Staviljeci: Do podneva na Kosovo ušlo 44 kamiona iz Srbije, mera reciprociteta se poštuje

Carina Takse Kamioni Granica

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Trećeg dana od donošenja odluke o reciprocitetu, uvoz iz Srbije na Kosovo nastavljen je na graničnim prelazima. Posle ukidanja 100 % taksi od strane premijera u ostavci, Aljbina Kurtija, danas do podneva 44 kamiona u vrednosti od 250 hiljada evra ušlo je preko prelaza.

Kosovska carina navodi da se mera reciprociteta prema Srbiji sprovodi i da nije bilo natpisa  na dokumentima iz Srbije koje se krše sa Ustavom Kosova.

Samo ovog jutra preko graničnog prelaza Merdare ušla su četiri kamiona sa robom poreklom iz Srbije.

„Od jutra su ušla četiri kamiona sa robom poreklom iz Srbije. Imamo različitu robu, postoje proizvodi hemijske industrije, prehrambene industrije, ambalaža i tako dalje. Do sada nismo naišli ni na šta što bi bilo u suprotnosti sa vladinom odlukom. Što znači da je sve ispoštovano, pa je generalno poštovana mera reciprociteta“, kaže
Arton Ljuštaku (Lushaku), šef smene na prelazu.

Portparol kosovske carine, Adriatik Staviljeci, navodi za KosovaPress da su samo danas preko svih prelaza ušla iz Srbije 44 kamiona sa robom u vrednosti od 250.000 evra.

„Prvog dana smo imali nizak uvoz, tako da je samo 16 kamiona bilo iz Srbije, dok iz BiH nije bilo nijednog. Drugog dana imali smo oko 100 kamiona koji su ušli iz Srbije u vrednosti od pola miliona evra. To su uglavnom prehrambeni proizvodi, kao i hemijske i građevinske industrije. Dok danas, u trenutku kada razgovaramo imamo 44 kamiona koji su stigli iz Srbije. A vrednost njihove robe je oko 250.000 evra. Dok danas imamo prva četiri uvoznika iz Bosne, koji su imali robu u vrednosti od 30.000 evra“, izjavio je Staviljeci.

Između ostalog, on kaže da se od strane Carine Kosova mera reciprociteta poštuje, dok naglašava da je do sada sačinjeno 200 zahteva iz Srbije i Bosne i Hercegovine. U njima, kako on kaže, nije viđen nijedan protivustavni natpis na dokumentima iz Srbije tokom uvoza.

Pročitajte još:

Kosovska vlada ukinula takse i donela odluku o postepenoj primeni reciprociteta prema Srbiji

16 kamiona sa robom ušlo na Kosovo, 12 sati nakon ukidanja taksi

RTK: Od ukidanja taksi na sirovine preko Merdara na Kosovo ušlo 146 kamiona

Prvi kamion sa srpskom robom ušao na Kosovo nakon uklanjanja takse

Carina Kosova objavila novi rekord: U nedelju uvezeno 6,2 miliona kilograma pšenice

Privredna komora Srbije: Do sada izvezeno osam kamiona sirovina na teritoriju Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.