Aktivistkinje iz srpskih sredina ne učestvuju ali podržavaju proteste u Prištini

FOTO: Kallxo

Gotovo dve nedelje Kosovo potresaju vesti o silovanju devojčica. U Prištini se svakodnevno održavaju protesti ispred zgrade kosovske vlade, sa kojih učesnici zahtevaju smenu sudija i tužilaca. Aktivistkinje za prava žena iz srpske zajednice traže da se počinioci ovih nedela najstrožije kazne, a protestima za sada podršku pružaju samo putem izjava ili objava na društvenim mrežama.

Jedanaestogodišnja devojčica iz Prištine silovana je u više navrata, kako od strane maloletnika, tako i odraslih mušakraca. Prvi slučaj je registrovan 27. avgusta, kada je pet osoba, od kojih su tri maloletne, uhapšeno i poslato u pritvor. Sumnja se da je devojčica silovana u intervalu od sedam sati na različitim lokacijama u Prištini. Drugi slučaj se navodno dogodio 21. juna, zbog kog je uhapšeno još šest osoba. Dvojica poslednjih uhapšenih osumnjičeni su za silovanje i trgovinu maloletnicama, dok su ostali osumnjičeni za silovanje i seksualne usluge.

Maloletnica se 21. juna ove godine, navodno, sastala sa šestoro punoletnih osumnjičenih i oni su je poslali u četiri različita motela u kojima su se zločini navodno dogodili. Jedanaestogodišnjakinja se trenutno nalazi u prihvatilištu i na lečenju.

Desetak dana kasnije, u medijima je objavljeno da je prijavljeno silovanje devojčica iz Gnjilana. Kako se navodi prijavljena su i uhapšena dva odrasla muškarca, koji su, kako se navodi, maloletnicu silovali u periodu od marta do aprila.

Zbog ovih slučajeva ali i propusta u radu policije i pravosudnih organa svakodnevno se održavaju protesti u Prištini, a od nedavno i u Skoplju i Tirani. Na njima osim građana učestvuju i predstavnici različitih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Predstavnice srpskih nevladinih organizacija koje se bore za prava žena fizički se nisu priključile protestima, ali ih kako navode u izjavi za RTV Kim podržavaju.

Nevladina organizacija „Žensko pravo“ podržava protest u Prištini preko svoje Fejsbuk stranice, što je po rečima Ružice Simić, “u uslovima trenutne situacije na severu Kosova jedini mogući vid podrške”.

„Mi kao jedna ženska nevladina organizacija mnogo puta smo doživeli da udarimo glavom o zid. Mislim da su žene u Prištini dovoljno glasne i imaju svaku našu podršku. Želim im da budu i dalje uporne kao što su i do sada bile u borbi za ženska prava“, kazala je Simić.

I Gordana Đorić iz Udruženja poslovnih žena “Avenija” pruža podršku protestima u Prištini i navodi da razmišlja da se i fizički priključi. Smatra da i u Gračanici treba pokrenuti proteste zbog ovakvih slučajeva. Istovremeno je podsetila da je prva reagovala kada je saznala za podvođenje devojčica i devojaka u Štrpcu.

„To je diglo takvu prašinu pa je ispalo kao da širimo dezinformacije, ali to su bile priče koje smo mi čuli od meštana koji su znali više od nas. Onoliko koliko sam smatrala da treba da reagujem, ja sam reagovala. Ovo (silovanje devojčice u Prištini) je bio šok za mene kada sam sazanala. Htela sam čak da odem u Prištinu, da i ja budem deo onih žena koje protestuju i traže od institucija da se počinioci takvih zločina nad decom kazne na jedan najstrožiji način“, kazala je ona u izjavi za RTV Kim.

Nevenka Rikalo, menadžerka “Ženskog inkluzivnog centra” u Novom Brdu kaže da je ova organizacija podržala proteste zajedničkim oglašavanjem na stranici Mreža žena Kosova.

„Ne želimo pojedinačno. Pojedinačno ništa nećemo moći da uradimo, samo zajedničkim snagama može da se skrene pažnja insistucijama, kao i samim roditeljima i mladima da su Zakon o Zaštiti od nasilja u porodici i Krivični zakonik ti koji će doprineti da se počinioci nasilja kazne „, kazala je Rikalo.

“Ćutanje je problem”

Gordana Đorić iz Udruženja “Avenija” veruje da i u srpskim sredinama postoje slučajevi seksualnog zlostavljanja devojčica i devojaka ali da se o tome, nažalost ćuti.

