O’Konel: Ponovni proces regrutovanja predsednika RUE neće podržati britanska ambasada

Britanski ambasador u Prištini Ruri O’Konel nakon više kritika upućenih na račun kosovskih zvaničnika i rad kosovskih institucija, danas je, u saopštenju ambasade koju predstavlja iskazao razočarenje odlukom skupštine Kosova od 28. februara o neizglasavanju kandidata preporučenih od strane partnera za sprovođenje projekta Regrutovanja, za položaj predsednika Odbora regulatornog ureda za energetiku (RUE). Ponovnu objavu procesa regrutacije projekat Britanske ambasade neće da podrži, poručuju.

„Neuspeh poslanika da glasaju za jednog od preporučenih kandidata doveo je do ponovne objave konkursa za taj položaj. Zato mi javno obaveštavamo da naš projekat neće podržati ponovnu objavu procesa regrutacije za isti položaj predsednika Odbora RUE“, navodi se u saopštenju ove ambasade.

Kako su istakli ambasada je vrlo oprezna po pitanju potrošnje novca britanskih poreskih obveznika.

„Ne prihvatamo da finansiramo procese regrutacije tamo gde ne postoji razlog da se ponovi proces osim nedostatka volje da se izaberu kvalifikovani kandidati“.

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet izrazio je punu podršku ambasadi Velike Britanije u nastojanjima za sprovođenje meritokratskih zapošljavanja. „Ovo pitanje je ključno za postizanje prosperiteta Kosova“, poručio je Kosnet na svom Twitter nalogu.

Iz ambasade navode da su preporučeni kandidati bili izabrani putem dobro strukturisanog i stručnog postupka, zasnovanog na zasluzi i da su ispunili sve kriterijume i time dokazali da poseduju neophodne sposobnosti za vršenje dužnosti predsednika Odbora RUE.

„Uprkos takvom transparentnom postupku regrutacije, poslanici skupštine Kosova nisu izglasali nijednog od preporučenih kandidata“, dodaje se u saopštenju.

Poručuju da je „ovaj neuspeh“ u suprotnosti sa Memorandumom o razumevanju koji su potpisali Skupština i Vlada Kosova.

„Ova odluka takođe dovodi u pitanje političku volju i volju poslanika skupštine Kosova o stručnim imenovanjima na više rukovodeće položaje u institucijama, a koji bi trebali biti nezavisni i po sektorima koji su ključni za resurse i ekonomiju Kosova“, stoji u saopštenju.

U slučaju Komisije za državnu pomoć, poslanici skupštine Kosova su imenovali pet kandidata koji su preporučeni od partnera za sprovođenje projekta, što, kako navode iz ambasade, ukazuje na to da gde postoji volja, imenovanja se mogu vršiti na osnovu zasluga.

Britanski ambasador u prošlosti je izneo više kritika na račun rada kosovskih institucija i kosovskih zvaničnika.

Kritikovao je „stepen borbe“ Prištine protiv korupcije, navodeći da u prilog tome govori činjenica da za to krivično delo još uvek nema optuženih ili osuđenih.

Upitao je kako Priština misli da može da ima međunarodnu podršku, ako ništa ne čini na tom planu.

O’ Konel je ujedno nedavno podneo ostavku na mesto predsednika borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine nakon odluke kosovske skupštine da za predsednika sekretarijata ove agencije imenuje Nasera Šalju koji, prema saopštenju britanskog ambasadora, nije ispunio kriterijume za imenovanje na ovu poziciju.

Britanska ambasada u Prištini sprovodi višegodišni projekat podrške transparentnom i nepristrasnom procesu zapošljavanja na visokim javnim pozicijama sa kosovskom vladom. Sporazum o saradnji na ovom polju avgusta prošle godine potpisali su upravo ambasador O’Konel i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Kritiku i razočaranje odlukom kosovske skupštine da ne imenuju „profesionalno rukovodstvo“ izrazili su i ambasadori Nemačke i Amerike u Prištini, Kristijan Helt i Filip Kosnet.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.