Sednica SO: Dodeljeno opštinsko zemljište MTS-u za 50 centi po kvadratnom metru

SO SEverna Mitrovica
FOTO: KoSSev

Skupština opštine Severna Mitrovica odlučila je na današnjoj sednici da dodeli  više od 350 kvadratnih metara opštinskog zemljišta kompaniji MTS za izgradnju poslovnog objekta uz zakup u iznosu od 0.50 evra na mesečnom nivou. Opštinska imovina ustupljena je MTS-u na 99 godina.

Današnjoj sednici prisustvovao je v. d. gradonačelnika opštine Severna Mitrovica i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

Aleksandar Spirić
FOTO: KoSSev

Podsetio je na nove mere koje su usvojili krizni štabovi četiri opština na Severu Kosova u borbi protiv pandemije i pozvao sve građane da ih poštuju.

Govoreći o dodeli zemljišta na dugoročno korišćenje kompaniji MTS, Spirić je kazao da je ovakva odluka usmerena ka jačanju ekonomskog razvoja ali i unapređenju IT sektora, što će biti od koristi korisnicima usluga ove kompanije.

Reč je o katastarskim jedinicama 676/1 i 677/1 uz samu obalu reke Ibar, ukupne površine 353 kvadratnih metara.

Šefica administracije opštine Severna Mitrovica, Adriana Hodić, kaže da je odluka u skladu sa zakonom, te da je u poređenju sa nekim drugim opštinama koje su dodeljivale opštinsko zemljište na sličan način, opština Severna Mitrovica dobila najvišu cenu.

„U istim ovakvim situacijama neke opštine davale su opštinsko zemljište u visini od 0.20 ili 0.30 evra po kvadratnom metru“.

Osim plaćanje zakupa, MTS će imati još jednu obavezu.

„MTS se složio da će za većinu institucija u opštini Severna Mitrovica, wi-fi i druge usluge biti besplatne“, objasnila je Hodžić.

„Segment zapošljavanja je važan za opštinu, MTS se založio i u celom procesu pregovaranja su obećali da će se znatan broj sugrađana zaposliti u ovoj kompaniji“, dodala je.

Adriana Hodžić

Nacrt projekta o izgradnji poslovnice MTS-a već je predat opštini.

Odluka o dodeli zemljišta MTS-u usvojena je sa trinaest glasova, dva odbornika nisu glasala, dok je protiv njenog usvajanja bio samostalni odbornik Dušan Milunović, koji je u jedno trenutku i napustio sednicu.

Odluci o dodeli zemljišta MTS-u prethodio je zahtev MTS-a, o čemu je na sednici SO maja meseca odbornike obavestio bivši gradonačelnik, Goran Rakić.

Budžet umanjen za skoro 1.3 miliona, „napravljena nam je nepravda“

Na današnjoj sednici raspravljalo se i o prvoj budžetskoj projekciji za 2021. godinu.

„Nema lepih vesti, budžet za narednu godinu opštini Severna Mitrovica umanjen je za blizu 1.300.000 evra“, rekla je Hodžić povodom ove tačke dnevnog reda.

„Napravljena nam je velika nepravda, ogromna šteta, jer i dosadašnji budžet nije bio dovoljan za funkcionisanje i nije apsolutno zadovoljavao potrebe građana i institucija“, dodala je.

Za narednu godinu prvom projekcijom Severnoj Mitrovici dodeljeno je 5.075.902 evra, od toga za sektor administracije 2.123.127 evra, za zdravstvo 1.438.046 evra i za obrazovanje 1.505.729 evra.

Hodžić dodaje da je čitajući dokument koji je dostavljen iz Prištine, uočeno da je opština Severna Mitrovica najviše oštećena za sektor plata i kapitalnih investicija.

„Obrazoloženje ministarstva finansija se vezivalo za novi zakon koji je usvojen pa povučen, tako da su plate kalkulisali po staroj formuli“, objasnila je Hodžić.

Smatra da je zabrinjavajuće to da iznos od 1.300.000 evra za koliko je umanjen budžet za 2021. godinu, nije premešten u neku drugu kategoriju.

