Svećlja večerao sa policajcima sa Brnjaka: Barikade ukloniti što pre, imamo kapacitete, procenjujemo situaciju

Svećlja policajci sa brnjaka
FOTO: Dželjalj Svećlja/Fejsbuk

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, saopštio je da je večerao sa policajcima sa Brnjaka, odakle je poslao poruku da bi barikade koje su danas ušle u osmi dan, trebalo da se uklone što pre.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, oglasio se danas na Fejsbuku navodeći da su jedan od lokala iz Prištine, pojedini biznisi i porodice pripremili hranu za policajce na krajnjem Severu Kosova.

„Večerali smo zajedno sa policajcima u Brnjaku koji, kao i svi ostali, rade sa visokim moralom i predano u skladu sa svojom misijom u obezbeđivanju sigurnosti i zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje“, poručio je Svećlja u objavi na Fejsbuku.

Ovaj ministar kaže da su građani sa Severa već nedelju dana blokirani barikadama i da „uporno traže“ uklanjanje i nesmetani nastavak života i razvoja.

„Svaki trenutak proveden pod blokadom barikada koje su podigle naoružane i kriminalne grupe je previše“, poručuje Svećlja.

On je i danas kazao da kosovske institucije imaju sve kapacitete da uklone barikade, ali i naglašava da Priština u koordinaciji sa međunarodnim partnerima procenjuje situaciju za adekvatan odgovor.

„Sever naše zemlje, kao i svaki kutak naše Republike, mora što pre da se vrati u normalu“, poručio je Svećlja.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova neretko posećuje Sever ovih meseci, tj. skoro svakog vikenda, a najčešće obilazi upravo prelaze Jarinje i Brnjak.

Nova Svećljina poseta policajaca na Brnjaku dolazi sa, odnosno nakon reakcija sindikalnih organizacije iz Prištine koje se žale na loše uslove za rad policijskih službenika na krajnjem Severu Kosova, a prvenstveno na Jarinu.

One poručuju da su policijski službenici na ovom prelazu blokirani, usled barikada, te da su bez odgovarajuće ishrane i higijenskih i tehničkih sredstava.

Na Severu Kosova već duže od nedelju dana traju nove tenzije a nakon podizanja barikada na najmanje šest mesta na magistralnim putevima u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Postavljanju barikada prethodilo je hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića, a novim tenzijama masovno napuštanje većine kosovskih institucija na Severu u novembru ove godine od strane Srba, kada je ujedno Kosovsku policiju napustilo više od 500 pripadnika srpske nacionalnosti.

Tenzije su potom dodatno podgrejane raspisivanjem sada već odloženih izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici, kada su Srbi sprečili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije. Potom su se rasporedile pojačane snage KP na Severu, nakon čega su se hapšenja i dogodila.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.