Kon: Situacija ozbiljnija nego što se očekivalo, potrebna nova strategija

Dr Kon
Foto: Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon izjavio je da je situacija u vezi sa epidemijom mnogo ozbiljnija nego što se očekivalo i da utvrđena strategija borbe nije uspela, zbog čega je potrebna nova.

Strategija se puno oslanjala na očekivanje da će tokom leta biti značajno smanjeno prenošenje virusa, ali se desilo suprotno. U Beogradu je situacija lošija nego u aprilu, rekao je Kon.

Utisak je takav da se virus sada širi brže

Uz konstataciju da je virus preskočio preventivnu barijeru i ušao u narod, Kon je ocenio da je potrebno izbegavati velike skupove, pošto su to „mesta za superprenošenje“.

Da li razmišljate o uvođenju vanrednog stanja?
„Mi nemamo baš mnogo izlaza u određenim situacijama daljeg povećanja i prenošenja i ubrzanja te aktivnosti. Nemamo drugog načina, nego da se zatvori. Da li će to biti vanredno stanje, ili mere? Tu postoje zakonske mere.
Da li je realno?
Nadam se da neće biti potrebno, a realno, isto se nadam da neće biti realno, mada i dalje imamo povećanje.“

Kon očekuje da se „kriva zaravni“, odnosno da mere koje su do sada uvedene daju rezultate, a na pitanje kada, odgovara da je to „najteže pitanje“.

Kon je, gostujući u programu Televizije Prva, izjavio da je potrebno ažurirati podatke sa teritorije cele Srbije, pošto postoje razlike u podacima sa terena. Postoji zahtev da se uradi revizija tih podataka, rekao je Kon, navodeći da su najteže pogođeni Novi Pazar, Tutin i Sjenica.

„Postoje neke razlike u tim podacima koji se dobijaju sa terena i podacima koji stižu…“, kazao je složivši se da je „mnogo opasna stvar“.

Kon je izjavio da testova za utvrđivanje prisustva virusa ima, ali je pitanje da li ima dovoljno kapaciteta za njihovu obradu.

Kon ne zna odgovor na pitanje zašto virus „iznenađuje“, ali kaže da se u Srbiji radi na podizanju kolektivnog imuniteta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.