Odbrana Veseljija tvrdila da su saopštenja „OVK“ bila propaganda, svedok delimično potvrdio

Tači veselji krasnići i Seljimi

Odbrana glavnog obaveštajca nekadašnje „OVK“ Kadrija Veseljija (Veseli), tvrdila je juče pred specijalnim kosovskim sudom u Hagu, da su saopštenja te paravojske tokom 1998-99. bila „propaganda“, što je svedok optužbe delimično potvrdio.

Veselji je optužen za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji u navedeno vreme. Zajedno sa Veseljijem, optuženi su i bivši komandant „OVK“ Hašim Tači (Hashim Thaci) i članovi Glavnog štaba Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Na brojna saopštenja vrha „OVK“ iz tog vremena o otmicama i ubistvima albanskih „izdajnika“, „špijuna“ i „kolaboranata“, Srba i Roma, haški tužioci se oslanjaju kao na dokaz o zločinima optuženih.

Odbrane optuženih, s druge strane, tvrde da su ta saopštenja bila „ratna propaganda“ i da su preuveličavale dejstva i moć „OVK“.

Saopštenje „OVK“ iz septembra 1998. godine juče je u sudnici citirao Veseljijev branilac Endru Strong (Andrew) tokom unakrsnog ispitivanja zaštićenog svedoka 4323, tadašnjeg pripadnika „OVK“.

Svedok je prekjuče izjavio da su cela baza i komanda „operativne zone Lab OVK“, sredinom septembra 1998. godine, bile prinuđene da se uz neznatan otpor povuku iz planinskog sela Bajgora kod Podujeva pred ofanzivom srpskih snaga. Par dana kasnije, srpske snage su se same povukle, posvedočio je 4323.

U Bajgori je, u to vreme, postojao pritvor „OVK“ za „kolaborante“, potvrdio je pre dva dana isti svedok navod optužnice.

Branilac Strong juče je citirao saopštenje vrha „OVK“ da se ta albanska paravojska u Bajgori „hrabro borila i prinudila na povlačenje neprijatelja“ koji je „izgubio 100 vojnika i ostavio 10 tenkova i velike količine municije“.

U saopštenju je „OVK“ tvrdila i da su u ofanzivi učestvovale „hiljade srpskih neprijatelja“ zajedno sa „ruskim i rumunskim plaćenicima“ i uz podršku „250 tenkova“.

„To je netačno, zar ne“, sugerisao je svedoku Veseljijev branilac.

„Da, tako je“, odgovorio je svedok.

Na dalju sugestiju advokata Stronga da su sva saopštenja „OVK“ bila „propaganda“, svedok je, međutim, uzvratio da je „bila istina da je neprijatelj na Bajgori pretrpeo značajne gubitke“, ali da ga „borci OVK nisu primorali na povlačenje“.

Upitan da li je istina tvrdnja iz saopštenja da su u sastavu srpskih snaga bili i „ruski i rumunski plaćenici“, svedok je odgovorio potvrdno, pozivajući se na „dokumente pronađene u selu Dobrotin“.

Svedok je tvrdio i da su na tom terenu kasnije „pronađene hiljade i hiljade igala koje su (srpski) vojnici i policajci koristili da se drogiraju“.

Veseljijev branilac je zatim sugerisao da je vrh „OVK“ u saopštenjima „mešao istinu sa netačnostima da bi preuveličavao svoje uspehe“, što je svedok prihvatio kao tačno.

Svedok 4323 je završio davanje iskaza, a tužioci su pred sudije izveli devetog svedoka čiji je identitet zaštićen šifrom 1602. Prvi deo njegovog ispitivanja odvijao se iza zatvorenih vrata.

Tužioci su ranije najavili da će imati ukupno 312 svedoka, za čije ispitivanje je raspravno veće dalo rok tužilaštvu do aprila 2025. godine.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora „OVK“ na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Tužioci su objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima „OVK“ stradala su i 23 Albanca i jedan Rom. Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, prema optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu. Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom, nasiljem nad svima koje je „OVK“ smatrala protivnicima, Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri „OVK“ Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba „OVK“, Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999. godine, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Više o suđenju Hašimu Tačiju koje je u toku, kao i drugima koji se nalaze na optuženičkoj klupi Specijalizovanih veća Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Specijalni sud za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.