Kosovska Mitrovica i Zvečan od večeras „pod karantinom“

Krizni štabovi u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu su na predlog epidemiologa, zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, zbog novih slučajeva inficiranja građana koronavirusom ove opštine proglasili „pod karantinom“. Odluka će stupiti sada od 18 časova i trajaće „do daljnjeg“.

To znači da nijedan građanin ne može da uđe, odnosno napusti ove opštine, osim kada su u pitanju zdravstveni razlozi, snabdevanje stanovništva hranom, lekovima i ostalim potrepštinama, te zaposleni u javnoj administraciji a u vezi sa aktivnostima na sprečavanju širenja pandemije. Takođe izuzeti su i oni koji se bave proizvodnjom i prodajom.

Ove odluke su večeras novinarima kratko saopštili čelnici opštine Kosovska Mitrovica, odnosno Severna Mitrovica iz dva sistema, Aleksandar Spirić i Goran Rakić, uz zamenika direktora KBC KM dr Zlatan Eleka, infektologa Danicu Radomirović, te epidemiologa Aleksandra Antonijevića, a nakon sednice Kriznog štaba.

„Omogućeno je slobodno kretanje rukovodstvu i administrativnom osoblju sektora kao što su zdravstvo, bezbednost i adminstracija opštine, Krizni štab sa potrebnim službama. Omogućeno je kretanje za ekonomske operatere u svrhu lanca snabdevanja osnovnim sredstvima građana i institucija“, saopštio je Goran Rakić.

Osobe za koje se potvrdi da su pozitivne na koronavirus biće upućene u privremene smeštaje tj. Studentski centar u Kosovskoj Mitrovici, gde će biti pod stalnim stručnim, medicinskim nadzorom, poručio je Rakić.

Dodaje i da će se za „specifične slučajeve“ preduzimati i dodatne mere.

Rakić podseća na to da je zabranjeno održavanje skupova u svim sredinama – privatnim i javnim, otvorenim ili zatvorenim, osim kada je to neophodno za obavljanje radnih zadataka za prevenciju i suzbijanje pandemije gde je dopuštena distanca od dva metra.

U slučaju sahrane – „mogu prisustvovati samo bliski srodnici pokojnika i osobe koje obavljaju sahranu“.

Rakić je pozvao građane kada idu u kopovinu da idu u grupi od najviše dve osobe sa distancom od dva metra.

Upozorio je da će u budućnosti biti preduzete i druge mere u skladu sa situacijom, tj. ukoliko bude bilo potrebe za tim.

Do sada je na Severu Kosova koronavirusom inficirano 17 osoba, 11 iz Kosovske Mitrovice, četiri iz Zvečana i dve iz Leposavića, uključujući i osobu koja je preminula pre dva dana.

Iz Kriznog štaba Kosovske Mitrovice ranije danas poručili su da su obezbedili mesto za trijažu u sklopu Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, gde se uzorkovanje i obavlja i da se trude da pomognu medicinskom osoblju u dopremanju i obezbeđivanju medicinske opreme.

Aleksandar Spririć prethodno je najavio da iz centralnog kriznog štaba iz Beograda očekuju odluku da se pacijentima sa lakšom kliničkom slikom omogući da budu smešteni u Studentskom domu a na predlog epidemiologa iz Beograda koji su snimili situaciju na terenu.

Tim profesora infektologa i epidemiologa iz Beograda boravio je juče na Kosovu i Metohiji, odnosno u Kosovskoj Mitrovici i oni će narednih dana pomagati KBC Kosovska Mitrovica na organizaciji aktivnosti u borbi protiv daljeg širenja virusa korona, odnosno raditi na zaštiti zdravlja stanovništva.

Pročitajte još:

Krizni štab KM: Potvrđeno 11 slučajeva virusa korona; u Zvečanu 4

Đurić: Stigli stručnjaci sa Batuta na KiM

Elek: Ukupno 12 pozitivnih na virus korona u severnim opštinama

Đurić: Lekar iz KBC Kosovska Mitrovica pozitivan na koronavirus

COVID -19 potvrđen kod još jedne osobe danas u Kosovskoj Mitrovici

Još jedna osoba zaražena virusom korona na Severu Kosova, stižu epidemiolozi

Još šest uzoraka poslato za Torlak iz Kosovske Mitrovice

KBC KM: Istražujemo sve kontakte, nema mesta panici, oko 100 osoba u izolaciji

Dvoje pozitivno na koronavirus u K. Mitrovici i Leposaviću

Đurić: Osoba sa KiM zaražena virusom korona smeštena u KC Niš, porodici naložena samoizolacija

Vučić potvrdio: Prvi slučaj koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu

Gračanica: Pacijentkinja zaražena koronavirusom u dobrom stanju, 20 osoba u samoizolacijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.