Sastali se i u Njujorku: Lajčak o napretku u primeni sporazuma, Vučić o zabrinutosti za Srbe

Vučić Lajčak Njujork
FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Nakon prošlonedeljnog sastanka u Briselu, srpski predsednik je još jednom razgovarao sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine – sada u Njujorku.

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak sastali su se sinoć na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„Važna diskusija sa predsednikom Srbije o daljem putu u Dijalogu“, poručio je Lajčak nakon sastanka.

Kaže da su se usaglasili oko neophodnosti ostvarenja napretka u vezi sa implementacijom Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa i važnosti smanjenja tenzija.

O ovom susretu oglasio se i srpski predsednik, ali bez pominjanja implementacije sporazuma.

„Obavestio sam Miroslava Lajčaka o situaciji na Kosovu i Metohiji i izrazio duboku zabrinutost zbog bezbednosnih rizika sa kojima se svakodnevno suočava srpsko stanovništvo“, naveo je Vučić.

Ujedno je zatražio veće angažovanje EU kako bi se sačuvao mir, a „naš narod ostao na svojim vekovnim ognjištima“.

„Naglasio sam da će Srbija učiniti svaki diplomatski i politički napor da zaštiti svoj narod i svoju zemlju“, podcrtao je Vučić.

Oglašavanju o održanom sastanku prethodilo je obraćanje srpskog predsednika na sednici Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija.

Vučić je poručio da se na Kosovu „odigrava ogoljeno nasilje od strane separatističkih vlasti Aljbina Kurtija“ i „puzajuće etničko čišćenje u srcu Evrope“.

Kosovskog premijera optužio je i za pretnje Srbima i hapšenja „pod fabrikovanim optužbama koje su deo njegove kampanje terora“, a sve to nakon neuspelih razgovora na visokom nivou u Briselu.

Vučić je i na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kritikovao Zapad zbog toga što za narušavanje odnosa Beograda i Prištine optužuju obe strane.

Naglasio je da je dijalog moguć samo ako svi žele da se pridržavaju dogovora, zatraživši pritom formiranje ZSO.

„Dijalog je moguć jedino u slučaju da se svi, uključujući i evropske posrednike, čvrsto držimo dogovorenog. Dizbalans, po kome Srbija večito mora da popušta, ne vodi rešenju problema. Naprotiv“, rekao je Vučić.

Na to da se strane „drže dogovorenog“, odnosno ispunjavaju svoje obaveze, poziva i kosovski premijer, ali u kontekstu primene Ohridskog sporazuma.

U istom tonu nastavio je i nakon završetka prošlonedeljne runde dijaloga u Briselu bez pozitivnog ishoda kada je reč o planu primene Evropskog sporazuma i deeskalaciji situacije na Severu Kosova.

Sa druge strane, on je odbio da prihvati predlog Evropske unije.

Nije bio spreman da krene sa procesom uspostavljanja ZSO, već je umesto toga insistirao na defakto priznavanju, kao prvom koraku, saopštio je nakon sastanka u Briselu visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, navodeći da je, sa druge strane, srpski predsednik prihvatio predlog.

Kosovski premijer je, međutim, izašao sa tvrdnjom da je on zapravo bio jedini koji je izneo konkretan predlog o redosledu primene tačaka sporazuma iz Ohrida, a da je Srbija, uz podršku EU, ispunjavanje bilo kakvih obaveza uslovljavala formiranjem ZSO, na šta nije pristao.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.