Đurić: Stupila na snagu odluka o zapošljavanju svih lekara i 200 medicinskih sestara u srpskim sredinama na KiM

Direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić
FOTO: Kancelarija za KiM

Odluka vlade Srbije o zapošljavanju svih nezaposlenih lekara u srpskim sredinama na KiM i 200 medicinskh sestara počela je da se sprovodi, potvrdio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić na večerašnjoj konferenciji za štampu u Beogradu.

Zapošljavanje će započeti da se sprovodi u narednim danima, te neće ostati nijedan nezaposleni evidentirani lekar u srpskim sredinama na KiM. To je ogromna pomoć za naša tri velika zdravstvena centra na Kosovu i Metohiji, objasnio je Đurić.

Đurić je saopštio da je oformljena bolnica u okviru studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici, te da se očekuje da će danas ili sutra biti primljeni prvi pacijenti zaraženi koronavirusom.

Ove navode prethodno je na konferenciji za štampu u Kosovskoj Mitrovici izneo gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, potvrdivši da će zaraženi virusom korona biti smešteni u studentskom centru, a dok će se za specijalne slučajeve primenjivati dodatne mere.

Krizni štabovi u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu danas su ujedno na predlog epidemiologa, zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, ove opštine proglasili „pod karantinom“. Odluka je danas stupila na snagu i trajaće „do daljnjeg“.

Đurić je u svom obraćanju nakon uvođenja ove mere pozvao građene „u interesu života i zdravlja naših najmilijih članova porodice, ljudi do kojih nam je najviše stalo, da se pridržavamo u narednim danima i satima svih mera koje je propisao Krizni štab“.

„Sa Ministarstvom zdravlja smo dogovorili da pacijenti koji imaju teške simptome budu transportovani za Kliničko-bolničke centre u Nišu, Beogradu i drugim delovima Srbije, a da lakši pacijenti budu tretirani u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici i u Studentskom centru, dodao je Đurić.

U Kosovskoj Mitrovici juče je boravio tim lekara, infektologa, epidemiologa koji su pomagali zaposlenima na KBC u organizaciji aktivnosti, podsetio je Đurić, te dodao da je više od sto građana srpske i drugih nacionalnosti testirano u toku protekle nedelje.

Potvrdio je navode da je u srpskim sredinama za sada obolelo 17 osoba, te da je danas registrovano pet slučajeva koronavirusa. Podsetio je i na to da je jedna osoba zaražena ovim virusom sa Severa Kosova preminula pre tri dana na KBC „Niš“.

Na večerašnjoj konferenciji Đurić je saopštio i šta je sve isporučeno za KiM, kako u srpskim, tako u albanskim sredinama.

„U prethodne tri nedelje isporučena su 250 kamiona sa robom i osnovnim životnim namirnicama što je ukupno više od 2.500 tona. Pitanje snabdevanja u srpskim srednima osnovnim životnim namirnicama se više ni ne postavlja i da, ima i za komšije“, dodao je Đurić.

“Mi smo u prethodnom periodu isporučili 30.000 zaštitnih maski, 36.000 rukavica, 2.000 partikularnih maski, 10.000 kapa, 20.000 kaljača, 90 kombinezona, 10.000 jednokratnih mantila, 40 zaštitnih naočara i 200 vizira. Uspostavili smo i našu proizvodnju vizira, zaštitnih maski i svih ostalih potrepština, tako da u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji toga ima dovoljno”, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je potvrdio da postoji saradnja i komunikacija između srpskih i albanskih predstavnika na KiM povodom koronavirusa, ali i izneo žaljenje zbog „igri prestola“ u Prištini zbog čega su „izgubljene nedelje“.

Tvrdi da je Vlada Srbije ostvarila komunikaciju sa KFOR-om, kao i sa Prištinom koja je pomogla u testiranju građana u „pojedinim sredinama, „kao što smo i mi njima pomogli da kamioni sa osnovnim životnim namirnicama i medicinskim potrepštinama stignu u albanske sredine na KiM“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.