Musljiu o Svećljinoj poseti Severu: Nije posao ministra da donosi hranu; Krasnići: „Uklonite sramne barikade“

barikade rudare
FOTO: KoSSev

Još jedna poseta Dželjalja Svećlje Severu Kosova, ali sa hranom za policajce na Brnjaku sa kojima je večerao, naišla je na osudu poslanice PDK koja ga je pozvala da se dostojanstveno odnosi prema policiji i da počne da donosi odluke. Na odluke i konkretne akcije pozvao je i predsednik ove stranke, uz konstataciju da se na Severu barikade vraćaju u svakodnevni život dok, kako tvrdi, Kurtijeva vlada stoji sa strane.

Svećlja je saopštio jutros da je večerao sa policajcima sa Brnjaka, odakle je poslao poruku da kosovske institucije imaju sve kapacitete da uklone barikade koje su danas ušle u osmi dan, ali i da u koordinaciji sa međunarodnim partnerima procenjuju situaciju za adekvatan odgovor.

Najnovija poseta Svećlje i najava o uklanjanju barikada, stigle su u istom danu kada i potvrda da je ka Malom Zvečanu postavljena još jedna barikada.

Poseta je ujedno naišla na osudu Srpske liste koja je saopštila da je reč o provokaciji, ali i da će Priština „dobiti odgovor srpskog naroda kakav zaslužuje“, ukoliko pokuša nasiljem da ukloni barikade.

Osim Srpske liste, novi odlazak Svećlje na Sever, prokomentarisala je i poslanica PDK, Ganimete Musljiu (Musliu), pogotovu navode o tome da je sa sobom poneo hranu koji su pripremili pojedini lokali i porodice za policajce.

„Neka neko kaže Svećlji da nije posao ministra da ide i deli hranu. On ugrožava i policiju time što odlazeći čini ‘dobro delo’ policiji za šaku glasova“, poručila je Musljiu.

„Ne pravite filmove donosite odluke“, savetovala ga je ujedno ova poslanica PDK.

Kaže da se Kurtijeva vlada diči time što je odobrila najveći budžet za bezbednost, a da se, sa druge strane, bavi bezbednošću Kosova kroz dobrotvorne svrhe.

„Dželjalj Svećlja, ministar unutrašnjih poslova vlade Aljbina Kurtija, hvali se da obezbeđuje hranu za policiju na severu kroz dobrotvorne svrhe“, poručila je ova poslanica.

Pozvala je Svećlju i Kurtijevu vladu da se „dostojanstveno ponašaju prema policiji – obezbede plate, hranu, oružje i odeću“, ali i da odaberu direktora policije.

Osim Musljiu, povodom novonastale situacije na Severu Kosova, te poteza koje vuče kosovska vlada, oglasio se i predsednik PDK, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi).

„Na Severu Kosova dešava se upravo ono na šta smo upozoravali pre nekoliko dana, a što nikako ne bi trebalo da se desi. Barikade se vraćaju u svakodnevni život pred očima Vlade. Samo zato što Vlada ćuti i ignoriše to kao činjenicu, ne znači da se u severnom delu ne stvara nova realnost. Za one koji imaju uši da čuju i oči da vide, zvono zvoni“, poručio je Krasnići.

Kaže da stajanje sa strane ne rešava problem, a dalji kompromisi još manje.

„Ostvarivanje suvereniteta i vladavine prava, kao i funkcionisanje institucija Republike Kosovo na celoj teritoriji zemlje, zahtevaju hitnu i doslednu institucionalnu akciju. Barikade moraju biti uklonjene bez odlaganja“, poručio je ovaj političar.

Kaže i da je vreme da se vrati normalnost i garantuje bezbednost za sve građane na Severu.

„Za ono što se danas može učiniti, sutra može biti kasno. Kosovo nema tu pogodnost. Narušava se suverenitet naše države. Naša budućnost je u opasnosti. Potreban je hitan odgovor. Uklonite te sramne barikade i dokažite građanima da ste tu za njih. Ne napuštajte Kosovo!“, poručio je ovaj opozicioni lider.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.