Sindikati: Policajci i carinici „blokirani“ na Jarinju, institucije da reaguju

Baza Jarinje Specijalci KP policija
FOTO: KoSSev

Savez samostalnih sindikata Kosova obratio se kosovskoj vladi, KFOR-u i EULEX-u u vezi sa trenutnom situacijom na Severu Kosova. Požalili su se na položaj pripadnika Kosovske policije koji su, kako navode, „blokirani“ od subote na prelazu Jarinje. Sa sličinim navodima se, prema pisanju Gazete Express, oglasio i Nezavisni carinski sindikat Kosova, koji je poručio da carinici stacionirani na prelazu Jarinje od subote dežuraju bez mogućnosti da se smenjuju sa drugim službenicima.

Savez samostalnih sindikata Kosova saopštio je ove nedelje da pripadnici Kosovske policije na Jarinju rade bez odgovarajuće ishrane i bez odgovarajućih higijenskih i tehničkih sredstava.

Traže od kosovske vlade, KFOR-a i EULEX-a da „stanu na njihovu stranu“.

„Krajnje neprihvatljivo delovanje antigrađanskih i antidemokratskih grupa, narušavanja reda i mira i smetnje u radu policije, mora se što pre zaustaviti, a za to se nadamo da će Vlada, u saradnji i punoj koordinaciji sa KFOR-om i EULEX-om uspeti da zavede red i mir i blokiranim policajcima omogući da obavljaju svoje dužnosti“, naveli su.

Savez samostalnih sindikata Kosova očekuje da će odgovarajuća akcija kosovske vlade u saradnji i u punoj koordinaciji sa KFOR-om i EULEX-om deblokirati puteve, a kako bi policajci i građani mogli slobodno da se kreću.

Juče se oglasio i Nezavisni carinski sindikat Kosova navodeći da službenici stacionirani na prelazu Jarinje od subote dežuraju bez mogućnosti da se smenjuju sa drugim carinicima, prenosi Gazeta Express.

Sindikat je saopštio da zamena carinika ne može da se obavlja zbog blokade puteva na Severu Kosova.

„Nezavisni carinski sindikat Kosova, kao snažan glas svog članstva, saoseća se sa carinicima organizovanim u PKK Jarinje. Istovremeno, Sindikat čestita institucijama Republike Kosovo, a posebno carinicima i policajcima na odlučnosti, hrabrosti i posvećenosti širenju vladavine prava na celoj teritoriji Kosova“, navodi se u saopštenju koje prenosi Gazeta Express.

Ovaj sindikat je pozvao kosovske institucije da vode računa o bezbednosti, uslovima rada i zdravlju tamošnjih carinika, policajaca i građana.

Osmi je dan barikada na Severu Kosova koje su postavljene prošle subote od strane Srba – zvanično zbog hapšenja nekadašnjeg policajca, Dejana Pantića. Barikade se nalaze u opštinama Leposavić, Zubin Potok i Zvečan na više lokacija, te je nemoguće saobraćati magistralnim putevima. Ujedno, istog dana kada su postavljene barikade, Kosovska policija je zatvorila prelaze Jarinje i Brnjak.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.