Osmani sa Lajčakom: Traži primenu sporazuma, ali i ukidanje kaznenih mera

FOTO: X/Vjosa Osmani

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, sastala se danas u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN, sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Razgovarali su upravo o dijalogu u kojem posreduje ovaj evropski zvaničnik, ali i o kaznenim merama koje je EU uvela protiv Prištine.

U Njujorku je u toku 78. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija sa više od 140 svetskih lidera i predstavnika država. Među njima su i lideri iz Beograda i Prištine, kao i izaslanici za Zapadni Balkan. Uoči početka zasedanja, u Njujorku su održani brojni izdvojeni sastanci.

U okviru kosovske delegacije, u ovom američkom gradu boravi i kosovska predsednica Vjosa Osmani. Ona se, na marginama Generalne skupštine, danas sastala sa izaslanikom EU, Miroslavom Lajčakom, sa kojim je razgovarala o primeni sporazuma iz Brisela i Ohrida, ali i zatražila ukidanje kaznenih mera Evropske unije prema Prištini.

„Naglasila sam da je uspeh dijaloga vezan za uravnoteženu i punu primenu Briselskog sporazuma i Ohridskog Aneksa, kao i uklanjanje mera koje pogađaju naše građane“, napisala je Osmani na društvenoj mreži X.

Da je do ovog susreta došlo i da su razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine, potvrdio je nešto kasnije i Miroslav Lajčak.

„Imao sam detaljan i koristan razgovor sa predsednicom Vjosom Osmani o stanju u dijalogu i putu napred u unapređenju implementacije Sporazuma na putu normalizacije. Dogovorili smo se da nastavimo razgovore“, napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.

Pored Lajčaka, Osmani se na marginama Generalne Skupštine UN, sastajala i sa drugim međunarodnim zvaničnicima, među kojima su državni sekretar SAD Entoni Blinken, specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole, nemački kancelar Olaf Šolc…

Kosovska predsednica je ujedno prisustvovala neformalnom sastanku lidera Zapadnog Balkana, takođe na marginama ove Skupštine koju je danas organizovao visoki predstavnik EU sa spoljnu politiku Žozep Borelj.

Sastanak kosovske predsednice i izaslanika EU održan je nakon serije kritika iz Prištine na njegov račun u vezi sa nedavnom rundom dijaloga u Briselu.

Za neuspele razgovore između kosovskog premijera i srpskog predsednika, visoki predstavnik EU je uperio prst ka kosovskom premijeru, navodeći da nije bio spreman da krene sa procesom uspostavljanja ZSO, odnosno da nije prihvatio predlog EU.

Kosovski premijer je, sa druge strane, optužio zvaničnike EU da su mu predstavili „davno osmišljeni“ predlog, koji su sinhronizovali sa Vučićem.

Osim što je Lajčaka javno kritikovao, Kurti se čak preko pisma na njega požalio Vašingtonu, Berlinu, Parizu i Rimu, uz navode da „ima posla sa izaslanikom koji je iskrivio proces“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.