Priština negoduje zbog kazne Saljihu Mustafi: „Nepravda, „šta je sa srpskim ubicama“; SAD pozdravljaju

Saljih Mustafa
FOTO: AP POOL/Peter Dejong

Prva presuda za ratne zločine izrečena je juče pred Specijalnim sudom u Hagu. Na ukupno 26 godina u prvostepenom postupku osuđen je bivši pripadnik OVK, Saljih Mustafa. Presuda je naišla na brojne reakcije u Prištini. Ovog puta su i opozicija i vlast bili jednoglasni – „nepravda“, „rat OVK je bio čist“, „Srbija je počinila genocid“, „oslobodiocu se sudi strože nego agresoru“ – nizale su se reakcije. Oglasio se i Stejt department koji je, sa druge strane, pozdravio izricanje presude.

Saljih Mustafa je bivši komandant gerilske jedinice BIA, jedinice unutar operativne zone Lab OVK, a osuđen je za zločine počinjene nad albanskim stanovništvom na Kosovu 1999. godine.

Mustafa je juče proglašen krivim za tri krivična dela kao ratni zločin – mučenje, proizvoljno lišavanje slobode i protivpravno lišavanje života.

Za jedno krivično delo mu je izrečena kazna od 22 godine zatvora, za drugo – 10 i treće – 25 godina zatvora. Porota Specijalizovanih veća odlučila je da mu jedinstvena kazna zatvora bude 26 godina.

Tokom jučerašnjeg dana listale su se reakcije prištinskih zvaničnika, kako vlasti, tako i opozicije. Svi su oni tvrdili da je presuda nepravedna.

Kosovski premijer oglasio se dužom objavom na Fejsbuku.

„Masakr porodice Bogujevci, Durići i Lugaljiu u kojem je 16 albanskih civila koji nisu učestvovali u ratu, ubio pripadnik zloglasne jedinice koja je takođe učestvovala u srebreničkom masakru ‘Škorpioni’, Saša Cvjetan, osuđen je na samo 20 godina. Čak je pušten na slobodu 2018. godine, 3 i po godine pre isteka kazne zbog, kako je rečeno, ‘dobrog ponašanja’, iako je ubijao decu koja su spavala“, poručio je Kurti.

Kaže i da postoje „hiljade ubica iz Srbije koji nikada nisu osuđeni, niti im je suđeno za zločine koje su počinili na Balkanu“.

„Samo 26 Srba osuđeno je za preko 12.000 ubistava i preko 20.000 seksualno zlostavljanih na Kosovu. Izgleda da je svaki od srpskih osuđenika u proseku ubio preko 462 Albanca i silovao 770 ljudi“, kaže Kurti.

Kosovski premijer ujedno tvrdi da su oni dobili mnogo blaže kazne od Saljiha Mustafe koji se, kako ocenjuje, „borio ne da osvoji drugu zemlju, već da oslobodi svoju“.

„Ova presuda je nečuvena. Kakva je poruka koju se ovom presudom šalje Ukrajincima koji se danas bore protiv agresora? Nadam se da će nezavisne institucije pravde shvatiti nepravdu i da će se to odraziti na drugostepenu presudu“, poručio je Kurti.

Kaže da je borba svakog naroda protiv osvajača i okupatora univerzalno pravo.

„Neprihvatljivo je kada se oslobodiocu sudi strože od genocidnog agresora. Danas i uvek smo solidarni sa borcima i sa našom OVK“, naveo je Kurti.

Juče se oglasio pokret čiji je Kurti predsednik – Samoopredeljenje, koji je poručio da je Mustafa bio „borac za slobodu“.

„On i njegovi prijatelji u OVK bili su posvećeni zaštiti albanskog naroda, koji je Srbija želela da iskoreni sa Kosova, tokom godina okupacije“, poručili su iz ove stranke, navodeći ujedno da je za njih neprihvatljivo to što je Mustafa osuđen na 26 godina zatvora.

I oni se nadaju se da će drugostepeni sud osloboditi Mustafu, uz navode da se „čini da nema dokaza za njegovu direktnu odgovornost“.

Iz ove stranke poručuju da njihovi poslanici jedini nisu glasali za formiranje Specijalnog suda.

„Smatramo da Kosovu nisu potrebna posebna rešenja i eksperimenti, već normalne institucije kao i bilo kojoj drugoj zemlji. Čak i naša pravda treba da proizilazi iz funkcionisanja normalnih sudova, a ne osnivanjem specijalnih sudova“, poručili su.

Kažu da je termin „etničko čišćenje skovan u Srbiji“, te se i oni žale na to da je, kako navode „samo“ 26 Srba osuđeno za ratne zločine, te da je bilo drugih koji su, kako kažu, „učestvovali u genocidu“, a nisu kažnjeni.