Hodžić navodi da je slična situacija u svim opštinama na Kosovu, da je budžet znatno umanjen, te da su ta sredstva prebačena u rezerve.

Odbornici opštine Severna Mitrovica usvojili su prvi nacrt budžeta za 2021. godinu, uz koji je ujedno dostavljen Aneks „sa oštrim kritikama i konretnim zahtevima“, da se budžet uveća.

Otvorena regionalna Sigurna kuća 

Šefica administracije opštine Severna Mitrovica danas je ujedno obavestila odbornike da je prethodnog dana zvanično otvorena Sigurna kuća u Zubinom Potoku.

Podsetila je da je reč o regionalnoj sigurnoj kući, te da je izgradnji prethodilo potpisivanje memoranduma o saradnji četiri opština na Severu Kosova.

Objekat je izgrađen na parceli koja je bila u vlasništvu opštine Zubin Potok. Izgradnju projekta pomogao je UNMIK obezbedivši 150.000 dolara kojim je izvršeno renoviranje nedovršenog objekta koji se već nalazio na parceli i adaptacija. Ovim novcem kupljen je plastenik, izgrađen pomoćni objekat za obezbeđenje i obezbeđen nameštaj, naznačila je Hodžić.

Realizaciju projekta pomogao je KFOR, obezbedivši bezbednosne kamere, i Britanska ambasada, dodelom 3.000 funti za potrebe Sigurne kuće.

„Sada potencijalna žrtva porodičnog nasilja, ukoliko se nađe na ulici ne mora da prespava u policijskoj stanici ili bolnici“, objasnila je Hodžić.

Izrazila je nadu da će se ovim uticati na prevenciju nasilja u porodici i na žrtve nasilja u porodici da nastave da žive svoj život normalno.

Izgraditi azil uz pomoć donatora

Na današnjoj sednici raspravljalo se i o problemu pasa lutalica, te je naznačeno da opština Severna Mitrovica još uvek nema azil za pse.

Ksenija Božović
FOTO: KoSSev

Odbornica Ksenija Božović zamolila je odbornike, ali i donatore da se „krene u realizaciju projekta za koji ne trebaju značajna sredstva“, a koji će biti od značaja za sugrađane.

Odbornica SO Severna Mitrovica, ali i kako se pretpostavlja, buduća poslanica u Skupštini Srbije, Danijela Vujičić, podsetila je da se i prethodno raspravljalo o ovom problemu, ali da je tada zaključeno da zbog umanjenja budžeta opština nije u mogućnosti da tako nešto samostalno sprovede.

Ona je takođe pozvala potencijalne donatore, među kojima i KFOR, da izađu u susret, ali i iznela mišljenje da opština Severna Mitrovica ili neka druga na opština na Severu, mogu da izađu u susret i dodele određenu parcelu za igradnju azila.

Danijela Vujičić
FOTO: KoSSev

Za razliku od Božović, Vujičić tvrdi da je za realizaciju ovakvog projekta neophodno obezbediti više miliona evra, jer je, kako kaže, bolje je da psi budu na ulici nego u lošim azilima.

„Ima ih u opštini Vučitrn i u Južnoj Mitrovici gde su te životinje po takvim azilima osuđene na smrt, to pre svega nije humano“.

Na današnjoj sednici usvojeno je i novo Administrativno uputstvo za formiranje opštinskih odbora.

Nezavisni odbornik, Dušan Milunović, uputio je molbu da se formiraju opštinski odbori – za ekonomski razvoj i za omladinu i sport, na šta mu je predsednik SO, Dejan Gurešić, odgovorio da ovakav predlog iznese na narednoj sednici.

Milunović je ujedno zatražio da on, kao i drugi nezavisni odbornik Igor Rajićić postanu članovi Odbora za politku i finansije.

Gurešić je ujedno obavestio odbornike da je odbornica PDK u SO Severna Mitrovica, Gonđa Čauši podnela ostavku.

O tome su obeveštene Opštinska i centralna izborna komisija te se čeka odluka Centralne izborne komisije o zameni odbornika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.