Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim

Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.

Sud je proglasio većinom glasova da Zakon br. 06/L-111 o platama u javnom sektoru, u celini, nije u saglasnosti sa određenim članovima zakona, i odlučio da ovaj zakon u celini proglasi nevažećim.

Takođe, ovom presudom ukinute su odluka o određivanju privremene mere obustave promene zakona od 12. decembra 2019. godine, kao i odluka o produženju privremene mere od 30. marta 2020. godine.

„Osporeni zakon je u suprotnosti sa svojim ciljem za ‘usklađivanjem’ plata na nivou celokupnog javnog sektora – čineći proizvoljne i nerazumne izuzetke za nekoliko institucija, između ostalog za Bezbednosne snage Kosova, Obaveštajnu agenciju Kosova, Kosovsku agenciju za privatizaciju, Centralnu banku Kosova i samu Skupštinu“, navodi se u obrazloženju ove presude.

Iz institucije Ombudsmana su ovaj zakon 5.decembra prošle godine prosledili Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti, nakon što su kako su tada saopštili primili 35 pojedinačnih žalbi od različitih subjekata iz javnog sektora, a protiv Zakona o platama u javnom sektoru, uključujući i žalbe od strane zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju, policiji i civilnoj službi.

Tada su zatražili i izricanje privremene mere na primenu Zakona o platama u javnom sektoru do konačne odluke Ustavnog suda i ocenili da „zakon o platama u javnom sektoru i Aneks jedan (1) ovog zakona nisu uspeli da prenesu ustavni duh u pogledu podele vlasti, jednakosti pred zakonom a ni garanciju imovinskog prava. Štaviše, Ombudsman smatra da ovaj zakon nije u skladu sa principima vladavine zakona zbog nedostataka u pogledu njegove jasnoće, tačnosti i predvidljivosti“.

Podsetimo, Zakon o platama stupio je na snagu 1. decembra i predviđao je povećanje plata za deo radnika javnog sektora, ali i smanjenje plata najvišim javnim službenicima.

Usled ovakve odluke suda, neće doći do povećanja plata u delu javnog sektora na Kosovu.

Podsećamo, krajem prošle godine, kosovski sindikat zdravstvenih radnika, sindikat radnika u institucijama obrazovanja i kulture i policijski sindikat, protestovali su zbog najave mogućnosti da Ombudsman zatraži obustavu primene zakona koji je još 1. decembra 2019. trebalo da dovede do očekivanih povećanja plata.

Povezani članci:

Zakon o platama prosleđen Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti

Bez povećanja plata u kosovskom sistemu u decembru, Zakon o platama ipak na Ustavnom sudu?

Pet kosovskih sindikata traži ukidanje odluke o suspenziji Zakona o platama

Priština: Policijski sindikat najavio da neće stupati u štrajk, od protesta odustali i radnici prosvete

Kosovski Ustavni sud usvojio predlog Ombudsmana: Obustavljena promena Zakona o platama do marta 2020

Koha: Sutra štrajk prosvetnih radnika na Kosovu zbog Zakona o platama

Haradinaj o povećanju plata: Sumnjam da se namerno odlaže primena zakona

Ministarstvo finansija: Isplaćivaćemo povišene plate do konačne odluke Ustavnog suda

Zakon o platama prosleđen Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti

Bez povećanja plata u kosovskom sistemu u decembru, Zakon o platama ipak na Ustavnom sudu?

Ombudsman o najavi protesta radnika javnog sektora: Pretnja i ometanje u obavljanju službene dužnosti nezavisne institucije

Priština: Izglasani Nacrt Zakona o dijalogu sa Srbijom, budžet i Zakon o platama

Stupa na snagu novi kosovski Zakon o platama u javnom sektoru: Smanjene plate najvišim službenicima

Priština: 60.000 radnika javnog sektora najavljuju proteste ukoliko ne prime uvećane plate u decembru

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.