„Trebalo bi da što više i češće pričamo o tome, o tim zloupotrebama, takvim situacijama gde naša deca trpe, ne samo deca nego i devojke. Devojke su ucenjene da dobiju posao, da ostanu na poslu, da polaže ispit.. Ima svakavih ucena nad našim devojakama i devojčicama. Trebalo bi to sprečiti što pre. Potrebno je da stalno imamo i emisije u kojima se govori o tome i da se osuđuju muškarci kako više ne bi radili takve stvari“, kazala je Đorić.

Ružica Simić iz NVO „Žensko pravo“ navodi da je nad devojčicama počinjen zločin.

„Pre svega silovanje jedanaestogodišnje devojčice, gde se ispostavlja da to nije bilo samo jednokratno i jednodnevno, nego da iza toga stoji puno nesavesnosti i nemorala, i to ne samo ovih ovih koji su vršili taj zločin, nego i u institucijama. Sada čujemo za sličan zločin u Gnjilanu. To samo pokazuje jedno stanje u društvu i jedan odnos svih nas prema pravima žena, prema rodno zasnovanom nasilju, čak i prema nasilju u porodici. To govori o statusu žene u kosovskom društvu“, navela je Simić.

Gordana Đorić ističe da je veliki problem što institucije nisu odradile posao kako to zakon predviđa.

“Isto tako bi trebalo da se zakon promeni i uspostave kazne koje su mnogo strožije. Ovo što se dogođa to je strašno. Ja kao roditelj i neko ko živi u takvoj sredini imam saznanja da se takva deca stide da prijave, ne usuđuju se, plaše se jer doživljavaju razne pretnje i ucene. Mnogo njih zloupotrebljava nezrelost dece, eksploatišu ih na svakakav način, najviše u seksualnim odnosima. To je strašno“, rekla je Đorićeva.

Nevenka Rikalo ističe da čitavo društvo treba da se uključi, a posebno roditelji za koje smatra da treba više da vode računa gde im se deca kreću, sa kim se dopisuju, upoznaju i druže.

„Mentalitet je takav da se veliki značaj daje muškarcima, a devojčicama mnogo manje. Tako su i vaspitavanja u porodici, mladi momci i dečaci su važni i mogu da donose neke odluke, dok su devojčice njima potčinjene”, kaže Rikalo ističući da je to posebno zastupljeno u ruralnim sredinama.

Podsetimo, povodom slučaja silovanja jedanaestogodišnje devojčice u Prištini, direktor uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloletnicima, kao i generalni direktor Kosovske policije dali su ostavku iz moralnih razloga.

Učesnici protesta pored zahteva da se smene sudije i tužioci, traže i da se legalizuje upotreba i distribucija biber spreja za samoodbranu, da se formira specijalizovana policijska jedinica za seksualno nasilje, sigurnost, pravdu i rehabilitaciju za žrtve seksualnog nasilja, kao i uvođenje predmeta seksualnog nasilja u školama.

Kim

Povezane vesti:

Prijavljen još jedan slučaj silovanja maloletnice, ovaj put u Gnjilanu

Svećlja: Informacije pokazuju da je maloletnica silovana više od godinu dana

Još jedan protest zbog silovanja maloletnice: Traže se ostavke sudija i tužilaca, izlistani novi zahtevi

Tužilački savet o Kurtijevoj statistici zastarelih slučajeva seksualnog nasilja: Tendenciozna i netačna

PIK pokrenuo istragu o postupanju policijskih službenika u vezi sa slučajem 11-godišnjakinje

Kurti: Oko 200 sudija izreklo samo uslovne i novčane kazne za slučajeve seksualnog zlostavljanja

Ukupno 11 uhapšeno u vezi sa silovanjem 11-godišnje devojčiće, žrtva u dva navrata – u junu i avgustu

Slučaj silovanja u PR: Smenjena dva visoka funkcionera, Kurti pita – Gde je moral sudija i tužilaca

Kolektiv za feminističku misao i akciju nakon silovanja maloletnice: Radikalizovaćemo otpor ako vlada ne odgovori na naše zahteve

Priština: Protesti protiv nasilja nad ženama posle slučaja silovanja maloletnice

Protiv 27-godišnjaka optuženog za silovanje devojčice, već tri zastarele optužnice

Direktor Kosovske policije podneo ostavku posle slučaja silovanja maloletnice

Kosovska vlada će formirati stručnu komisiju za analizu postupaka institucija u slučaju silovanja maloletnice; uhapšen i peti osumnjičeni

Uhapšene četiri osobe od ukupno pet koje se sumnjiče za silovanje u Prištini

Priština: Pet osoba silovalo maloletnicu, više njih uhapšenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.