Haradinaj smenio Rikala: Bio je ministar kojeg su poštovali u Vladi Kosova

Nenad Rikalo i Ramuš Haradinaj
Foto: RSE/ Bujar Terstena

„Danas sam doneo odluku i razrešio sam ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenada Rikala,“ objavio je ovoga jutra na svom Fejsbuk profilu kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Do razrešenja dolazi nakon zahteva za smenu ovog ministra opozicione PSD koji je stavljen pred kosovskog premijera, ukoliko želi 12 glasova ove političke opcije u drugom čitanju nacrta Zakona o budžetu Kosova za 2019. koje je zakazano za danas. 

Rikalo je jedini ministar iz redova Srpske liste koja je inače od marta prošle godine u ostavci, a koji je javno vršio dužnost u kosovskim institucijama ove godine.

„Gospodin Rikalo je izrazio zahvalnost za saradnju dok je bio aktivan kao ministar u Vladi Kosova,“ napisao je Haradinaj, naglasivši da je „bio ministar koga su poštovali u Vladi Kosova“.

„Saradnja sa predstavnicima svih zajednica i predstavnicima srpske zajednice nastaviće se nesmetano,“ dodao je.

Ubrzo nakon smene kosovskog ministra Nenada Rikala, kratkim saopštenjem, oglasila se Srpska lista – ocenivši da je razrešen sa ove pozicije „zato što ne pristaje na politiku gaženja prava Srba i njihovih interesa“.

 

Rikalo Haradinaj

Zahtev za smenu

Ministru Srpske liste u Vladi Kosova, Nenadu Rikalu, koja je inače od marta prošle godine u ostavci, od početka ove godine preti razrešenje zbog nezadovoljstva njegovim radom.

Jedno od obrazloženja za zahtev za smenu Rikala je da bojkotovanje kosovskih institucija od strane funkcionera Srpske liste blokira rad ministarstva, a da je podrška poljoprivrednicima sada posebno bitna, budući da je potrebno povećati proizvodne kapacitete kosovskih poljoprivrednika zbog smanjenog uvoza robe iz Srbije do kojeg je došlo po uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Nakon što je sa 62 glasa „Za“ 21. decembra Skupština Kosova usvojila nacrt budžeta za 2019, opoziciona PSD tada je uslovila kosovskog premijera svojim glasovima za drugo čitanje.

Osim smene Nenada Rikala, među zahtevima koje su tada izneli je i da se:

Usvoji Zakon o platama u drugom čitanju i to skupa sa Zakonom o budžetu

Vlada odobri Zakon o dijalogu i prosledi ga Skupštini do 24.12.2018.

U roku od tri meseca Skupštini preda Zakon o Vladi u kom će broj zamenika ministara biti ograničen na najviše dva

Umanji svota izdvojena za socijalnu pomoć i penzije koja iznosi 465 miliona evra

Ubrzo nakon zahteva PSD-a, Rikalo se u više navrata pojavljivao u prostorijama svog ministarstva, gde je održao više sastanaka, među kojima je i onaj sa predstavnicima Svetske banke o projektu namenjenom za poljoprivredu i ruralni razvoj na Kosovu sa fondom od preko 60 miliona evra.

Na poziv nemačke ministarke za hranu i poljoprivredu, Julije Klokner (Julia Klockner), njen kosovski kolega, Nenad Rikalo, nedavno je boravio u Berlinu gde je prisustvovao događajima u sklopu Međunarodne zelene nedelje čija je domaćica nemačka kancelarka Angela Merkel.

Rikalo je jedini ministar iz redova Srpske liste koji je javno vršio dužnost u kosovskim institucijama ove godine.

Pročitajte još:

Rikalo ministar samo do kraja meseca?

Nakon zahteva za smenu Rikalo ponovo na svom radnom mestu: Svetska banka ulaže 60 miliona

Rikalo se pojavio na poslu usred glasina o skorašnjem razrešenju sa mesta ministra

PSD traži smenu Rikala i ispunjenje još četiri uslova za svoje glasove za budžet za 2019

Sledeće nedelje očekuje se smena Nenada Rikala na zahtev PSD-aPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.