KP potvrdila: Na putu Mitrovica-Leposavić postavljeni kontrolni punktovi

Na putu Mitrovica – Leposavić postavljeni su kontrolni policijski punktovi, potvrdila je Kosovska policija. Na punktovima su vidljive jedinice koje su pod opremom specijalnih jedinica. Tako su se posle pojačanih snaga koje su se rasporedile u Severnoj Mitrovici pre 13 dana, sada policijski službenici rasporedili i na magistralnom putu u dubini Severa Kosova, na kojem se takođe nalaze i barikade. 

Specijalne jedinice Kosovske policije raspoređene su na više punktova nedaleko od skretanja za Banjsku kod Bistričkog mosta na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić. Oni naizmenično propuštaju automobile stojeći pored oklopnih vozila na putu.

Nekoliko sati nakon izlaska policijskih službenika na ovaj put, potvrda je stigla i iz Kosovske policije, ali bez preciziranja da li su u pitanju specijalne jedinice ili redovni policijski službenici.

Ovi kontrolni punktovi postavljeni su, kako navode iz policije, zarad garantovanja slobode kretanja i sprečavanja kriminalnih aktivnosti i krijumčarenja.

„U cilju izvršavanja zadataka i zakonskih ovlašćenja, Policija Kosova je predvidela adekvatno operativno planiranje u angažovanju svog osoblja i kapaciteta na najracionalniji način u ostvarivanju zakonskih ciljeva širom zemlje sa ciljem stvaranja bezbednijeg okruženja za sve građane bez razlike“, navela je KP.

Kosovska policija raspoređena je na istom putu na kojem su već 12 dana postavljene četiri barikade – dve u zvečanskoj opštini i dve u opštini Leposavić.

U jeku krize na Severu i blokiranja ovog puta, iz Kosovske policije poručuju da je „kontrola i bezbednost situacije na terenu“ njihov glavni prioritet, te da ulažu „maksimalne napore već nekoliko dana da se prevaziđe napeta situacija na Severu“.

„Kosovska policija, posebno policijski službenici, posvećeni su održavanju reda i garantovanju opšte bezbednosti u celoj zemlji i, u zavisnosti od potreba, preduzimaju neophodne radnje na terenu kako bi se garantovala zakonitost“, naveli su u saopštenju za medije.

Zahvalili su se građanima na saradnji, kao i pružanju informacija i prijavljivanju slučajeva.

Policija, međutim, nije saopštila detalje o boravku ovih jedinca, odnosno da li se radi o privremenom ili stalnom punktu.

Prisustvo specijalnih jedinica na Severu datira od pre nešto više od godinu dana kada su ove jedinice bile stacionirane, odnosno blokirane tokom trinaestodnevnih barikada u blizini Jarinja i Brnjaka.

U međuvremenu, Kosovska policija je van fokusa šire srpske javnosti po prvi put na Severu izgradila najmanje četiri baze za specijalne jedinice od kojih su dve u opštini Leposavić, a dve u Zubinom Potoku. O tome se nisu oglašavali srpski političari sve dok se Aljbin Kurti nije pohvalio obilaskom ovih baza u Zubinom Potoku.

U toku je nova kriza na Severu koja je posebno intenzivirana od kada su početkom novembra Srbi napustili većinu kosovskih institucija, uključujući vladu, skupštinu, skupštine opština na Severu, policiju i pravosuđe.

Ovaj period obeležilo je i više incidenata, kao i raspoređivanje većeg broja pripadnika Kosovske policije iz drugih regiona po Severnoj Mitrovici za koje je saopšeno da su redovne jedinice. Međutim, tokom prethodnih dana u Mitrovici se mogu videti i jedinice koje su pod opremom specijalnih jedinica.

O tome čitajte u posebnoj vesti: Policajci s juga opomenuti da ne objavljuju slike sa Severa, šta se događalo prethodnih dana?

Situacija je dodatno kulminirala pre dvanaest dana kada je uhapšen bivši pripadnik Kosovske policije, Dejan Pantić, odnosno kada su i na zvanično devet mesta Srbi podigli barikade koje još uvek traju. Dvanaesti je dan barikada, a isto toliko dana su ujedno zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak.

Postavljanje novih punktova stiže uoči „najvećeg protesta ikada“ koji je za sutra u podne najavio krizni štab u Rudaru kod Krsta, gde se inače nalazi i jedna od barikada.

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.