Gero Beogradu a posebno Prištini: Prihvatite kompromisni predlog EU i izbegnite jednostrane akcije

olivije gero
FOTO: Francuska ambasada u Prištini

Francuski ambasador u Prištini Olivije Gero (Olivier Guerot) pozvao je Beograd i Prištinu da nastave razgovore „u duhu kompromisa“, ali i da primene već postignute sporazume, uključujući, kako je naveo, „odredbe koje se odnose na Zajednicu opština sa srpskom većinom“.

Evropska unija predložila je juče u Briselu da Priština ne sprovodi drugu fazu odluke, odnosno kažnjavanje vozača koji nisu prešli na RKS, a Beogradu da do daljnjeg ne izdaje tablice za gradove na KiM. Iako je srpski predsednik prihvatio predlog, kako je juče kazao visoki predstavnik EU Žozep Borelj, Kurti nije.

Francuski diplomata pridružio se pozivima EU upućenim obema stranama, a posebno Kosovu, da prihvate kompromisni predlog EU, te da „izbegavaju jednostrane akcije koje bi mogle podstaći tenzije“.

Ujedno je izrazio žaljenje zbog, kako je naveo, nepostojanja sporazuma između Srbije i Kosova, te podršku posredovanju EU u dijalogu.

„Francuska u potpunosti podržava evropsko posredovanje, koje treba da omogući napredak ka globalnom i pravno obavezujućem sporazumu između Srbije i Kosova i da se krene napred u pravcu evropske perspektive dve zemlje“, naveo je Gero na Tviteru.

Međunarodne diplomate listom se oglašavaju nakon sinoćnje intervencije američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera, koji je zatražio 48-časovno odlaganje primene druge faze odluke kosovske vlade o tablicama, što je odmah potom i prihvaćeno.

Situacija na Kosovu od juče je posebno osetljiva, nakon što su kosovski premijer Aljbin Kurti i srpski predsednik Aleksandar Vučić, osmočasovne razgovore u Briselu o pitanju tablica završili bez dogovora.

Njihov neuspeli sastanak u Briselu, za koji je EU, kao i Vučić, prstom uperila ka Prištini, osim krizne diplomatije, izazvao je juče novi skok tenzija na terenu i to zbog najave Prištine da će već u ranim jutarnjim započeti sa drugom fazom primene svoje odluke o (pre)registraciji – kažnjavanjem vozača koji poseduju srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, odnosno koji ih nisu zamenili oznakama RKS.

Vučić je iz Beograda poručio da je Srbija juče pristala da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na KiM, a da umesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Kurti sa druge strane nije prihvatio odlaganje svoje odluke.

Ipak, kako je to bio slučaj i jula, „u minut do 12“ i to ovaj put posle ponoći, tenzije je makar na dva dana umirio američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer. Zatražio je sinoć od kosovskog premijera odlaganje na 48 sati, što je Kurti ubrzo i prihvatio.

U naredna dva dana, kako je potom saopštio, radiće sa EU i SAD na pronalaženju rešenja, a uveren je u uspešan ishod.

Za sutra je u Kosovskoj Mitrovici u današnjem vanrednom obraćanju Srpske liste najavljen veliki miting žena sa KiM.

O jučerašnjim razgovorima u Briselu i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u posebnim vestima:

Samo da nam ovo ne promakne: Srbija više neće izdavati tablice srpskih gradova na Kosovu

Rode: Dobro je što će Lajčak imati više vremena da radi na rešenju

Hil: Vučićev angažman u dijalogu konstruktivan, potrebno je više od 48 sati

Šefica UNMIK-a: Razgovori se moraju nastaviti u dobroj veri kako bi trenutna putanja bila obrnuta

Kurti prihvatio predlog SAD-a o 48-časovnom odlaganju odluke o kažnjavanju vozača

SAD od Kurtija zatražile odlaganje odluke o kažnjavanju za 48 sati kako bi se zajedno sa EU angažovali na rešenju

Svećlja: KP spremna da osigura mir i bezbednost širom Kosova; Pozvao građane na saradnju

Mediji: Konvoj vozila specijalnih jedinica KP na Severu; KP demantuje – netačne vesti stvaraju nesigurnost

Osmani nakon sastanka u Briselu: Borelj pristrasan, Srbija agresor i želi da ilegalnim strukturama napada Kosovo

Komandant KFOR-a sa Svećljom o situaciji na Kosovu: Važno izbeći ponovnu eskalaciju situacije

Vučić: Srbija neće da izdaje, niti obnavlja srpske tablice gradova na Kosovu, SL stiže u Beograd, moliću ih da sačuvamo mir

Kurti nakon Brisela: Borelj odustao od marta 2023. kao roka da se postigne sporazum o normalizaciji

Borelj: Vučić prihvatio predlog, ali ne i Kurti; PR da obustavi faznu preregistraciju, a BG izdavanje novih KM tablica

Vučić iz Brisela: Nema dogovora, Borelj tražio da PR ne kažnjava, mi da ne izdajemo KM tablice – za nas je to u redu

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.