Zahtevi, dogovori i neslaganja Prištine i SAD-a

SAD Kosovo zastave
FOTO: Kallxo

Izvor: Kallxo (Tekst je preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Vlada Kosova se poslednjih meseci suočila sa zahtevom SAD da odloži odluku o zameni registarskih tablica koje izdaje Srbija: ‘PR’, ‘KM’, ‘PZ’, ‘GL’, ‘UR’, ‘PE’, ‘ĐA’  registarskim tablicama sa oznakom RKS.

Posle oko osam sati sastanaka u Briselu, u ponedeljak, između Prištine i Beograda nije postignut dogovor o registarskim tablicama. Nešto posle ponoći 22. novembra, američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer zatražio je od Vlade Kosova da odloži za 48 sati početak izricanja novčanih kazni građanima koji koriste srpske tablice gradova na Kosovu, što je druga faza odluke Vlade o ovom pitanju.

Nekoliko minuta kasnije, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da prihvata zahtev SAD-a.

Američki ambasador Džefri Hovenijer imao je takav zahtev, ali za mesec dana odlaganja, 31. jula, kada je situacija na severu Kosova počela da se zaoštrava.

„Mislim da bi odlaganje implementacije bilo neophodno, jer se čini da je bilo dezinformacija i nesporazuma oko odluke. Nadamo se da ćemo raditi sa našim partnerima u Evropskoj uniji na smanjenju tenzija. Ne tražimo ukidanje odluke, da bude jasno, već odlaganje“, rekao je Hovenijer posle sastanka sa premijerom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani tog dana.

Nekoliko minuta kasnije, Vlada Kosova je obećala da će odložiti sprovođenje odluke za mesec dana, ukloniti sve barikade i uspostaviti potpunu slobodu kretanja na svim putevima na severu Kosova.

Međutim, jednomesečno odlaganje nije bilo dovoljno. SAD su u oktobru uputile zahtev da se odluka Vlade Kosova odloži za još 10 meseci.

Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, uputio je ovaj zahtev kosovskoj predsednici Vjosi Osmani i premijeru Aljbinu Kurtiju.

„Nije tajna da smo tražili duži period implementacije, a tražili smo još 10 meseci. Voleo bih da se ovo desi. Ovo nije samo zahtev SAD, već svih zemalja članica Kvinte. A to je zato što smo mi zemlje koje najviše podržavaju Kosovo. Verujemo da je važno da kada dajemo preporuke, ljudi ih slušaju”, rekao je Eskobar.

Nekoliko dana kasnije, 28. oktobra, Vlada je odlučila da se odluka o preregistraciji automobila sa registarskim oznakama Srbije sprovodi u tri faze, počev od 1. novembra ove godine.

Prema novoj odluci, od 1. novembra svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu biće opomenuti, sa zahtevom da odu u Centar za registraciju vozila.

Ujedno, od 21. novembra do 21. januara svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama gradovima na Kosovu biće kažnjeni sa 150 evra.

Ali 21. novembra implementacija druge faze nije počela, pošto je Kosovska policija prošle nedelje saopštila da će izricanje kazni početi dan kasnije – 22. novembra, u ponedeljak, na dan kada je u Briselu održan hitan trilateralan sastanak EU, Beograda i Prištine. Ovaj sastanak je završen bez dogovora.

EU je kritikovala kosovsku stranu da nije konstruktivna, dok je kosovska strana rekla da je EU odustala od predloga za normalizaciju odnosa.

Treća faza, u međuvremenu, podrazumeva korišćenje probnih registarskih tablica, a nakon 21. aprila 2023. Vlada je saopštila da nakon tog datuma, na Kosovu neće biti automobila sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija.

Ali SAD se nije dopalo postepeno sprovođenje odluke. Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs je 31. oktobra rekao da SAD traže od Kosova potpuno odlaganje roka za preregistraciju automobila sa registarskim tablicama koje je izdala Srbija, a ne „delimično“.

„Bili smo jasni, javno i privatno, da međunarodna zajednica, uključujući SAD, zahteva potpuno odlaganje implementacije ovih pitanja. Ne tražimo delimično odlaganje, ne tražimo faznu implementaciju. Međunarodna zajednica je zatražila od Vlade Kosova potpuno odlaganje sprovođenja odluke o registarskim tablicama. Opet se nastavljaju te rasprave, razgovori sa stranama u regionu, razgovori sa Evropskom unijom“, rekao je on.

Kosovo je sada u sred roka od 48 sati koliko su obećale SAD i još uvek ostaje nejasno kada će i da li će početi faza podele kazni vozačima vozila sa nelegalnim registarskim tablicama.

O jučerašnjim razgovorima u Briselu i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u posebnim vestima:

Haradinaj: Jedini krivac za novostvoreno stanje ima samo jedno ime – Aljbin Kurti

Gero Beogradu a posebno Prištini: Prihvatite kompromisni predlog EU i izbegnite jednostrane akcije

Samo da nam ovo ne promakne: Srbija više neće izdavati tablice srpskih gradova na Kosovu

Situacija na Severu mirna, bez većih gužvi na prelazima

Samo da nam ovo ne promakne: Srbija više neće izdavati tablice srpskih gradova na Kosovu

Rode: Dobro je što će Lajčak imati više vremena da radi na rešenju

Hil: Vučićev angažman u dijalogu konstruktivan, potrebno je više od 48 sati

Šefica UNMIK-a: Razgovori se moraju nastaviti u dobroj veri kako bi trenutna putanja bila obrnuta

Kurti prihvatio predlog SAD-a o 48-časovnom odlaganju odluke o kažnjavanju vozača

SAD od Kurtija zatražile odlaganje odluke o kažnjavanju za 48 sati kako bi se zajedno sa EU angažovali na rešenju

Svećlja: KP spremna da osigura mir i bezbednost širom Kosova; Pozvao građane na saradnju

Mediji: Konvoj vozila specijalnih jedinica KP na Severu; KP demantuje – netačne vesti stvaraju nesigurnost

Osmani nakon sastanka u Briselu: Borelj pristrasan, Srbija agresor i želi da ilegalnim strukturama napada Kosovo

Komandant KFOR-a sa Svećljom o situaciji na Kosovu: Važno izbeći ponovnu eskalaciju situacije

Vučić: Srbija neće da izdaje, niti obnavlja srpske tablice gradova na Kosovu, SL stiže u Beograd, moliću ih da sačuvamo mir

Kurti nakon Brisela: Borelj odustao od marta 2023. kao roka da se postigne sporazum o normalizaciji

Borelj: Vučić prihvatio predlog, ali ne i Kurti; PR da obustavi faznu preregistraciju, a BG izdavanje novih KM tablica

Vučić iz Brisela: Nema dogovora, Borelj tražio da PR ne kažnjava, mi da ne izdajemo KM tablice – za nas je to u redu

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.