Dame izviždale Hotija i zasule ga papirima

Foto: RTV Kim

Kosovski premijer Avdulah Hoti koji učestvuje na okruglom stolu „Platforme civilnog društva za dijalog“ u organizaciji Kosovskog demokratskog instituta u hotelu „Emerald“ kraj Prištine, izviždan je pred obraćanje učesnicima od grupe žena koje su bacale papire zbog povećane stope nasilja i ubistava 17 žena od početka godine na Kosovu.

Dame su zahtevale da se o problemu nasilja nad ženama govori i upitale zašto je dijalog sa Srbijom važniji od nasilja nad njima.

Kosovski premijer im je odgovorio da nisu u pravu i da se njegova vlada bavi tim problemima, „a da današnji skup nije ni vreme ni mesto za ovakvu reakciju“.

Na konferenciji koju organizuje KDI govori se o dijalogu i nedavnom potpisivanju pisama o namerama u Vašingtonu.

„Teritorijalni integritet Kosova nije tema o kojoj se raspravlja. Sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova. Mi smo definisali ciljeve procesa, a sporazum treba da rezultira uzajamnim priznanjem“, rekao je Hoti i dodao da Asocijacija/Zajednica (srpskih opština) neće imati izvršna ovlašćenja.

„Sva pitanja moraju biti definisana tako da to predviđa uzajamno priznanje. Nema tehničkog dijaloga“, naveo je Hoti i istakao da u proteklih devet godina ti tehnički sporazumi nisu realizovani, te da se bez uzajamnog priznanja „ne mogu adresirati druga pitanja“, poput ekonomije, ratne odštete i ostalog.

Avdulah Hoti je ponovio ranije izrečenu tvrdnju da je Izrael već priznao Kosovo.

„Priznanje od strane Izraela je usledilo 20 minuta od početka sastanka u Vašingtonu. Svako priznanje Kosova je važno“, rekao je Hoti i dodao da će sutra izvestiti poslanike Skupštine Kosova o sporazumu u Vašingtonu i razgovorima koji su potom usledili u Briselu.

On je naveo i da je Kosovu potreban politički konsenzus za realizaciju potpisanog u Vašingtonu.

RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.