Osvrnuli su se i na trenutnu situaciju na Severu, navodeći da se Srbija bavi „destabilizacijom Kosova time što sponzoriše kriminalce da postavljaju barikade i svakodnevno preti ratom“.

„Zato nas to boli i smatramo neprihvatljivom kaznu koja se primenjuje prema Albancima poput Saljiha Mustafe, koji su i tada i sada uvek u odbrambenim pozicijama pred agresijom“, poručili su iz Samoopredeljenja.

Kažu i da nikada neće prihvatiti „izjednačavanje agresora sa braniocem, relativizovanje prava na oslobođenje i otpor“.

Predsednica poslaničke grupe Samoopredeljenje, Mimoza Kusari Ljilja (Lila) takođe je kazala da je stav ove stranke o Specijalnom sudu već poznat, odnosno da je njegovo formiranje bilo pogrešno.

„Sada je drugi deo posledice akcije koja se odigrala u Skupštini Kosova. Dakle, posledice snose drugi i zemlja će ih snositi“, rekla je Kusari-Ljilja.

„Rat Oslobodilačke vojske Kosova bio je pravedan, neizbežan i neophodan“, rečima Saljiha Mustafe oglasio se juče i predsednik PDK, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi).

Kaže i da su te reči „realnost kosovske istorije, koju nijedan napor ne može promeniti ili prepisati“.

I ovaj zvaničnik je Srbiju optužio za genocid, te kazao da je OVK i da će „uvek biti nacionalni ponos“.

Poručuje da su centralni deo „ponosne istorije oslobodioci koji se bez prava drže u Specijalnom sudu“, te naglašava da kazna Saljihu Mustafi „izaziva ogorčenje kod svakog Albanca“.

Krasnići se takođe nada da će ona biti, kako kaže, „ispravljena u drugom stepenu kako bi se dokazala ozbiljnost i nepristraslnost Suda“.

Poslanik PDK, Mrgim Ljuštaku (Lushtaku) takođe je kritikovao Specijalni sud, ali i kosovsku predsednicu zbog toga što se nije oglasila. Sa druge strane, pozdravio je reakciju kosovskog premijera. Kritike na račun Osmani poslao je još jedan poslanik ove stranke, Ardian Kastrati, prenosi Gazeta Express.

Bivši čelnik OVK, a sada lider opozicione AAK, Ramuš Haradinaj, takođe se nada da će drugostepeni sud Mustafi „dodeliti slobodu“:

„Da će dobiti epilog slobode kao što se dešavalo u mnogim drugim slučajevima – da su drakonske kazne vraćane na nevinost“, poručio je Haradinaj.

On je naveo da „čvrsto veruje u nevinost OVK“, te dodaje da je Kosovo prihvatilo mehanizam za „otklanjanje svih dilema da je borba OVK za slobodu zemlje bila čista“.

Na odluku drugostepenog suda akcenat je stavio i predstavnik poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, navodeći da su Mustafa i svi ostali pripadnici OVK „vodili poštenu borbu“.

„Za mene i sve Albance ova odluka je neosnovana. Uveren sam da će pravda za Mustafu rezultirati time da on dobije na Apelacionom sudu. Ova odluka je apsurdna“, dodao je Tahiri.

„Gore od svedočenja i preživljavanja Miloševićevog genocida nad Albancima sa Kosova je svedočenje da se ista istorija revidira pred našim očima, tokom našeg životnog veka“, poručila je bivša ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla.

Ona kaže i da poslanici koji su glasali za formiranje Specijalnog suda „zaslužuju zid srama“.

Protivljenje odluci suda iskazali su i ministri u kosovskoj vladi – Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu) i Armend Mehaj.

Vršilac dužnosti Udruženja veterana OVK, Faton Kljinaku (Klinaku), smatra da je kazna od 26 godina zatvora „politička i skandalozna“.

Komentarišući navode sudije koji je tokom izricanja presude kazao da se ona izriče „u ime naroda Kosova“, Kljinaku poručuje da može u ime srpskog, ali ne i albanskog.

„Sam Saljih Mustafa se borio za ovaj narod. Narod voli Saljiha Mustafu jer se borio za svoju slobodu”, ocenio je Kljinaku.

Prajs: Presuda nije protiv OVK već za individualnu odgovornost

Za razliku od prištinskih zvaničnika, Sjedinjene Američke Države pozdravile su presudu koja je izrečena Saljihu Mustafi.

Portparol Stejt departmenta, Ned Prajs, poručio je da ova odluka suda nije presuda protiv OVK ili Kosova, već je u pitanju individualna krivična odgovornost.

„Ova presuda je snažan korak ka pomoći Kosovu da održi vladavinu prava i osigura pravdu za žrtve. Takođe, pozdravljamo hrabrost pojedinačnih žrtava i svedoka koji su se javili i osuđujemo pretnje i zastrašivanja sa kojima su se suočili. Bez ovih hrabrih pojedinaca pravda ne bi bila moguća“, poručio je Prajs.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.