Kosovska delegacija odbila predlog BiH o privremenoj suspenziji taksi

pomoćnik ministra trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mithat Salić
pomoćnik ministra trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mithat Salić/Foto: FENA

Priština je odbila predlog Sarajeva o privremenoj suspenziji taksi, rekao je pomoćnik ministra trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mithat Salić, nakon sastanka delegacija BiH i zvanične Prištine na ekspertskom nivou o uvođenju taksi od sto odsto na robu iz BiH. Ipak, ocenio je, učinjen je prvi korak u rešavanju tog velikog problema.

Salić je rekao da je delegacija BiH ponudila kosovskoj delegaciji da na šest meseci suspenduju odluku o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz BiH, kako bi u međuvremenu nadležne institucije razgovarale o spornim pitanjima.

To nije prihvaćeno, a sada je na drugim institucijama da odluče šta će se dalje desiti, rekao je on.

Naglasio je da su pozicije i Kosova i BiH pre sastanka bile radikalno suprotne. BiH je tražila da Kosovo ukine takse, a Kosovo da ih BiH prizna kao nezavisnu državu.

On je rekao da su kosovskim taksama najviše pogođene metalska, drvna industrija, proizvodnja toalet papira i slični hemijski proizvodi, mlečna industrija, izvoznici lekova, ulja, brašna, sokova, vode.

U ukupnoj razmeni BiH sa svetom, oko 14 odsto odnosi se na zemlje CEFTA, a od toga oko četiri odsto se odnosi na Kosovo.

N1

KoSSev

Odbijanje predloga Sarajeva o privremenoj suspenziji taksi ne iznenađuje kosovsku javnost, s obzirom na to da je portparolka kosovske vlade Donjeta Gaši, pre više od nedelju dana, izjavila da „ovi pregovori nemaju nikakve veze sa ukidanjem ove mere“.

„Mi ćemo saslušati njihove zahteve, ali će Kosovo braniti svoju poziciju i principe zašto je uvelo taksu,“ kazala je Gaši tada za RSE.

Prethodno je premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio da će se takse ukinuti onda kada se prizna nezavisnost Kosova.

I dok delegacije BiH i Kosova vode sastanak na ekspertskom nivou o taksama, Srbiji stižu upozorenja o mogućnosti uvođenja novih mera od strane Prištine.

Kosovski zamenik premijera Enver Hodžaj danas je izjavio da će Kosovo uvesti recipročne mere protiv Srbije ukoliko Srbija nastavi da narušava teritorijalni integritet Kosova.

Međutim, nije precizirao o kojim merama je reč, već je samo naglasio da su u pitanju „kreativne ideje“ i dodao „bili biste iznenađeni“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.