Đurić: Od pet novoobolelih četvoro iz Mitrovice i jedan iz Zvečana

Marko Đurić
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Danas je u srpskim sredinama na KiM zabeleženo pet novih slučajeva koronavirusa, kako je direktor Kancelarije za KiM potvrdio večeras – četiri novozaražene osobe su iz Kosovske Mitrovice, a jedna je iz Zvečana. U srpskim sredinama na Kosovu zabeleženo je ukupno 18 slučajeva koronavirusa dok je do sada pri srpskom sistemu uzorkovano ukupno 92 lica.

Pet novoobolelih osoba imaju blagu kliničku sliku i u kućnoj su izolaciji, saopštio je Đurić, dodajući da su epidemiolozi iz Beograda predložili da se sva lica sa lakšom kliničkom slikom upućuju u Studentski centar u Kosovskoj Mitrovici o čemu se čeka odluka Republičkog kriznog štaba.

Đurić navodi da se u Zvečanu 7 osoba koja su doputovala iz inostranstva nalaze pod nadzorom lekara i da su u kućnoj samoizolaciji.

U najsevernijoj opštini – Leposavić, još uvek se radi na identifikaciji lica koja su bila u kontaktu sa zaraženim osobama.

Do danas je pri srpskom zdravstvenom sistemu uzorkovano ukupno 92 lica, dok se za 27 čekaju rezultati. Od strane mobilnih timova Prištine, sa druge strane, testirano je 97, potvrdio je Đurić.

Đurić je danas ujedno najavio da je odlukom Vlade Srbije odobreno zapošljavanje medicinskih radnika u srpskim srednima na KiM –  75 radnih mesta za lekare i 200 radnih mesta za medicinske sestre u tri bolnice.

U srpskim sredinama na Kosovu do sada je zabeležano 18 slučajeva koronavirusa, od kojih 17 na Severu Kosova – 11 iz Kosovske Mitrovice, četiri iz Zvečana, dva iz Leposavića, uključujući i osobu koja je preminula pre dva dana, kao i jedan u selu nedaleko od Gračanice.

Upravo zbog povećanog broja slučajeva koronavirusa na Severu Kosova, Krizni štabovi u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, na predlog epidemiologa, zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, ove opštine proglasili su od danas „pod karantinom“. Odluka će biti na snazi do „do daljnjeg“.

Od 8. februara do danas, sa druge strane, u laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju u Prištini testirano je ukupno 1.605 sumnjivih uzoraka na koronavirus od kojih je virus potvrđen kod 132 osobe.

Pročitajte još:

Đurić: Stupila na snagu odluka o zapošljavanju svih lekara i 200 medicinskih sestara u srpskim sredinama na KiM

Kosovska Mitrovica i Zvečan od večeras „pod karantinom“

Krizni štab KM: Potvrđeno 11 slučajeva virusa korona; u Zvečanu 4

Đurić: Stigli stručnjaci sa Batuta na KiM

Elek: Ukupno 12 pozitivnih na virus korona u severnim opštinama

Đurić: Lekar iz KBC Kosovska Mitrovica pozitivan na koronavirus

COVID -19 potvrđen kod još jedne osobe danas u Kosovskoj Mitrovici

Još jedna osoba zaražena virusom korona na Severu Kosova, stižu epidemiolozi

Još šest uzoraka poslato za Torlak iz Kosovske Mitrovice

KBC KM: Istražujemo sve kontakte, nema mesta panici, oko 100 osoba u izolaciji

Dvoje pozitivno na koronavirus u K. Mitrovici i Leposaviću

Đurić: Osoba sa KiM zaražena virusom korona smeštena u KC Niš, porodici naložena samoizolacija

Vučić potvrdio: Prvi slučaj koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu

Gračanica: Pacijentkinja zaražena koronavirusom u dobrom stanju, 20 osoba u samoizolaciji

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.