Han: Uveren sam da možemo rešiti trgovinske razmirice i nastaviti dijalog do kraja godine

Tači Han Vučić
Foto: Tviter, Johanes Han

Evropski komesar za proširenje i politiku susedstva, Johanes Han, ponovio je u Davosu spremnost da posreduje u rešavanju „trgovinske iritacije“ između Beograda i Prištine.

Johanes Han iz Davosa poručuje da je razgovarao i sa predsednikom Vučićem i sa predsednikom Tačijem, koji, kaže, znaju da je rešenje nužno.

„Obojica shvataju moj predlog, još jednom sam ih detaljno upoznao s predlogom i u narednih nekoliko dana očekujem njihov pozitivan odgovor. Razumeju da Kosovo i Srbija za sto svakako moraju da sednu kako bi ove trgovinske, nazovimo ih iritacijama, jednostavno pospremili, da je to temeljni uslov za nastavak konkretnih razgovora i konkretnog dijaloga. Jer Srbija, što je savršeno razumljivo, kaže – ako to ne rešimo, ne možemo dalje ni o čemu da razgovaramo. Ali i s kosovske strane postoje tzv. trade irritants, koje treba adresirati i koje ja svakako nameravam da adresiram. Da skratim priču, uveren sam da se možemo uhvatiti u koštac s ovim problemom te pretpostavljam da se dijalog između Srbije i Kosova može nastaviti do kraja godine“, kaže Han, prenosi N1.

Rešenje kosovskim vlastima, u vidu ekonomskog foruma na kom bi se diskutovalo o trgovinskim barijerama Han je nudio i tokom svoje prve posete Prištini nakon odluke o taksama, a kasnije je ista ponuda stigla i u pismu koje su potpisali Han, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini i komesarka za trgovinu, Sesilija Malmstrom.

Jedan od elemenata u rešenju bi obuhvatao i dugogodišnje pitanje gde bi se odrednica „UNMIK“ u CEFTA sporazumu zamenila samo sa odrednicom „Kosovo*“, dok bi se kao deo rešenja našlo i šire pitanje „modernizacije i revitalizacije“ sporazuma CEFTA, naveli su u zajedničkom pismu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.