Pantović: Odbijena žalba na pritvor Dejanu Pantiću

Pantović
FOTO: KoSSev

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je danas da je apelacioni sud u Prištini odbio žalbu protiv određivanja pritvora njegovom klijentu, Dejanu Pantiću, bivšem pripadniku Kosovske policije koji je prošle subote uhapšen na punktu Jarinje.

„Ono što nam stoji na raspolaganju je jedno vanredno pravno sredstvo. Mi ćemo već u ponedeljak predatu Vrhovnom sudu Kosova zahtev za zaštitu zakonitosti protiv rešenja apelacionog suda u Prištini kojim je odbio žalbu na određivanje pritvora, jer su mu uskraćena prava koja ima po zakonu, ali i ljudska prava koja su zagarantovana mnogim međunarodnim dokumentima, a koja su formalno u primeni i na ovom području“, rekao je Pantović.

Osim toga, Pantović dodaje da je u petak poslao pretpretresnom sudiji koji je Pantiću odredio pritvor zahtev da se Pantiću hitno omogući telefonski razgovor makar od minut-dva da bi se čuo sa članovima porodice.

„Ono što smo čuli je da se nalazi u krajnje lošim uslovima, to je baza Kosovske policije na administrativnom prelazu Jarinje, bez osnovnih uslova za normalni boravak tamo, a po zakonu o krivičnom postupku Kosova, okrivljeni mora da boravi u ustanovi za pritvor gde postoje normalni uslovi“, ističe Pantović.

On dodaje da je u Pantićev slučaj uključen i njegov kolega Vlajić iz Kosovske Mitrovice. Pantović naglašava da se od samog hapšenja Dejana Pantića krše njegova prava kao osumnjičenog u krivičnom postupku, a krše mu se i ljudska prava.

„Prvo, već osmi dan ne znamo gde se nalazi, nije imao nikakav direktan fizički kontakt sa svojim advokatom da sa njim priča, konsultuje se i pripremi odbranu. Nije mu omogućeno da se vidi ni sa jednim članom svoje porodice. I što je najgore, nije mu omogućen ni telefonski poziv da kaže članovima porodice gde se nalazi, kako se oseća, posebno što je srčani bolesnik kojem je pre par meseci ugrađen stent“, navodi Pantović i dodaje da je Pantić jednostavno čovek lošeg zdravstvenog stanja.

Pantićev branilac kaže da je razočaran ponašanjem međunarodne zajednice, EULEX-a i brojnih nevladinih organizacija koje se nalaze na severu KiM, a koje nisu reagovale na, kako kaže, drastično kršenje zakona i prava Dejana Pantića.

„Bez obzira što policija Kosova i sud kažu da su tu neke okolnosti koje ne dozvoljavaju primenu zakona, čudi me da se već osam dana nijedna orgazacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava nije do sada oglasila.

EULEX je saopštio da pomno prati ceo slučaj, ali nismo čuli šta iz tog pomnog praćenja slučaja su zaključili. Čovek je jednostavno u takvoj situaciji da njegova porodica ne zna gde se on nalazi i ne znaju da li je živ uopšte“, kaže Pantović.

On navodi primer lekova koji su predati policiji u Leposaviću da bi bili prosleđeni Pantiću, ali da ni posle par dana EULEX uopšte nema informaciju da li su mu oni predati.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.