvi put od „kineskih prijatelja da zatraži da kažu da li, osim generalnog pogleda na situaciju na KiM, možemo da očekujemo širu podršku“.

Menendez lobirao u Grčkoj i na Kipru za priznanje Kosova

Sa druge strane, povodom navoda o podizanju optužnice protiv američkog demokratskog senatora iz Nju Džerzija, Roberta Menendeza i njegove supruge zbog uzimanja mita, Vučić je kazao da je on „najmoćniji albanski lobista i ne postoji niko ko je bio lošiji prema Srbima i ko je obavljao prljaviji posao u korist Albanaca“.

„Lobirao je i u Grčkoj i na Kipru za priznanje Kosova. Radio je sve što je mogao protiv nas. Kada vidite taj jezivi stil u kojem nema argumentacije, ali poput kobca i jastreba kidiše na svoju metu, bilo je jasno da ga plaćaju Albanci“, ocenio je Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.